čtvrtek 7. ledna 2021

Rotundy

 Udělám si takový přehledík, když už mám tolik fotek, proč ne?

Rotundy v Praze a taky jinde, zajímá se někdo z vás o tyto staré a zajímavé stavby?

Milé KOČKY,

však jsme jich s mužem viděli při výletování spoustu: ale! - ne všechny, o kterých vím, takže je možné, že některé ještě v budoucnu navštívím.

Znojmo: rotunda sv.Kateřiny



Říp: rotunda sv.Jiří a sv.Vojtěcha



Praha Vyšehrad - rotunda sv.Martina



Praha rotunda sv. Longina




Praha rotunda Nalezení sv. Kříže


Zákolany - Budeč rotunda sv. Petra a Pavla



Holubice


Týnec nad Sázavou:



21 komentářů:

  1. Kdysi jsem na svém blogu psal o jedné ne tolik známé zajímavosti interiéru rotundy Svatého Kříže, tak pokud by tě zajímalo, jak vypadaly "románské reproduktory", článek je na adrese https://petrvapenik.blogspot.com/2019/08/o-romanskych-reproduktorech.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super nápad, odpoledne si tam zalezu. A děkuji.
      Zajímají mě i Lorety, smírčí kříže, Křížové cesty, dřevěné zvonice a pod.Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Krása Jiřinko . Tak já jsem navštívila jen tu na Vyšehradě a na Řípu. Na Řípu mi vadily na rotundě vandaly vyryté nápisy do fasády. Některým hloupým lidem fakt není nic svaté. Hlavně, že tam po sobě nechají "památku", kterou pak musí někdo pracně opravovat. Stejně tak mi vadí stavění menhirů na horách a u památných míst jako je například Dolský mlýn, kde jich každý rok ochránci přírody likvidují stovky. To jsem ale odbočila od těch krásných rotund. Přeji ti prima den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, jo, Járo, když ono někteří mají hlavu jen na parádu nebo aby jim neteklo do krku, jak říkal náš kamarád z Vilémova.
      Zapomněla jsi tu Rbk Loretu, tam jsi byla určitě! Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, jsou krásné a ani u jedné jsem nebyla. Tak se kochám z Tvých fotek.
    Přeji hezké ráno. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášenko, ty máš Loretu za domem, v Římově a je tam i zajímavá Křížová cesta, jak začnou kvést ovocné stromy, jeďte se tam s Mírou podívat, nebudete litovat. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. S Tebou se prostě Jiřinko, člověk nenudí. Nejsem taková cestovatelka jako Ty, takže mne to tady u Tebe baví, protože se podívám tam, kde jsem nebyla a taky mnohde nebudu.
    Klidný den!
    Hanka
    Máme krásně nasněžíno. No, nemohlo být takhle o Vánocích.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, jen kdyby se cestovat mohlo, roky přibývají, nohy odmítají a zlobí, ale já bych jim ještě pár roků domluvila...u nás pocukrováno.Jiřina z N.
      na vysvětlenou: jelikož mi smazali fotky za několik let blogování na Blog.cz přestěhované sem, už to zpracovávat znova nebudu, ale udělám si několik souhrných článečků na určitá témata...nastražím na sebe tenata, hihi

      Vymazat
  5. Pražské mám všechny, plus tu která je tady ve Třebové. V Praze je ještě jedna, ale ta je součástí domu kam se nedá jít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně,Vendy, o té také vím a tu vaši v Č.T. bych ráda viděla, až bude Dědouch schopen řídit a vyrazit dál z domu. Na podzim nám to nevyšlo Chci se zase jednou podívat i do Jablonného nad Orlicí.Tak plány by byly...
      Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Já jí mám někde na blogu, i když možná asi bude mezi těma zmizelejma fotkama. Navíc mne překvapil zákaz v ní fotografovat. Ale jelikož zas chodím okolo ke kadeřnici, zkusím jí nafotit znovu a třeba přemluvit někoho na to, že bych tam mohla fotit. Já tedy nevím, co by mohlo ten skoro prázdný interiér poškodit když bych tam fotila....

      Vymazat
    3. To jsou ty zákazy, chápu, když někde dovolí fotit jen bez blesku, ale tohle? Měj se a co sáňky, už jsi koupila?Jiřina z N.

      Vymazat
    4. Sáňky nepotřebuju, a jinak jsou u dcery. Ta si je odsud odvezla už dávno pro Bobuli....

      Vymazat
    5. Mně se moc líbí sáňky, takové staré, jako dekorace na Vánoce, když je velký byt nebo dům. U nás by nebylo kam je dát.I tak se tu můžeme přerazit. Jiřina z N.

      Vymazat
    6. Kdysi jsem takové malé sáňky měla, ale ještě v Praze jako malá holka. U nás by je bylo i kam dát, ale zas je nemáme....

      Vymazat
  6. Jiřinko,rotundy jsou nádherné.Nějakou už snad na blogu mám,ale ráda bych další.Něco mám už vypsané a koukám,jaké jsou krásné v Praze.snad se tam budeme muset opravdu vypravit.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, mám spadeno i na další, ale v zimě to nebude. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, moc hezký příspěvek. Skoro se stydím napsat, že jsem nebyla na té zásadní - nikdy jsem totiž nebyla na Řípu... Už roky o takové výletě mluvíme...
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, my jsme tam chodili pravidelně, když ještě žili rodiče, scházeli jsme se tam celá rodina na Jiřího.Naposledy jsem tam byla se švagrem a švagrovou 1.1. před pár lety, z toho pochází uvedený snímek.
      Bývala tam i hospůdka, ale to víš, nyní to bude zavřené. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko,krásné rotundy.Znám jen rotundu sv.Kateřiny ve Znojmě,tam jsme byli,ale je to teda už hodně let.Ráda jsem se podívala i na jiné,snad se mi podaří navštívit některé z těch,které jsi tady umístila.Uvidíme,jak to bude s výletováním,dost mi to chybí.Plánů mám hodně,ale ty jsem měla i loni a vyšlo toho pramálo.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, tak budeme zatím ,,zbrojit,, na blogu, abychom si pak, až to bude možné, mohly rovnou někam vyšlápnout. Jiřina z N.

      Vymazat