čtvrtek 20. května 2021

Dva pohledy

 Vždy, když jsme jeli autem nebo busem po dálnici a pak, jindy, když jsme šli na výlet a ocitli jsme se pod dálnicí, přemýšlela jsem, jak rozdílné pohledy na stejná místa můžou být.

Řidič to kulí po betonu nebo asfaltu a vnímá kamiony, mnohá další osobní auta, dopravní značky a případně míhající se a dozadu ubíhající stromy, světelné tabule s rozličnými nápisy o práci na vozovce a Musíme to opravit. Sleduje, kolik kilometrů mu zbývá do cíle a snaží se přeprat únavu, někdy se i pere s nástrahami počasí, když třeba leje jako z konve nebo chumelí už kolikátý den v kuse. Občas si všimne sjezdu do nějaké obce či města po trase, aniž by si přímo vybavil, co se tam může skrývat.

Druhý pohled je z prostoru mimo dálnici: buď obyvatel obcí a měst v blízkosti té silnice, s jejím neustálým hlukem a v noci světly, nepříjemným smogem a znečištěním vod. Druhý pohled mají také zvířátka a hmyz a jiní živočichové poblíž dálnice, kterým nad hlavami duní  tisíce vehiklů. Srnky, ptáci a žáby, zajíci, lišky, případně jiní tvorové, mají své tahy po krajině už obvykle nějakým způsobem upravené, dobré je oplocení, aby se nestřetli přímo s vozidly. Také rostliny a lesy podél dálnic mají jistě své problémy s provozem a výfukovými plyny. Přeci - kam asi se ztratí ty tuny soli posypu v zimě? Voda ji odnese, vítr a tak.

Já osobně mám moc ráda při výletu autem jet po nějaké staré silničce, jak já říkám, vedlejšovce, lemované ovocnými stromy, nejlépe v květu!, s výhledem na nějakou zříceninu ( svůj k svému ) hradu nebo kopec s rozhlednou, či jihočeskou vesničku, s kostelíkem na kopečku a domečky posazenými okolo jako kuřátka kolem slepice. A s nezbytným rybníkem uprostřed. Znáte něco líbeznějšího, milé KOČKY?











Jen malou poznámku: kdyby ti nahoře dali hlasovat, jestli se mají kamiony, přijíždějící z Balkánu u Břeclavi posadit na vlak a přetáhnout je přes republiku do Děčína a dál do Německa po dráze, hlasovala bych pro. Ušetřily by se vozovky, nebylo by tolik smradu v ovzduší a ještě by dráha vydělala.

 



14 komentářů:

  1. Jiřinko, 30 let se o dopravě mluví, utratili se miliony a situace je stále horší a horší. Koncepce neexistuje. Někdy mám pocit, že se to všechno prostě zastaví jako ve filmu Volný pád.
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, občas si připadám, když s mužem někam jedeme, jako hledači nejhorší vozovky nejen v ČR, ale v Evropě. Hezký den ti přeji. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Určitě by se silnicím a hlavně městům a obcím ulevilo, kdyby se náklad převážel po železnici.
    My jezdíme hlavně po okreskách, můj muž říká, že ho na dálnici nikdo nedostane. Takže dálnici známe jen z vedlejších pohledů, pokud jedeme blízko ní. A tak projíždíme vesničkami, kde je na návsi rybníček, kde mají kapličku nebo kostel. A já si říkám, to by chtělo vyfotit.
    Díky za krásné fotečky, hlavně ti krásní koně mě potěšili. Měj pěkný den. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, můj manžel to má stejně či podobně. Kdybys viděla to, co my jednou, tak upadneš, chlap, poměrně mladý, řídil kamion nohama a v rukou měl holicí strojek a? - už nemám co dodat. Na dálnici nemám dobrý pocit.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Mám to , jako ty. Malé silničky a velké objevy👍. Zajímavé, že ve Švýcarsku tento systém vlak- náklaďák funguje už dlouho. Švýcaři si umí vždy vše dobře ošetřit.Škoda, že nám nejsou větším příkladem, ale i v jiných záležitostech ve vedení státu!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím, v Rakousku a ve Švýcarech vidíš každou chvíli nákladní vlak a s naloženými kamiony.Chtělo by to pošťouchnout ty nahoře. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, krásné fotky z jarních cest.👍👍 Silničky, vinoucí se českou krajinou mají své kouzlo. Nicméně můj muž dává přednost cestám po dálnici.
    My ten silný dopravní provoz chytáme "z první ruky". Bydlíme u Karlovarské a od doby, kdy se otevřel tunelový komplex Blanka, jezdí kolem nás stále více aut. Ráno souvislá kolona, která se od půl sedmé do devíti pomalu posunuje směrem k centru. Nejmenší provoz bývá kolem třetí hodiny ráno.
    S tím převozem kamiónů bych samozřejmě souhlasila, nicméně překladiště RO-LA u Lovosic se až tak neosvědčilo. Z cest přes Německo, Rakousko, Itálii, Polsko a další je to problém celé Evropy. Všude kamióny, sunoucí se v kolonách a převážející zboží z jedné části Evropy do druhé.
    Měj hezký den opatruj se. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, to ti věřím, máte to tam moc pěkné, ale jen z jedné strany, za zdí Hvězdy/Bílé Hory.
      Mého muže, když ho nějaké černé auto s tmavými skly na dvou plných čarách předjede, málem klepne.Včera taky, jedeme, cedule 30, před námi radar ukazuje, že jedeme správně a najednou nás předjede opravdu hodně rychle nějaké osobní auto.Zdá se mi, že tu nikdo nic nedodržuje. Jiřina z N.
      Alenko, budeme doufat, že to přežijeme.

      Vymazat
  5. Vůbec se ti nedivím, jedna takováhle krásná cestička vedla do milovaných míst mého dětství. Pravda, jedinou zříceninou bylo naše obydlí, ale i tak jsem to tam milovala ♥️.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, to je roztomilé, jak jsi to pojmenovala, ale domov je místo, které se vryje do paměti.Já si osobně myslím, že důležité je, když je tam dítěti dobře a mají ho rádi.
      Jířina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko moc krásné fotografie jsi zase přidala, abych se mohla pokochat. Jinak souhlasím s tím, že místo kamionů by se mnohé zboží mohlo přepravovat hlavně po železnici. Bylo by to mnohem hospodárnější a věřím, že i levnější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by mě, Járo, zajímalo, jaké zákulisní aktivity preferují kamiony. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Nesnáším dálnice, pokud se po nich přemisťujeme, nejraději bych měla celou cestu zavřené oči. Z té rychlosti a řítících se aut jsem totálně vedle. Manželovi jako řidiči to nevadí, chlap co drží volant to asi vnímá jinak :-)).
    Zato miluji cesty přes vesničky, skrz lesy a louky, to se kochám, stejně jako ty. Krásné tvé fotky mi evokovaly tu radost z takových míst.
    Jiřinko, měj se primově :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, dokud byl manžel mladší, tak jsem to viděla jinak, ale když před pár roky kamion nahnal těsně u Prahy auto mé neteře na svodidla a vůbec to jeho řidič nezaznamenal a ostatní řidiči na něj houkali a snažili se ho na problém upozornit, tak od té doby se jich bojím.Holka to naštěstí přežila, ale auto šlo do šrotu.
      Alenko, krásný den Jiřina z N.

      Vymazat