čtvrtek 18. března 2021

Starý výlet

 Kdysi za mnou přišla jedna stará paní, sousedka, že je přihlášená na výlet s důchodci a že nemůže jet, jestli bych to vzala za ni. Cena byla v pohodě, symbolická a cíle byly v oblasti, kterou jsem znala, ale chtěla jsem jí udělat radost a navíc jsem si řekla, že budu mít fajn program na sobotu, počasí mělo taky vyjít pěkné, tak, proč ne.

Jediný problém nastal ráno, když se sešlo víc důchodců, než bylo sedadel a proto ( to mě podržte ) dali do uličky stařičkého autobusu několik židlí, no, kontrolovat nás policisté, asi by koukali, ale jak je v ČR zvykem, strážce pořádku jsme nepotkali.

Milé KOČKY, 

jelo se ke Slanému a po Karlovarské, první zastávku jsme měli v obci Kněževes u Rakovníka, kde jsme si se zájmem prohlédli výstavu krojů v místní škole ( kdo ví, jestli to tam paní ještě má, byla jsem tam celkem 4x a vždy říkala, že by ty kroje ráda přestěhovala jinam, vstupné bylo přímo směšné, ale dojem bombastický. Dostalo se nám super výkladu o krajkách, krojích a výšivkách a směli jsme fotit:



















Další cíl byl Bečov nad Teplou:























tentokrát jsem nešla do zámku/hradu obdivovat Relikviář sv.Maura, ale pobíhala jsem po městečku a nafotila nejen vystavená auta...

na zpáteční cestě jsme si prohlédli Valeč:










Každopádně to byl tehdy povedený den!

23 komentářů:

  1. Co na tohle říct - prostě nádhera!
    Jiřinko, měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, mám ještě pár nápadů z dřívějších výletů, třeba to někomu přijde vhod. Předpřipravila jsem na týden dopředu několik článků, protože budu něco budovat a nebudu mít čas.Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, ach ty kroje, to je nádhera ! To se mi moc líbí, kochám se tady. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, paní nám říkala, že nejvíc jí v krojích vadí a škodí pavouci. Ty já taky nesnáším.
      Hezký den Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Tak to byl výlet! V Červeném Kostelci(mém rodném městě) žije paní Rusová, která je proslulá svými kraslicemi zdobenými slámou a svým sběratelstvím. Vlastní spoustu krojů. Před nějakým rokem jsem s ní dělala výstavu, kde se kroje prezentovaly. Neumíš si představit jak náročné je figurínu do toho kroje ustrojit. Ale výsledek pak stojí za to.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, už jsem tam byla vícekrát a vždy se mi to moc líbí. Bylo by škoda ty krásné oděvy ztratit, líbí se mi jak ty moravské, tak chodské a i ostatní....nebo ty výšivky nad dřez, co mívaly na zdi naše babičky. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. To byl teda výlet!!!Krása krajů, stará auta i města, díky za pestrý zážitek👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na to, že se mi původně moc nechtělo, to bylo podařené. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Ach ty kroje, to je taková nádhera.
    Hezký den Jiřinko, zima se nám vrací i s mrazy :-)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, tady bylo v noci kolem 1 st. nad nulou. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, pobavily mne ty židle v uličce autobusu. Pamatuju, že některé autobusy měly takové přídavné sedátko, které se dalo vysunout do uličky. Kroje jsou ohromná záležitost. Jsem z nich také vždy nadšená, proto ráda jezdívám na všelijaké slavnosti, třeba do Kroměříže na Dožínkové slavnosti, to je přehlídka nejen z naší země, ale i třeba z Rakouska.A vidět je naživo v průvodu a při představování je opravdu zážitek. určitě článek ještě bude. V Bečově jsem byla, ale Valeč zatím neznám. Ta autíčka jsou také super. Měj hezké jarní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, průvod krojovaný jsme viděli v Bořeticích na hodech, když jsme byli na dovolené v Kobylí. To jsme si parádně užila. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, krásný výlet jsi podnikla. Moc se mi líbí ty kroje v Kněževsi. 👍👍 Mého muže by rozhodně potěšili veteráni v ulicích Bečova.
    Židli v autobuse jsem také už zažila. Kdysi dávno jsem jela s kamarádkou do NDR. Zájezd byl pro mladé, organizovala ho firma, kde pracovala. A pak se přihrnula nějaká uvědomělá soudružka a že chce jet taky. Místo pro ní nebylo, takže si nechala donést židli. Celou cestu otravovala a prudila. Zejména se strefovala do mladých kluků, že si prý sedí pohodlně na sedačkách a ona, že trpí na židli. Nikdo jí nepustil, ani nevím kde přenocovala, možná se k někomu vnutila na pokoj. A zatímco my chodili obdivovat památky, byla v autobuse. Ve finále si nakoupila v Lipsku spoustu záclon, kterými se na té židli omotala. Měli jsme štěstí, že nás tehdy na hranicích nikdo nekontrolovat.
    Měj hezký den. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, to byla doba, kdy se v NDR hodně nakupovalo, ale já na to moc nebyla a nejsem.Jen jednou, to jsme jely s kamarádkou kousek za čáru, možná do Lebau? - a koupila jsem si tam poměrně levně pěkné červené sandály a ze stejného materiálu kabelku a když jsme přijely domů, zašla jsem ještě k ní na kafe a sandály jsem nechala v chodbě. Jejich pes mi je rozkousal a zbyla mi jen kabelka. hihi Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jiřinko, zákony schválnosti fungují neomylně. Manželova maminka měla nohu velikosti 42 a k tomu vysoký nárt. Problém byl sehnat boty, které by alespoň vypadaly slušně a současně byly pohodlné. Sehnala je v Brně na výstavě spotřebního zboží a měla z nich radost. Po návratu se mi pochlubila, já jí je pochválila a ona je nechala v zavřené krabici v pokoji. Ráno přišla v slzách. Měla v té době jezevčíka a ten v noci nelenil a u jedné boty překousal pásek přes patu a u druhé totéž na nártu. "Hajzl zrzavej, kdyby mi z nich nechal aspoň pantofle." Pak ještě dostala vynadáno od tchána, že je nechala válet a neuklidila si je.
      Měj hezký a pohodový den. 🍀

      Vymazat
  8. Jiřinko,krásný výlet a ty kroje,nádhera!Židle v autobuse si nedovedu představit,nikdy jsem to neviděla.Měj se moc pěkně.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však to bylo úsměvné a chvílemi jsem trnula, co by se stalo, kdyby musel prudce brzdit!
      Jinak výlet povedený. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko to jsou krásné fotografie míst která neznám. Ty kroje jsou fantastické a obdivuji švadlenky, které je šily a vyšívaly. Moc děkuji za další zajímavou podívanou. Měj krásný a klidný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, tak to musím připravit další článek, že? hihi. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, určitě jsi byla ráda, že jsi jela na krásný výlet místo sousedky. Obdivuji nádherné kroje i naleštěná auta. Hrníček s kočičkou bych koupila naší Verunce kočkomilce.
    Měj pěkné dny. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, hrnek byl zajímavý, i když, pro sebe bych ho nekoupila. Ale dítě by asi nějaký čas z něj mlíčko asi chtělo. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko, kroje jsou úžasné, je dobře, že se vystavují. ☺ Moc hezký výlet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Představ si, že se líbily i přítomným mužům!!! Jiřina z N.

      Vymazat