čtvrtek 12. listopadu 2020

Po kostelích

 Když jsem se tu přehrabovala ve fotkách z adventních  zájezdů, všimla jsem si, že jsme při nich navštívili také spoustu kostelů, kaplí a míst, kde byly k vidění vyřezávané oltáře, zajímavé malby a sochy, případně právě výstavy betlémů nebo třeba celá vesnička upečená z perníku, se závějemi z moučkového cukru, cestovky vybírají atraktivní místa, slibují nejvyšší věž, největší vánoční trh, nejstarší výrobu likéru v Evropě, nejstarší tohle a nejkrásnější támhleto, a to se týká také těchto církevních staveb. Z toho množství klášterů a kostelů vám tady některé, s dovolením, ukážu:

milé KOČKY,

pokud vás tohle téma nebude bavit, vydržte pár dní a vrátím se k civilním fotkám, hihi.

Dost často se mi stává, že mnohé objekty vyfotím a teprve doma pořádně prohlédnu, pak si kladu otázku, proč někdo kdysi právě tohle vytesal nebo namaloval, proč a za jakým účelem to vyráběl a zda dostal zaplaceno, hihi...určitě to neměl hotové hned a dalo mu to plno práce, třeba malby na stropě asi nebyly žádný med.

Jste už zvědavé? to bych ráda, mám pro vás pár kousků, které stojí za vidění! Kvalita není kdovíjaká, foceno v temném kostele bez blesku? jako výmluva to ujde, ne?






































Toto je vzorek, mám jich příliš mnoho. Ale můžete tu zjistit, co vše na adventním zájezdu je možné spatřit. ( Chovám se jako terorista: když už sedíme v busu a vím, že mi kolegyně neuteče ze zájezdu, říkám jí: doufám, že se ti na zájezdu bude líbit, a běda ti, jak ne! )




16 komentářů:

  1. Jiřinko, kostely i malby v nich jsou krásné a perníková vesnička jakbysmet. :o)
    Hezká zastavení.
    Přeji prima dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášenko, o té vesničce z perníku jsem řekla dceři a když byli v Rakousku s dětmi na dovolené, jeli se na ni podívat. Oni tam mají zvyk, že každý dům si upeče ten svůj z perníku a v klášteře každoročně mají celou vesnici rok vystavenou, aby pak pekli zas. Jiřina z N.
      Voní to tam a je to krásné...v muzeu.

      Vymazat
  2. Jiřinko, krásná přehlídka kostelů 👍👍. Já, ač jsem bezvěrec, kostely navštěvuji často a také pravidelně fotím, i když je to na mnoha místech zakázáno. 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, právě, že mají často zakázané focení s bleskem, tak to podle toho vypadá, ty moje obrázky, a taky jsem tomu výběru mohla věnovat víc času. Vybírala jsem jen z německých a rakouských, jinak by toho bylo příliš.Taky mívají krásné knihovny v klášterech, podobně jako u nás třeba v Broumově nebo na Strahově.
      Pěkný, večerní čas přeji Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko,ráda jsem se na fotografie podívala.Věřící nejsem,ale kostely bych si vevnitř ráda prohlédla,ale narážím na zavřeno.Možná v adventním čase je to lepší.
    Měj hezký pátek i víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš, Jitko, pravdu, u nás je problém se do kostela podívat. O Adventu ale na zájezdu jsou v Rakousku a Německu přístupné. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko,moc pěkné fotky.Kostely mám ráda,líbí se mi výzdoba,barvy, perníková vesnička,ta je krásná.Děkuji,ze jsem se mohla podívat zase někam,kde jsem ještě nebyla.Přeju krásný,pohodový večer.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, říkám si, když letos máme s cestováním problémy, nastupují fotky.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Do kostelů chodím ráda, byť věící nejsem. Obdivuji výzdobu. Někdy doslova žasnu.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, mám to podobně.A je to prostor na myšlenky, alespoň chvíli se zastavit.
      Poděkovat, poprosit, jak kdo.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Krásné fotografie i psaní . Tři dlouhé komentáře mi zmizely, tak vydrží aspoň tento? Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, mrzí mě, že jsme si nedala větší práci a nenašla lepší fotky z některých kostelů.
      Hezký den Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, krásné fotografie, kochala jsem se. Měj pěkný pátek.

    OdpovědětVymazat
  8. Jiřinko, pečlivě pracuješ na předadventní atmosféře. Děkuji!
    Měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to jsem se ,,nadopovala,, a už mě to baví v tom šeru něco dělat.
      Jiřina z N.

      Vymazat