neděle 25. dubna 2021

Opočno

Dnes vás, 

milé KOČKY, 

chci vzít na zámek a do městečka, kde jsem poprvé byla s mamkou ještě jako holčina školou povinná, a to si pište, že to je už dávno. Jedná se o Opočno, každému mlsounovi hned naskočí zmrzlina z Opočna?! Pak, to jsme chvíli neměli auto, jsme tam jeli s mužem vlakem a navštívili jsme tehdy i nedaleké městečko Dobrušku. Později jsme se zde zastavili vícekrát, když jsme jeli autem okolo, jak Opočno, tak Dobruška nebo Náchod a Nové Město nad Metují byly naším častým cílem.

Zkusím sem dát pár fotek, abych vám naladila vaše cestovatelské touhy tímto směrem. Jestli se vám tam nebude líbit, můžete si stěžovat v Horní Poustevně na nádraží, já jsem tímto pro vaši pohodu udělala maximum.

O historii zámku, případně památkách ve městě, vám tady nic říkat nebudu, protože jsou velmi zajímavé a až tam přijedete, sami si je zjistíte a objevíte, přeci vás o to napětí teď nepřipravím! Mohla bych vám polechtat vaši zvědavost, ale ne. Raději se pojďme pokochat:

vybrala jsem pro vás fotky z jednoho výletu, kdy jsme na rozdíl od jiných, podobných,  jeli přibližně tuto trasu: Chlumec n.C. ( sedláci u Chlumce ), skanzen Krňovice, Opočno - městečko a zámek, pak zpátky jsme to valili ( jak říkají Brňáci ) přes Miletín a Jičín domů.

cestou:



Chlumec nad Cidlinou  - tady můžete navštívit jak Karlovu Korunu, tak Loretu a dvě muzea a také malou železnici...jukněte do mapy! a stavit se u pomníku Sedláků u Chlumce...

(pochybuji, že by dnešní zemědělci pochodili lépe!)





skanzen Krňovice: tady si spravíte chuť a náladu...







mohla bych předstírat, že v hrnkách byl horký grog a zamlžil mi fotku, ale nenechte se ode mne ošálit, jen jsem to špatně nafotila!...












Opočno: nedoporučuji tady spěchat...


























těžko někdo může něco namítat, že jsou to fotky z výletu v červnu 2018? čerstvější zatím nemám...




16 komentářů:

  1. Krásné fotografie Jiřinko. Kdysi dávno (v sedmdesátých letech minulého století), jsem v Opačně byla, ale už bych to tam nepoznala. Je tolik míst, kam bych chtěla jet, ale to bych musela být na cestách denně a stejně už bych to nestihla. Děkuji za hezkou reportáž a přeji ti krásnou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, máme to stejně, nemohu objíždět vše, kde jsme byli kdysi a podívat se, zda se to tam vylepšilo a nebo pokazilo. Ale zvědavá na to jsem, to ano.Mrzelo mě, že jsme neměli čas jít dolů do zahrad pod zámek. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Ten skanzen je krásný, zápraží u chaloupky na čtvrté fotce je jako by z oka vypadlo tomu v Malé Fatře, kde jsme předloni o dovolené bydleli :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, pokud někam jedu s mužem, on rád ty zoologické zahrady a já hrady, zámky, resp. jejich zahrady, ale skanzeny máme rádi oba.To mě nehoní a sám si to rád prohlédne.Nejčastěji ovšem jezdíme do Přerovského n.L.
      Jiřina z N.
      na Slovensku se mi líbilo všude, kam jsem se dostala

      Vymazat
  3. V Chlumci nad Cidlinou jsme se krátce zastavili, když jsme si jeli pro želvičku. Karlovu korunu si pamatuji podle pávů, kteří tam "vyzpěvovali". Manžel se se mnou dívá na fotky a líbí se nám skanzen. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, to není žádný manžel, ale pán s batůžkem, přeci.Pozdravujeme do J.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, nádherné fotky. 👍👍 Chlumec nad Cidlinou znám a stejně tak i Opočno. Jen ty Krňovice bohužel ne. Budeme to muset někdy v budoucnu napravit.
    Měj hezký den 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, až pojedete okolo, dejte si pauzu. Nebudete litovat. Byli jsme tam pak znova s vnučkami, ale bylo strašné vedro, tak jsme se tam tolik nezdrželi, jako když jsme tam byli sami.Zato od Betlémů Pod Třemšínem jsem je nemohla odtrhnout.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, další výletování kolem našeho komína. Krásná, milá místa. Opočno je kouzelný zámek, v podzámčí je rodný domek malíře Františka Kupky. Pokud vím, koupila ho, zrekonstruovala a pobývá v něm hraběnka Kristina Colloredo Mansfeld a úžasně ho zařídila (několikrát jsem nahlédla oknem :o)).
    Měj příjemný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, už aby se mohlo na prohlídky, viď? to je za ten rok a něco už naléhavá záležitost. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Chlumec, Opočno mi nejsou zcela neznámé, skanzen jsem ještě nenavštívila, ale vím o něm.
    Pěkné pokoukání na Tvoje fotky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, díky. Do skanzenu se jistě někdy podíváš...Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko,moc krásné fotky.Taky se mi moc líbí skanzen.Ten náš je ještě zavřený,ale už se nemůžu dočkat,až ho otevřou.V Chlumci nad Cidlinou jsem nebyla.A zámek Opočno jsem také ještě nenavštívila,ale moje babička,byla kdysi s důchodci na zájezdu.Pamatuju si,když přijela,tak nám vyprávěla zážitky a právě zámek Opočno navštívili a ona tam nafotila krásné fotky.Tak mi Tvoje reportáž připomněla,že jsem o tomto místě již slyšela.Hezký den a děkuji za pokocháníčko.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, rádo se stalo, mám připravené příspěvky o výletování až do 2.5., tak zase přijď, KOČKO. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Opět krásné město, kde jsem nebyla a docela mě to mrzí, a proto si ho píšu do seznamu a tobě moc děkuji za pozvánku v podobě krásných fotek.

    OdpovědětVymazat