středa 7. dubna 2021

Litomyšl

 To si neodpustím, abych napsala pár pochvalných slov o městě Litomyšl. Poprvé jsem tam jela s manželem vlakem, s přestupem, tuším, že v Chocni a měli jsme na prohlídku města pár hodin, než nám jel zpátky vhodný spoj. Líbilo se mi zde natolik, že jsme se později, v tomto krásném městě, stavovali pokaždé, když jsme jeli okolo autem. Přiznám se ale, že v zámku jsem na prohlídce ještě nebyla, protože vždy mi v tom něco zabránilo, a tak nejdál jsem byla na jeho nádvoří a v zahradě či parku. Zato ve městě samotném jsem prošla v historické části postupně, co se dalo. A vždy nám přálo počasí, takže fotky z tohoto města máme převážně sluncem zalité.

Milé KOČKY,

jistě se najdou mezi vámi také, které tam jezdívají pravidelně na koncerty ( Smetanova Litomyšl ) na zámek, nebo si zde užíváte s příbuznými, mají li zde bydliště, líbila by se mi např. večerní, letní procházka městem, případně posezení v nějaké příjemné předzahrádce s výhledem na náměstí. Ale není všem dnům konec. Také vím, že je zde Muzeum hraček. Pojďme na malou procházku a nechme se okouzlit:



















Město není zbytečně zapsané na seznamu UNESCO.

23 komentářů:

  1. V tomhle městě jsem nechala kousek srdce. Naštěstí ho nemám daleko...
    Jiřinko, měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ani se nedivím, já osobně jsem si tam užila několik návštěv a vždy jsem odjížděla nerada a byla jsem odhodlaná se vrátit. Hlavně, když je město plné muškátů a sluníčka. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Sem bych se hrozně ráda podívala.Stačilo mně,když jsme jenom projížděli,to jsme vezli vnoučata ještě dál na kynologickou soutěž a Litomyšl mě zaujala.
    Doufám,že se mi to splní.Už jen z tvých fotografií jsem natěšená.
    Jiřinko,měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tohle je také kout republiky, kam se dá jezdit často a pořád je co objevovat. Jistě se ti podaří si Litomyšl důkladně prohlédnout, potěšit se a nafotit pěkné snímky. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. No když se dá, jsem tam každý týden za dcerou anebo když se dalo, tak jsme couraly s Bobulí když jsem jí hlídala, ke kadeřnici jsem tam jezdila a teď se těším, že až to bude možné půjdeme si sednout všechny tři kavárenské povalečky na nějakou mlsku a kávu do některé ze zahrádek na náměstí. Malá ta už taky propadla kouzlu města a její každodenní procházka vede do parku k zámku a klášterek. A taky si konečně už potřebuju vylézt na věž druhého kostela která je v létě otevřená a slouží jako vyhlídka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však jsem si to pamatovala, že tam máš dceru a zmiňovala tě v článku, milá Vendy.Taková města mám moc ráda, mají charakter a stojí za několik návštěv.Posezení na zahrádce v pěkném počasí si taky přeji. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. V Litomyšli jsme byli jen jednou a když vidím Tvé krásné fotky, tak bych se tam zase ráda podívala.
    Měj pěkný den. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, pokud byste se tam vypravili, tak se přimlouvám, abys přidala na seznam i Nové Hrady a Poličku, případně skanzen Veselý Kopec. Když už, tak pořádně. Držím palce, aby ti to vyšlo.Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jiřinko, v Nových Hradech jsme byli dvakrát a na Veselém kopci předloni. Takže nám chybí Polička.

      Vymazat
  5. Tady jsem nikdy nebyla, ale je tam opravdu krásně. Máme to trochu z ruky, ale výlet by to byl parádní. Zdravím ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, nevím, které místo či město bych uvedla, kdyby po mně někdo chtěl ošklivé město v ČR. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Také mám hezké suvenýry z Litomyšle a jejího okolí☀️

    OdpovědětVymazat
  7. V Litomyšli jsme byli jednou a jinak jsme párkrát projížděli,když jsme jeli do Trutnova,Krkonoš.Takže i tomuto městu chci dát šanci a prohlédnout si ho pořádně.Hezký den,děkuju za krásné fotky.Marťa.

    OdpovědětVymazat
  8. Jiřinko, já zde nikdy nebyla, ale vím, že pokud bude příležitost, chci se sem jednou podívat. Je to krásné město. Ta poslední fotka je táááák letní. Nádhera.
    Přeji hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, určitě se vám tam s Mírou bude líbit. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Nádherné fotografie. Litomyšl je nádherné město. Tam by to stálo za ubytování, ale co bych chtěla vidět, už asi nikdy nestihnu. Moc děkuji za krásnou podívanou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, já chodím zas cestovat na jiné blogy, musíme teď jen takto. U mne na blogu covid nechytíš.Ale těším se na rozvolnění, to jo. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, nádherné fotky 👍👍👍. Litomyšlí jsem několikrát projížděla, ale nikdy se tu nezastavila. Už několik let máme naplánováno, že se tam vydáme s kamarádem, který chce zapátrat v archivech po svých předcích. Už jsme cestu mnohokrát odložili. Asi se tam vydáme sami.
    Jsem vděčná všem blogerkám, které tento klenot prezentují na blogu. Zatím se tou krásou jen kochám.🍀💓

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, vyhraď si na toto město dost času a budeš spokojená.Nejlépe vypadá na fotkách, když je plná muškátů na oknech.I když, zasypaná sněhem by mohla být taky zajímavá.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Litomyšl je nádherná i její okolí. I zde jsme byli ubytováni týden v krásném penzionu hned u náměstí. Děkuji za vzpomínku.

    OdpovědětVymazat