středa 3. února 2021

Úplně na konci

 Bretaň, aneb - severozápadní oblast Francie, megalitické stavby, keltské dědictví a podobné hlášky mě navnadily na zájezd právě sem. Je to již pár roků, kdy jsem zatoužila to tu vidět na vlastní oči. Moře na koupání už v září moc nebylo, ale zájezd to byl překrásný, řeknu vám,

milé KOČKY, 

že dodnes nemohu ta místa dobře popsat, neb jsou ty názvy obcí a měst pro nezasvěcené nezapamatovatelné, ale ptále li se mne na dojem, mám jen ten nejlepší. Tzv. farní dvorečky, kostelíčky, domečky jak z pohádky, města a vesničky jako z dějepisu. Na několika místech jsme obdivovali a s pusou dokořán sledovali ty obří kameny, o kterých nikdo zatím přesně neřekl, k čemu vlastně sloužily. Každý ví, co je Carnac a další místa, ale proč tam ty řady jsou? Dovezli nás i na úplný konec země a pak už jen Atlantik. Zdáli jen mávala socha Svobody. Pevnůstky z druhé světové,  ( ale to mne nebaví ), drzí rackové, kradoucí svačiny, vyřazené rybářské bárky, sítě, Saint Malo, s jeho hradbami. Ani minutu bych z toho zájezdu nevypustila.

Fotek mám poměrně málo, neb jsem celý zájezd točila hlavně na kameru.






















22 komentářů:

  1. Tak to muselo být opravdu nádherné, to jsou úžasná místa....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, ty bys tam foťák uštvala, dodnes mě mrzí, že jsem tehdy ještě neměla digitální.
      Měj se moc hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Velká země Francie, a každý její region jiný a plný krás, vína a jídla😊

    OdpovědětVymazat
  3. Každá země má prostě to svoje čím nás naláká.
    Bezva fotky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, Evropa ( jinde to moc neznám ) má opravdu moc co nabídnout, na to dva životy nestačí, a my, starší, jsme - bohužel - začali cestovat hodně pozdě, proč asi?
      Jiřina z N.
      ale ono stačí, co toho máme tady u nás!

      Vymazat
  4. Milá KOČKO, takto cestuji s tebou a přeji ti zážitky, které tě obohatily. Fotky pěkně ilustrují tamní atmosféru i tvoje potěšení. Zase bude doba, kdy se bude moci cestovat, věřím tomu. Přeji ti taky co nejlepší zdraví, to je teď nejdůležitější ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Kitty, napadlo mě, že když mi k mé velké nelibosti smázli veškeré fotky z dřívějšího blogu, některé ty zájezdíky si nově připomenu. A moc tě zdravím. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, díky, že jsi nás dnes vzala na tak vzdálené místo. Krásné fotky.
    Kočko, moc Ti to sluší.
    Měj hezký den. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, díky, to mi bylo, ten rok, 55 let a kdeže ty časy jsou, hihi.V tom roce se vše zdálo být úžasné, 2.1.2003 jsem nastoupila do nové práce, 7 minut od domu!, jela jsem ten rok na tři zájezdy ( Černá Hora, Provence, Bretaň ) a ještě jsem měla dovolenou v Novohradských horách, s kolama.Ale jak s oblibou říkám, pořád ještě je to dobrý! Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko,parádní fotky mně neznámých míst.Já jsem byla jednou se sestrou v Paříži na pár dnů.Krásné to bylo,ale uspěchané.Sestra Francii miluje,zná i řeč a byla tam několikrát.Na fotce ti to sluší,ale tobě na každé.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, myslím si, že je tu kroužek blogerek, které by si také mnohé zájezdy do Francie užily, jen prostě zatím neměly možnost. Ale mně se líbí i v Itálii a jinde také.
      Snad to ještě bude možné. Jiřina z N.
      a za pochvalu díky.

      Vymazat
  7. Jiřinko,moc krásné fotky,ráda jsem se podívala.Já jsem ještě cestovat nezačla,jezdím po naší zemi.A to mi už padesát bylo.Prostě to tak je,někdy se to tak stane.U nás doma je spousta krásných míst,mám spousty plánů,kam se chci podívat.A vím,že se podívám.Francie je překrásná země,každá země je krásná něčím,všude se dá najít TO proč tam lidé jezdí za poznáním.Na fotce Ti to moc sluší.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, přesně tak, taky mám ještě mnohá místa u nás v plánu. Jiřina z N.
      a díky.
      hezký večer

      Vymazat
  8. Jiřinko, nádherné fotky a krásné vzpomínky na Bretaň. 👍👍
    Moje kamarádka tam jezdí už spousty let. Začala jezdit s manželem a dcerami a už pár let s nimi jezdí jen pes. Holky jsou vdané, jedna žije v Kanadě. Rok co rok jedou obytným autem do Francie, Hanka kdysi objevila místo, kde padl Jan Lucemburský, tam vždy vztyčí vlajku a položí květiny a odtud pak pokračují do Bretaně. Jak sama říká, už to jinam neumí.
    Měj hezký den 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Alenko, na tom místě v Kresčaku jsme byli na zájezdu do Pikardie a všichni, co jsme měli sebou plyšáky, jsme je tam s pomníkem vyfotili.Já jsme poděs, nemusím na jendo místo vícekrát, ale stále ráda poznávám místa kousek vedle, když mám možnost.
      Ahojky Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Moc krásné fotografie Jiřinko. Zavedla jsi mě do teplíčka. Už se těším na jaro i když mám zimu ráda, přece jen začínám být zmrzlá...Děkuji za krásnou podívanou a přeji Ti krásný zbytek dne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, tam u oceánu moc teplo nebývá, ale my jsme měli počasí docela přijatelné.Hlavně vítr tam je silný.
      Jiřina z N.
      dnes u nás prší

      Vymazat
  10. Jiřinko, ráda jsem nakoukla do míst, kam se asi nepodívám. Fotky rozpadlé lodi jsou úžasné a věřím, že i celý zájezd byl úžasný.
    Přeji hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášenko, jedním slovem - byl vydatný.Jen je to dost daleko.Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko, ach...
    Posílám pozdravy a děkuji za ty nádherné vzpomínky. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já na ta místa ve Francii vzpomínám často, na různé ,,kouty,, a včera bylo na internetu, že S.Michel je pod sněhem, to by bylo něco, viď?
      Jiřina z N.

      Vymazat