středa 28. dubna 2021

Dovča Vranov nad Dyjí

Zajímavým místem pro mé objevování byl jeden čas prostor vymezený přibližně městy Jihlava - Znojmo - Mikulov - Brno. V tomto víceúhelníku jsem si našla v mapě tolik objektů a cílů, že jsem tam pak musela jet postupně několikrát, abych stíhala většinu navštívit, navíc jsou odtud další lákadla na všechny světové strany od této vymezené oblasti. Jak jsem se  již vícekrát svěřovala, manželovi je poměrně jedno, kam chci jet, jemu stačí se držet volantu a pokud možno se vyhnout Praze ( i když dříve s tímto městem tolik problém nemíval ). A taky nemusí dálnici Praha - Brno, raději jezdívá po silnici pod nebo nad dálnicí, tzv. po staré silnici. A tak s mými požadavky, aby se cestou zastavilo u nějaké památky jdou jeho požadavky docela dobře ruku v ruce. Odhadnu celkem slušně, kolik hodin bude cesta trvat a co si můžeme dovolit, pokud mi do toho nepřijde nenadálá událost.Tak se stalo, že jsme třeba jeli do Mikulova a stavovali jsme se Třebíči, v Náměšti n.Oslavou, navštívili jsme spoustu míst kolem Ivančic, nebo jsme si udělali výlet do překrásných Jaroměřic nad Rokytnou, do Uherčic, a objížděli jsme různé, málo známé památky při pobytu ve Znojmě. ( třeba zámek Kravsko severně od Znojma ). Taky u přehrady zásobující vodou Dukovany jsme se mihli a obdivovali zdejší krajinu. Hartvíkovice by mohly vyprávět. Znova bych se po létech chtěla podívat do Jevišovic, do Židlochovic, do Rajhradu, třeba i do Valtic a Lednice, kde už jsme byli před několika lety a pořád si slibuji cestu do Břeclavi a okolí. Jsem si vědoma faktu, že s přibývajícím věkem mým a manželovým se nám příležitosti k takovým cestám zmenšují. Ještě  se podívat do Moravského Krumlova, do Miroslavi?, třeba se to tam změnilo? Když se manžela zeptám, jestli si pamatuje, jak jsme byli ve Velkém Meziříčí a nebo jsme si udělali přestávku v Netíně, říká, že ne, takže by tam mohl jet klidně znova. To mám vážně výhodu, že si to nepamatuje, hihi. Jediné, co nezapírá, je několik návštěv ZOO Jihlava!

Milé KOČKY,

pamatuji si, jak jsem v určité době, kdy nebylo možné koupit pěkné, dámské boty větších velikostí, přijela do Moravských Budějovic a zde jsem si koupila několik párů bot, protože je tady prostě měli! Stejně tak si pamatuji, že v jedné z ulic v tomto městě dělali nějaké výkopy, asi na plyn nebo vodu a všude byla kvanta perleti, jeden dědouš nám vyprávěl, že jsou to vyhozené zbytky z dřívějška, kdy se zde vyráběly knoflíky z lastur dovezených od Jaderského moře. Takové já mám zážitky, neplánované a skvělé. Jelikož jsme těch kratších dovolených na Jižní Moravě dělali více, zkusím se ponořit do archívu a nějaké snímky vytáhnu na světlo boží. Trocha fotek neurazí?:

Jaroměřice nad Rokytnou:












Jevišovice:





Vranov nad Dyjí:













Bítov:









a něco si necháme na jindy ?...
Pamatuji si, že na zámku Vranov n.D. jsme měli paní průvodkyni jen pro sebe, byli jsme tam po ránu sami .Taky jsme jeli do blízké vesnice Lesná do muzea motocyklů a manžela jsem jím příjemně překvapila. Byl tam k vidění také krásný, větrný mlýn. Zato v Bítově, v muzeu Tatry, měli, bohužel, tehdy zavřeno.









13 komentářů:

  1. Jiřinko,to jsou nádherné fotografie,na zámku Vranov a hrad Bítov jsem byla několikrát.V dětství jsme jezdívaly s maminkou,někdy babičkou,tetou a s kamarádkama na dovolené na Vranovskou přehradu.Hrozně se nám tam líbilo a tak jsme se tam podívali i s našimi dětmi a 2x jsem tam byla s manželem.A vždy zámek a hrad.Mám na to moc hezké vzpomínky
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, krásné vzpomínky, my jsme bydleli u lidí dole pod zámkem u vody a bylo to moc příjemné.Dělali jsme výlety do okolí, líbil se mi i Hardeg.Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, nádherné fotky z míst, která jsme navštívili v červnu 2019, kdy byl svět ještě normální. 👍👍 Jen ty Jevišovice jsme nestihli.
    Ráda na to vzpomínám.
    Měj hezký den. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, my jsme byli v Jevišovicích jen u toho zámečku, kde je asi LDNka, ale ten hrad byl nepřístupný, tehdy tam opravovali...chtělo by to novou výpravu. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Tentokrát jsem mohla zaznamenat, že i pár jmenovaných míst, jsem též navštívila ...uf, ale mám co dělat tě stíhat😊

    OdpovědětVymazat
  4. Jiřinko zase krásná dávka super fotografií. Děkuji za úžasnou podívanou. V těchto místech jsem nebyla. Byli jsme sice kdysi na dovolené v lednici, ale to jsme procházeli jen tam po okolí. To byly ještě kluci ještě v prvním stupni základní školy, navíc Pavel měl tehdy zlomené obě ruce jak spadl ze strom a tak se s ním moc cestovat s nimi nedalo. Ale bylo to zaplacené, tak jsme si užívali alespoň Lednicko-Valtického areálu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v Lednici nee v lednici hihihi

      Vymazat
    2. Járo, to si neumím představit, mít sebou dítě se sádrou. Chudák klučík.Tak snad i nějakou tu hezkou vzpomínku jsem vyvolala. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, v Jaroměřicích jsme byli před pár lety a i my tam měli průvodce jen pro sebe.
    Zato Vranov a Bítov si moc nepamatuji - dovolená u přehrady s rodiči je přece jen spoustu let zpět...
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tak to někdy zase osvěžíte, já jsem třeba ty Uherčice taky chtěla vidět opravené, ale zatím se nedaří tam zajet.Slavonicko mám projeté křížem krážem na kole a už bych to nezvládla v takové míře jako tehdy.
      léta přibývají a síly ubývají....Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko,pro mě místa známá. �� Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi jistě dáš za pravdu, že je radost se tam podívat. Jiřina z N.

      Vymazat