pondělí 24. května 2021

Díky Signoře

Vlastně díky článku Alenky, Signory, o Uherčicích, jsem si uvědomila, jak to všechno letí. Jezdívali jsme několikrát za rok do Slavonic a vždy výletovali pár dní po okolí a jednou mě napadlo, podívat se a ubytovat kousek dál: vybrala jsem Vranov nad Dyjí, ale jeli jsme přes Slavonice, abychom se tam zastavili u známých.Tím se stalo, že jsme při pokračování do cíle natrefili Uherčice a upadla mi brada. Zámek, ale v tak neutěšeném stavu, že se mi chtělo zaplakat. Proto jsem nyní uvítala obsáhlou a hodně vypovídající práci Alenky na jejím blogu, kde je patrné, že už se něco děje ke zlepšení a doufejme, že zámek se zase jednou zaskví v plné parádě. Kolik takových staveb máme a kolik je jich ve stavu před zbouráním? Je to ostuda celé společnosti?

Milé KOČKY,

nemá smysl vyjmenovávat důvody, proč to tak bylo a co k tomu vedlo. ( kapitolu totalita nemá smysl tady probírat). Raději vám zde popíšu, co jsme si v tomto koutě republiky na své malé dovolené mimo jiné dopřáli:

Moravské Budějovice, Jaroměřice nad Rokytnou, Vranov nad Dyjí, Jevišovice, Lesná, Bítov, Cornštejn, pěšky ke hradu do Hardeggu, nejmenšího městečka v Rakousku, Drosendorf - městečko s hradbami, bylo toho víc, nakonec docela dost.Byli jsme tam na jaře a tudíž v lesích, na polích a na loukách bylo patrné, že jsme ,,na jihu,,.

Možná pár snímků doloží, proč se mi tam tehdy líbilo ( a proč bych tam klidně šla i dnes, pěšky , bosa, přes rozbité sklo, jak se píše v jedné knize ).

naše návštěva v Uherčicích, jak jsme je viděli poprvé, v pravěku:






















Račte: Vranov nad Dyjí, naše tehdejší základna














Šafov:





o tomto židovském hřbitově se píše:

Židovský hřbitov v Šafově byl založen pravděpodobně před rokem 1670. Na neoploceném místě o rozloze 5000 m² se nachází 500 až 1000 barokních a klacisistních kamenných náhrobků, z nichž nejstarší pochází asi z roku 1715.

hranice a městečko Hardegg:









Nedá mi to, abych zde neukázala trochu z blízkého, rakouského městečka: Drosendorf:
( podle listů jsem zpětně přišla na to, že jsme tam byli znova, na podzim a že se mi to chvílemi plete! )
jenže, fotky nelžou...














Těším se na setkání s vámi zase příště, milé KOČKY.




10 komentářů:

  1. Jiřinko, projeli jste tolik krásných a zajímavých míst, že vám až závidím. Bohužel stav některých památek je velice neutěšený a je otázkou, jestli se podaří je zachránit. Minulý režim si jich nevážil, také to nechci rozebírat a to se na jejich stavu projevilo. Doufám, že se s mužem vypravíme i na krátký výlet do Rakouska.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, jeden čas jsem vyhledávala takové zanedbané zámky a tvrze, po letech mnohdy buď úplně zmizely, jindy jsou opravené a to mě těší.Hodně takových zpustlých je u nás na Mělnicku, po povodních stále nejsou v kondici.
      Přeji hezký týden Jiřina z n.

      Vymazat
  2. Co si budeme nalhávat, památky dostaly na frak hlavně za totality, i když současná krize jim taky zrovna dvakrát do karet nehraje. Věřím, že bude lépe!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, vše je o myšlení lidí a především o penězích.
      Také si s mužem říkáme, proč se vše prodalo za hubičku cizincům, a nyní to buď zrušili, zavřeli a přestěhovali výrobu jinam, nebo jako papírna ve Štětí jedou a najednou to jde.Nechápu. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Dneska jsme nakoukli i k sousedům - mám ráda malá rakouská městečka.
    Jiřinko, děkuji a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Jiřinko to je zajímavý článek a je fakt, že jsi procestovala hodně míst a tak alespoň můžu prohlížet fotografie, když se tam sama nedostanu. Ano těch zchátralých památek je spousta. Většinou tam byly statky nebo dětské domovy anebo jako v Lipové - vojáci. Jak píšeš, hodně se toho po přechozích restitucích a při privatizacích prodalo cizincům, kteří to možná schválně nechali chátrat jako mnou zmíněný zámek v Lipové, kdy byl prodán Holanďanům za 800 tisíc a pak zpět vykoupen za cenu asi přes dva miliony. Teď přesně nevím. Na opravy nejsou peníze a dobrovolníků, kteří by to chodili opravovat také tolik není. Staří už většinou nemůžou a těm mladším se dělat něco navíc a zdarma, moc nechce. Měj se krásně a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, srovnání s Rakouskem nebo Německem v tomhle kulhá, protože v těch zemích mají vše i v malých městech v dobrém stavu.U nás opravdu vojáci a jezeďáci hodně poničili a mnozí i rozkradli! A co se děje posledních pár let na Dráze?To je na dlouhé povídání.Na jedné straně nejsou peníze a na druhé straně se vyhazuje plnými hrstmi. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, moc jsi mě potěšila fotkami Uherčic a zejména tou leteckou, na které je vidět, jak je areál rozsáhlý. I další fotky jsou krásné. My při našem pobytu také pár tebou vyjmenovaných míst navštívili. Měli jsme v tomto koutě naší země premiéru a já doufám, že se ještě dočkáme i reprízy.
    Měj hezký den.🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, inspirovala jsi mě ty a také jinými objekty, které jsi dala na blog. Máme podobné spády, to jsem si jista už dlouho.
      Tak si budeme navzájem držet palce, ať se nám daří. Jiřina z N.

      Vymazat