neděle 17. ledna 2021

Tolik práce

 Jednou, to jsem byla s kolegyní Věrkou na Rabu na dovolené, jsem se z její knížky, čistě náhodou, dozvěděla spoustu zajímavostí o člověku, kterého dávno bezmezně obdivuji, tedy, po pravdě, jeho práci obdivuji. 

Je to věhlasný 

Jan Blažej Santini Aichel,

 opsala jsem si seznam jeho staveb, který v té knize byl a nestačila jsem se divit, kolik a kde ten člověk toho navrhl, postavil a udělal. Něco tak mimořádného a originálního, málokdo se s ním může měřit. A jak je u mne celkem běžné, hned jsem zatoužila většinu jeho staveb vidět na vlastní oči. Manžel je na mé, podobné, třeštění zvyklý a naštěstí rád řídí auto, tak nic nebránilo tomu, ty stavby postupně navštěvovat, i když, Santini! - stavěl všude možně a je to pořádný rozptyl po republice, tehdy netušil, kolik stojí benzín a jak to tam mám daleko, hihi.

Milé KOČKY, 

ten seznam jsem poskytla od té doby už několika lidem. V tom seznamu jich je 40, ale jisté to není, že je to všechno, co udělal. 

Některé vám ráda na fotkách představím a možná, že je i znáte. Ten člověk musel pracovat i v noci, to není možné. Zatím jsem nestihla vidět vše, ale snažila jsem se, to mi věřte. Jejich výčet není důležitý, ale byl by pořádně dlouhý.

Obyčtov



Zvole na Vysočině


Bobrová


Křtiny

Kladruby u Stříbra



Zelená Hora u Žďáru nad Sázavou ( UNESCO )



 Spousta zámků a církevních staveb, které jsem na blog dávala dříve, je sice dál na blogu, ale! už bez fotek a doplňovat znova je po jejich smazání nebudu. Rajhrad, Rychnov n.K.,Chlumec n.C., Mariánská Týnice, Netín, Zbraslav, Plasy, Pohled a další, to bych nedělala nic jiného, než projížděla starší fotky z dřívějších výletů...letos jsem přidala Lázně Bělohrad a některé jeho pražské stavby jsou tu také.Tak, jak obvykle poznám synagogu, tak mi přijde povědomé, když uvidím Santiniho rukopis.

A tady je ten seznam:

Deštné – kostel
Heřmanův Městec – zámek
Horní Bobrová – kostelík
Horušice – rezidence
Hubenov – hospodářský dvůr
Humpolec – kostel
Hradec Králové – kaple
Chotouň – kostelík
Chlumec nad Cidlinou – zámek
Chrast – kostel
Chraštice – kostel
Kozojedy – kostel
Lázně Bělohrad – zámek
Lhotice – klášterní kostel
Karlova Koruna
Kladruby – klášterní chrám
Křtiny – poutní kostel, kaple, proboštství
Mariánská Týnice – poutní kostel
Měřín – kaple
Mladotice – kaple
Nadryby – kaplička
Netín - kostel
Obyčtov – kostel
Ostrov nad Oslavou – panská hospoda
Ostrov u Stříbra - kaple
Panenské Břežany – kaple
Plasy – klášter a konventní kostel
Pohled – proboštství a kaple Sv.Anna
Praha – kapitulní děkanství Hradčany, klášter na Bílé Hoře, paláce:Colloredovský, Lissavský, Kolowratský, Morzinský, kostel  M.Straně, Valkounský dům, Schody u sv.Karla N.Město
Rajhrad – konvent, proboštství a kostel
Rychnov nad Kněžnou – kostel, zámek, konírny
Sedlec u K.Hory – chrám
Slapy – kostel
Skapce – opatská rezidence
Všehrdy – kostel
Zbraslav – zámek
Zvole – kostel
Žďár nad Sázavou – hostinec u 3 hvězd, hřbitovní kostelík, chudobinec, klášterní prelatura, konírny, poutní kostel na Zelené Hoře ( UNESCO ), dolní hřbitov,
Želiv – klášterní a hřbitovní kostel

Rychlá odpověď

18 komentářů:

  1. Jiřinko,děkuji za seznámení.Vybrala jsi nádherné stavby.Zajímavé téma na výletování.S dovolením si opisuji.
    Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, není zač. Je to dědictví pro ty, kdož mají zájem. Pa a mávám Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Zajímavý článek. Některá tato místa už jsme navštívili, ale všechna už nestihneme. Jeho barokní stavby jsou jedinečné, hlavně propočty umístění oken, kdy pomocí světelných efektů ozařujících určitá místa interiérů jeho staveb, působí mnohdy až magicky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, a nejen to, takové tvary oken obvykle jinde nenajdeš. Vždy vymyšlené do posledního detailu, naposledy jsem byla zklamaná, že jsem se nedostala dovnitř kostela v Kladrubech u Stříbra.Prohlídka byla až později odpoledne a my jsme jeli na dovolenou na Domažlicko, tak příště. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jsou to stavební klenoty. Díky tvému seznamu je mohu navštívit aspoň virtuálně. Kousek od nás byl kostel ve Křtinách, a to je opravdu reprezentativní stavba, tam jsme byli i opakovaně. Užij si pěknou neděli a zase někdy se těším na "poznávací trasu"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Kitty, jestli se nepletu, ty jsi kousek od Jemnice? a Křtiny severně od Brna, tak do nich máš blíž než já, ale je to kus cesty? Ve Křtinách, když jsem tam byla prvně, mi upadla brada a stála jsem jako Lotova žena. A to jsem o nich už předtím četla.
      Měj se moc hezky Jiřina z N.

      Vymazat
  4. To je fakt neuvěřitelné kolik těch krásných staveb u nás je.
    Že jsi tedy velká cestovatelka, to tedy jsi !!!!!
    Díky za fotky!
    Měj pěknou klidnou neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, zatím jsem je nenavštívila všechny! ale ...
      Krásný den Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, myslela jsem, že to bude o mém milovaném Chorvatsku, ale smutná nejsem, i stavby Santiniho jsou mé lásky :o) Už jsem si o tom několikrát psaly, že. Hodně jsem jich už viděla, ty menší vlastně mnohdy náhodně, nad jeho genialitou nepřestanu kroutit hlavou.
    Děkuji a přeji krásnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, když si pomyslíme, jak jeden člověk utvářel tolik míst. A další na jeho práci pak navázali. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko,Ty jsi neuvěřitelná cestovatelka.Seznam je tedy velmi obsáhlý,zjišťuji,že jsem z něj byla akorát v kostele na Zelené hoře.Ale těším se,až si seznam opíšu a podívám se virtuálně.A snad se mi podaří i některá místa navštívit osobně.Děkuji za další opravdu krásný příspěvek!U nás je dneska úplně pohádkově,tři dny sněžilo,teď svítí sluníčko,koukám z okna na zasněžený Radhošť,to je taková nádhera! Jiřinko,přeju Ti hezký zbytek neděle.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, na Radhošti jsme byli taky párkrát a poprvé jsme jeli od Příbora nahoru silničkou klikatící se, až jsme auto uvařili.Naposledy jsme se tam byli podívat, když jsme byli na dovče ve Velkých Karlovicích, to jsme pojezdili okolí, hrad Lukov, ZOO Zlín a pod., je to pro nás čím dál větší vzdálenost.Znám Vsetín, Hošťálkovou a nejraději bych se tam zas jednou podívala.Měj se moc hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jiřinko, Santini byl geniální stavitel s nezaměnitelným rukopisem. Potěšila mně zmínka o kostele Panny Marie Vítězné u nás na Bílé Hoře, od kterého bydlíme jen kousek.
      Loni jsme navštívili konečně Plasy (jezdíme kolem asi 30 let) a mohli jsme obdivovat jeho genialitu, zejména u samonosných schodů. Nedaleká Mariánská Týnice, kde také zanechal své stopy, byla bohužel uzavřená.
      Měj krásné dny 💓👍

      Vymazat
    3. Alenko, tam jsem byla už nejméně třikrát! třeba jsem šla kolem tebe, přijela jsem tram 22 a zase jí odjela k Břevnovskému klášteru a pak dál na Strahov. Moje oblíbená štreka, kudy vodím své hosty.V Plasích jsme byli několikrát, a v Mariánské Týnici také. Mám spoustu fotek. A tak ti přeji, aby příště bylol otevřeno. Já jsem na Bílé Hoře u Hvězdy byla, ale uvnitř nikoli. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, Santini byl geniální stavitel. Viděli jsme z jeho staveb jen zlomek, kostel na Zelené hoře, kostel v Bobrové a kostel v Humpolci.
    Neznám nikoho, kdo by toho tolik zcestoval jako Ty. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, jeden čas jsem se bavívala s lidmi, kteří cestovali ještě víc, ale nezávidím a jsem vděčná za to, co jsem viděla. Pracovala jsem na místě, kde jsem ve čt v poledne zamkla kancelář a do neděle večera jsem měla volno.To už se nebude opakovat.
      Od mládí jsem byla janek do dějepisu, zeměpisu a do knížek.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Ani jedno místo ze seznamu neznám. Škoda. Jen mne zaujal zámek v Lázních bělohrad, kde jsme byli v roce 1997 na dovolené a ubytovaní jsme byli v budově, kde je nyní jen restaurace radnice, ale býval to hotel. Zámecký park je hned za oním tehdejším hotelem a byl zřejmě dost zanedbaný včetně zámku, proto jsme tam ani nešli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marijo, já jsem tam byla loni, někde je to na blogu, zámek není přístupný a je ve špatném stavu ( jako mnohé další stavby v ČR ), obešla jsme to tam kolem dokola a nafotila, v koutě parku je Muzeum, líbily se mi ve městě ty krásné chodníky.
      Měli jsme tehdy namířeno do jedné vesničky, kam jsme se kvůli objížďkám ani nedostali, tak jindy.
      Jak říkám, všude je něco pěkného. Jiřina z N.

      Vymazat