úterý 30. března 2021

Návštěvy Na Prajzské

 Tento článek vytvořím jinak, než je mým zvykem: splácám ho ze dvou různých návštěv u kamarádky v Kravařích u Opavy. Byli jsme u ní návštěvou jednou s manželem na asi tři čtyři dny, to jsme se k ní dopravili autem, pak jsem, jindy, u ní byla vlakem jen já, sama .....a jednou, to jsme Dášku ještě neznali, jsme se s manželem autem tudy pustili cestou na Slovensko, kdy jsme jeli přes Opavu a Fulnek dál na východ, ale to bylo Slovensko ještě s námi jeden stát. 

1. vezmu to stručně: první cesta byla do H.Králové a dál jako na Olomouc až do Litovle, městě na řece Moravě s památkovou zónou na náměstí, kde jsem si vynutila delší pauzu a vrhla jsem se do města s fotoaparátem, pak jsme pokračovali k přehradě Slezská Harta, kde jsme zůstali nějakou dobu, chtěla jsem, aby si manžel odpočinul od volantu, odtud přes Opavu do cíle v Kravařích. Další den jsme si udělali výlet především na zámek Hradec nad Moravicí a k zámku Raduň. Poslední den jsme se věnovali výletu do okolí Kravař, v kraji jsou velmi zajímavé cihlové stavby, především kostely, dopřály jsme si pečené pstruhy a koupel nohou v ledové vodě v jednom velmi zajímavém místě... bylo i večerní  povídání s kamarádkou a posezení na její zahradě. Poté jsme se další den přes Bruntál, Rýmařov, Šumperk, Žamberk a H.K. vraceli do Čech. 

V Litovli:






Slezská Harta: tam někde v dáli je Praděd



V Kravařích:


Hradec nad Moravicí:














zámek Raduň:





Výběr z dalšího výletního dne:









2. druhá návštěva: především jsme si s Dášou u ní povídaly a další den jsme si udělaly výlet do Krnova, navštívily jsme synagogu, zde byla velmi zajímavá výstava, vyjely jsme na poutní místo - vrch Cvilín a pak další den mě odvezla do polského města Raciborz, kde jsme se prošly. ( a mám odtud spoustu fotek )... Stálo by to tu jednou v létě za pořádné prozkoumání! Také jsme šly k zámku v Kravařích, kde měly místní ženy setkání. Po pár dnech jsem odsvištěla vlakem domů.

Krnov:













Cvilín:










zámek Kravaře:





Hlučínsko, Opavsko a Krnovsko jsou regiony, které mě lákají a v budoucnu, pokud to bude možné, ještě jim dám šanci znova mě okouzlit a překvapit. Mají za sebou zajímavou a někdy ne příliš veselou minulost...
















22 komentářů:

  1. Jiřinko, moc povedené fotky. Přímo výstavní. Kochala jsem se. Měj klidný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, přeji hezký den. Včera jsem koukala od zámku k vám, ale nešlo to moc vyfotit, byl opar. Čekala jsem od tebe komentář: jak to, že mi lezeš do rajonu, hihi...Jiřina z N.
      pozdrav pro manžela a kočindu

      Vymazat
  2. Zase moc krásná místa Jiřinko. V Litovli se moc líbilo synovi na předloňské dovolené. Vrátili se odtamtud doslova nadšení. Já ten kraj neznám vůbec a tak děkuji za úžasnou podívanou. přeji Ti krásný sluníčkový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, díky, taky mi přišlo divné jet okolo a nestavit se tam na výzvědy...Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Zase kus zemičky objeven, díky Tobě 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, moc ráda bych na pár dní zajela do Krnova a pojezdila okolí a pořádně to tam prozkoumala, přípravu již mám hotovou a jen přemýšlím, jak vyzrát na covida. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, tak příště se ke mně stavíš na kafe. Bydlím pátý dům hned za tou hrobkou Lichnovských u rybníka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarinko, docela jsem tě uměla zasadit do prostoru, ale takhle přesně, to ne. Děkuji ti. My jsme se stavovali na několika místech a bylo to opravdu jiné, než kdekoli, Líbilo se mi i to, že tam v obcích bylo čisto a upraveno.
      Měj se krásně. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jarinko, tak jsem koukala na letecké pohledy a našla bych tvé bydlení.Tehdy jsme byli v pstruží farmě a okusili pečené pstruhy ( mňam ) a taky v lázničkách v Bělé, a u nějaké koňské farmy tamtéž...a zastavovali jsme u mnohých cihlových kostelů v té oblasti.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, opět krásné fotky z cest. 👍👍 Je to ostuda, ale neznám ani jedno z uvedených míst. Hradec nad Moravicí jsme měli v plánu navštívit, když jsme pobývali v Beskydech, ale pak jsme zjistili, jak je to odtud daleko. Tenhle kout naší země je stále pro mně neobjeven.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
  6. Jiřinko, krásné záběry. Moc se mi líbí porostlá věž v Hradci nad Moravicí. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, tento hradozámek mě pěkně nadchl, byli jsme tam jednou jen na chvíli a podruhé jsme to celé pěkně prošli i místní restauraci jsme dali vydělat.A jsou odtud pěkné výhledy i do okolí.Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Milá Jiřinko, moc děkuji za tento článek. V Hradci nad Moravicí jsem se svým cestovatelským společníkem byla, ale od nás je to již se spojením bídné až do Raduně. Takže tam jsme ještě nebyli, ale mám již zajištěné ubytování v Opavě a to právě kvůli této návštěvě. Krnovem jsme vždy jen profrčeli, když jsme jezdili za Michalem do léčebny v Městě Albrechticích. Ještě se k tomuto článku vrátím, protože jsi mne hodně pro naši plánovanou dovolenou inspirovala. Kéž by se mohlo cestovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, já mám krom jiného pro dovolenou v Krnově a okolí napsaných tolik míst, samé neznámé zámky a jiné památky, o kterých jsem ještě ani neslyšela, našla jsem si je na mapě.
      V Jeseníkách a pod Pradědkem jsme byli na dovolené vícekrát, po silnici z Opavy a směr Šumperk přes Bruntál jsme taky jeli, ale moc jsme tomu okolí zatím nedali.A nejdál na sever v této oblasti jsme byli v Javorníku.Hodně úspěchů v uskutečňování snů.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Mohu potvrdit v těch zde uvedených místech je opravdu moc hezky. Jen v té Ratoboři jsem nebyla. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se shodneme, že na těch místech kolem Opavy je to moc fajn.Ještě mi schází kraj na východ a severovýchod od Ostravy, to chci!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Krásné fotografie. Zase jsi nám ukázala tolik zajímavých a hezkých míst naší země. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, tak to máte, milé KOČKY, hodně štěstí, že nemohu dávat na blog starší výlety, kdy jsem neměla digifoťák, hihi.Pro tento přehledík výletů ( nikoli úplný ) jsem se rozhodla po zralé úvaze za to, že mi smazali za spoustu let fotky.
      Proto jsem některé z nich ,,vyhrabošila,, a zveřejním postupně. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko,moc krásné fotky jsi vyfotila!Kočko,teda jsi parádní cestovatelka!To je až neskutečné,kde všude jsi byla,cos viděla,tolik zajímavých míst,měst,památek.Teda já vždycky,když jdu k tobě na návštěvu,tak si říkám,holka máš co dohánět,cos celé roky dělala...Ale jak jsem již psala,bývalý na nějaké výletování,cestování nebyl.Sem tam jsme někam jeli,ale málo.A když jsem konečně sama,nebo se synem začla,tak mi to znemožnil ten potvorák!Jakmile se odebere do patřičných míst,tak vyrazím a už se velmi těším.Tobě přeju krásný sluníčkový den!Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, taky mám spoustu plánů a uvidíme, zda nám to vyjde.Hezké Velikonoce ti přeji a sluníčko. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Slovensko je fakt super. :) My tam jezdíme alespoň na pár dní pod Vysoké Tatry prakticky každý rok. Ale po zkušenostech před pár lety už vždycky máme cestovní pojištění. Tenkrát nás chytla velká bouřka a já měl úraz hlavy. Bohužel jsme byli tenkrát "frajeři", takže bez pojistky. Však co by se mohlo stát? No, mohlo a nedovoláte se prakticky nikoho a stojí to hodně peněz.

    OdpovědětVymazat