neděle 28. března 2021

Choltice

 Párkrát se nám s mužem stalo, že jsme jeli na výlet nebo z výletu a viděli odbočku směr Choltice, věděla jsem, že je tam zámek a tak, když jsme s mužem a s Janou, mojí kdysi kolegyní, chtěli zase jednou někam vyjet, napadlo mě, zajet nejprve do Choltic, omrknout tam zámek a jeho park, poté jsme se přesunuli k blízké tvrzi Svojšice, která se mi mimochodem hodně líbila,  a pokračovali jsme do Heřmanova Městce, který je mi sympatický a byli jsme tam několikrát. Je tu zámek, kostel na náměstí, židovský hřbitov a synagoga a další...Právě tam probíhala ve zdejší synagoze výstava fotografíí z cest do Izraele bývalého ředitele Novy Vl.Železného a jeho fotky neměly chybu. Odtud už se nabízelo pokračovat do Chrudimi, do obce Kočí k dřevěnému kostelíku, ( ten jsem také fotila již vícekrát a pokud jsme jeli okolo, vždy jsme se tam stavili ), další zastávku jsme udělali v Chrasti a u kostela v Poběžovicích   ( Ďáblova bible - znáte? ) následoval přesun ke hradu Košumberk, kousíček od Luže, kde je nádherný barokní chrám, a později nás čekalo ještě zastavení ve Vraclavi u poutního kostela. A pak? - svištěli jsme domů.

Milé KOČKY,

jako tip na výlet zde máte pár obrázků z tohoto, pro nás povedeného výletu:

Choltice:





Svojšice:








Heřmanův Městec
:












Kočí:











Chrast:



Podlažice:



Košumberk:







výhled do Luže:


Vraclav:






20 komentářů:

  1. Jiřinko, to je výlet okolo mého komína :o)
    Samá známá místa. Díky tobě si uvědomuji, že třeba Heřmanův Městec je místo, kde jsem byla snad tisíckrát, ale příspěvek jsem o něm nenapsala. Koncerty v synagoze byly... ach!
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, jak se říká v jedné pohádce, ty jsi v tomhle kraji tadyzdejší.
      Udělala jsem dopředu hodně záznamů výletů z nedávno minulých dob, abych si je uchovala.Takže se asi do poloviny dubna budou objevovat na mém blogu takové ty, co jsem si honem vzpomněla, že jsme tam byli, někde i vícekrát.A pak, snad, už nastane doba na nové a čerstvé akce???
      Jiřina z N.
      V Heřm.Městci jsme měli na žid.hřbitově kdysi starou paní jako průvodkyni a bylo to velmi působivé.

      Vymazat
  2. Jiřinko,opět moc krásná místa.Pro mě parádní zřícenina a zajímavý Heřmanův Městec.
    Už mám popsanou stránku dalšími zajímavými místy.Některá nejsou daleko od mé sestry.Snad nějaký výlet do těch míst v létě zase uskutečníme.
    Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, mám taky seznam, kam mě srdce táhne, jednak na cesty do ciziny a těch je ( skromně ) 12 míst v několika zemích, a pak spousta míst u nás v ČR. A jedna předpřipravená dovolená na 14 dní na Slovensko, ale covid, mrcha, mi to loni zhatil! Třeba mi osud ještě něco dopřeje?
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. V Chrudimi, v jedné postranní uličce směrem od náměstí, jsem jedla tu nejlepší točenou zmrzlinu na světě! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, tak to věřím, ostatně Chrudim je mé oblíbené město, loni jsme tam zase byli a pěkně jsem se prošla.Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Krása, krása... byla jsem pouze v Kočí, mám co dohánět😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeji ti samé hezké výlety a šťastné návraty domů. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, další krásný výlet. Obdivuji, co všechno jste stihli za jediný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, v létě je den dlouhý a dá se hodně stihnout, já bývám připravená a obvykle ani nestihneme všechno, co naplánuji. Schválně nepíšu své dojmy na těch místech, ač bych mohla a třeba na té tvrzi jsem si užila, bylo to tam po ránu orosené jako studené pivo a moc krásný, tichý kout.
      Hezký zbytek neděle. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, krásné fotky z dalšího vydařeného výletu. 👍👍Stihli jste toho opravdu spoustu.
    Měj hezký den. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, poslední dobou vždy musím myslet na včasný návrat, nelíbí se mi, když se vracíme potmě.Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, to tedy koukám, kolik jste toho stihli. Spoustu zajímavých tipů na výlet. Krásné fotografie.

    OdpovědětVymazat
  8. Jiřinko i já jsem nadšená,co všechno jsi sthla.Mám sešit,kde si píšu tipy na výlety,kam bych chtěla.Hlavně a nejvíc si zapisuju tipy od Tebe.Taky u jiných blogerek.Tak až ten "potvorák" odejde do věčných lovišť,tak se moc těším,až si začnu odškrtávat.Děkuju za moc krásné fotečky.Hezký zbytek víkendu tobě i tvému muži! Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, poblíž Košumberka jsou i Nové Hrady, krásný zámek s ještě hezčí zám.zahradou, tam jsme byli i loni, ale i před tím. Ty také stojí za to.Někde je to na blogu.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko to je zase várka nádherných fotografií ze zajímavých míst. Líbí se mi ten dřevěný kostelík s mostem v obci Kočí, zříceniny hradů i vnitřky synagogy. Prostě nádherný přehled z krásných míst. děkuji za příjemnou podívanou a přeji krásný velikonoční týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, na Košumberku jsou dvě možnosti: buď jdeš na prohlídku za peníze do takového zámečku nebo jen zdarma na ty ruiny hradu. My jsme si časem dopřáli obojí, byli jsme tam asi 4x.A dole v ohradě jsou zvířata, tak jsme jim házeli kaštany.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Moc krásné kostely a zříceniny. Synagogy mají také krásné výzdoby a je moc dobře, že se mniohé dochovaly. Je toho tolik nádherného v naší malé zemi.

    OdpovědětVymazat