středa 19. května 2021

Občas se nedaří

 Právě jsme se vrátili a dám sem aktualitu, ale bude to na dlouho. Včera mě nenadchly novinky u paní doktorky, ale uvidíme, v září to bude 3 roky, co se na Vetřelce přišlo...večer jsem dostala křeče do obou nohou, v pravé do stehna a v levé do lýtka, řvala jsem jako tur, musela jsem se jít pořádně napít magnezie. Pak jsem usnula jako špalek. Několik dní jsem vítala slunečné a teplé dny a lákala manžela na výlet, vybral si dnešek! V září byl s autem na STK a do dnešního dne s tím neujel ani metr, prý, že potřebuje najet hodně km, aby dobil baterku. Já, naivka, jsem si myslela, že pojedeme podle mého scénáře, ale ... počasí nestálo za mnoho a jeli jsme spíš podle manžela, s tím, že se stavil na hřbitově v Kamenickém Šenově, aby tu zapálil rodičům svíčky na hrobě, mně zastavil až v Krásné Lípě, kde jsem si šla nafotit kostel, přilehlé zbytky starých, převážně německých náhrobních pomníků a pak jsme pokračovali do Rumburka ke hřbitovu, kde jsme uklidili hrob a zapálili svíčky. Zasadili pomněnky. Odtud už manžel spěchal směr Svor a Česká Lípa, jenže, jeden míní a situace mění, vyjeli jsme na Šébr, cestou několikrát hustě pršelo a chvílemi pro změnu bylo slunečno, byly krásné výhledy na okolní hory ( Jára z Rbk by mohla vyprávět )...na Šébru zácpa, dělají na nejvyšším místě nějaké přemostění vozovky, očumovalo tam asi 6-8 chlapíků v reflexních vestách, provoz sveden do jednoho pruhu a zablokováno z obou stran. Po delší době slabší povahy otočily, my také,  na zelenou jsme jeli zpátky, kde ale bylo ucpáno kamiony a nedalo se projet. Později přijeli policisté a jeden řidič v protisměru nezvládl situaci a vyváděl jako pominutý, asi ho něco pokousalo? Můj úmysl navštívit cíl na jih od Č.Lípy se rozpustil jako pára a za nějakou dobu se nám podařilo vrátit se do Jiřetína p.J. a dál jsme jeli na Rybniště, Chřibskou, Českou Kamnici a Žandov, Kravaře, Štětí a přes Mělník domů. Dobrá zpráva nakonec: domů jsme se dostali v pořádku, já sice bez splnění tužeb, ale na ty stejně jednou dojde, manžel dojel bez infarktu a auto s téměř dobitou baterkou. 

Milé KOČKY, tak mám v aparátu alespoň něco.

hřbitov v Kamenickém Šenově:





Krásná Lípa:






































A co mě napadlo při odchodu z krásnolipského hřbitůvku? devastace, přátelé, urazit hlavu z pomníku, to je borec, co? Takový člověk nemá asi moc vyžití. Nebo dělat si piknik na hrobech? Jedno místo, plné nedopalků a obalů od pití o tom tam svědčí.



Říká se do třetice : tak to je přesné, když jsme byli na cestách, dovezli mi balík, teď pro něj musím na poštu.

26 komentářů:

  1. Jiřinko,ráda jsem se podívala na tvé fotky.Ano,ono se říká do třetice všeho...ale výlet jste zvládli,auto i mažel vydrželi,hi hi.A s vandaly na hřbitově i jinde nenaděláš nic,já pokaždé,když něco takového vidím,říkám,že urazit ruce by bylo málo.Příště pocestujete zase,není všem dnům konec,teď už se doufám,blýská na lepší časy.Přeju hezký den.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, ona ta devastace hřbitovů a jiných míst stále pokračuje už hodně let, za války a po ní také.Je to smutná kapitola.
      Výletům zdar. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, pořídila jsi krásné fotky. 👍👍👍 Hřbitov v Krásné Lípě je opravdu hezký, ale i tady bohužel narazíš na působení vandalů. Nechápu jejich počínání.
    Na Šébru se staví most pro turisty mezi Stožcem a Pěnkavčím vrchem. Také už jsme ta měli to potěšení uvíznout. Snad tam má být i cyklostezka a kdyby pumpičkáři přejížděli silnici v zatáčce, bylo by to nebezpečné.
    Doufám, že už je ti lépe a křeče odezněly. Mně včera vzala záda. Jako kdyby mě někdo přetáhnul latí. Takže dnes mám pracovní pauzu a kočku na zádech.
    Měj hezký den. 🍀👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, já jsem byla šťastná, že mě to pak přestalo a mohla jsem se vyspat. To se nedalo vydržet.Budu muset zase začít brát multivitamíny a popíjet magnezii a jíst banány, to mi zabírá. Jiřina z N.
      Záda umí také pořádně potrápit!

      Vymazat
  3. Moc hezké fotografie. My jsme posledně v Krásné Lípě ani ke kostelu nešli, protože tam odtud ozýval křik mladíků, kteří se tam naháněli,. Dveře kostela stejně byly zavřené a tak jsem byla docela otrávená. Měla jsi štěstí, že sis aspoň mohla nafotit ty sochařské výtvory na starých hrobkách. Na Šébru se staví lávka pro běžkařské trati a prý tam bude upravená i turistická cesta přes Ptačí vrch na Luž, aby lidi nechodili od Nové Huti přes silnici, kde je dost rušný provoz. Pak stačí jedna nehoda a je to tam zablokované. Já na křeče nohou užívám Magne B6. Je to hořčík s vitamínem B a křečí jsem se zabavila. Krásné jarní dny Jiřinko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. opravuji: křečí jsem se zbavila

      Vymazat
    2. Jaru, tak máte s Álou stejné info...ohledně mostíku. Opravdu mě mrzí, že ten kostel byl zavřený, ráda bych tam nahlédla alespoň přes mříže. Na chvilku vysvitlo sluníčko a ozářilo obličeje těch skulptur na hrobech. Na náměstí jsem u vietnamského prodejce koupila 4 květiny ...jsem zvědavá, jak mi půjdou.Měl i barevné kopřivy, ale neměla jsem dost hotových peněz.Já platím většinou kartou.
      Za radu na křeče díky. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko,vaše cestování mi připomíná to naše.Manžel neposlouchá mě ani navigaci.My teď nikde ani nebyli,nějací doktoři se nám nastřádali a hlavně počasí zlobí.Přes den několikrát dešťové přeháňky.Pořídila jsi moc hezké fotky.Kostel a náhrobky kolem jsem také fotila,když jsme byli v Krásné Lípě.Není to dávno,co jsme jeli opět přes,chtěla jsem si nafotit kostel,ale na schodech měli piknik naši jedni spoluobčané.
    Měj hezké dny
    Pořídila jsi krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já jsem měla štěstí, že tam, u kostela, nikdo zrovna nebyl a vysvitlo z těch těžkých mraků sluníčko, minule mi v K.L. manžel zastavil jen na jednu fotku, jak se říká.Beru to jako příslib, že příště to bude lepší. Dokonce jsem mu slibovala, že zajedeme pod Luž a jestli bude hospoda otevřená, že si něco dá, nu a ucpaný Šébr mu to zkazil. Ve Chřibské zas byla zavřená silnice směrem do Jetřichovic a to je pořád něco. Stále se něco kope a opravuje a pak potkáš asi 30 těžkých aut s přívěsy plných dříví, které vozí do Štětí a ukusují okraje silniček! Proč to nevozí, když už musí, vlakem?
      Promiň, že vrčím. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Promiň.blbnu,zítra jdu na sundání sádry,tak snad to bude s psaním lepší

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, hlavně aby ruka byla v pořádku a už nic nebolelo. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, mám moc ráda staré hřbitovy a tak se moc kochám.
    Dnes jsem projeli půl republiky, o situaci na silnicích bych mohla napsat třeba román, ale k ničemu by to nebylo. Čisté zoufalství!
    Po tom všem ti přeji fakt hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, těch nákladních aut, jak se dřevem, tak cisterny, rovněž kamiony na silničkách, které na to nejsou stavěné, to jeden nevěřícně kroutí hlavou, kde všude se dají potkat. A začínají letní uzávěry silnic, tak budou objížďky a díry jako lavor všude.To nikde v cizině neuvidíš.
      Opatruj se. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, stále obdivuji co vy s manželem projedete za jeden den. Krásné fotky. Jen to počasí je jako na houpačce. Každých pár desítek kilometrů je to jiné. :o)
    Přeji fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášenko, dnes jsme ujeli kličkováním 237km a počasí? asi 80 procent času pršelo, nebo lilo. Taky jsme měli kousek nad N.Oldřichovem pěknou mlhu, ale já nemám ráda déšť, když nevidím pořádně ven, i když, já neřídím.
      To ty, když jezdíš sama, to máš složitější. Máš můj velký obdiv. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. V dnešní době beru každý výlet, pomalu za malý zázrak😊
    Možná mít auto , jako Fantomas dopravní zácpy by vás nezaskočily😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Což o to, já zůstávám v takových chvílích klidná, ale šoféra mi nabuděj a pak, aby si jeden zoufal. Hezkou dobrou: Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko,přesto všechno jsi pořídila moc hezké fotografie. Silnice s nákladními auty nemám ráda, když jsme jezdili na lhářky do Nového Jičína byl to děs a hrůza,kamiony na silnicích,děs a hrůza. Byla jsem ráda, když 33 ozarek bylo u konce. Manžel tam za mnou jezdil nejméně 20 x navíc, když jsem byla na operaci nádoru na ledvině. Na křeče mě pomáhá magnosolf, předepisuje mě jej internista. Jiří ml,měj pohodové dny. Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, milá Fukčarinko, za rady a moc ti rozumím.
      Přeji zdravíčko a pohodu. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Patri ozařování.�� Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
  11. Přes potíže v dopravě jsi pořídila krásné fotky. Taky bych někam jela na výlet. Budu se muset zeptat řidiče, co on na to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, kdybych měla plnit plány, které jsem si udělala na výlety v poslední době, tak tu nebudu ani den, hihi.Ale někdy je potřeba i pracovat doma a dělat, co se má. Uff. Zdravím a přeji ti krásný den. Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Koukám, jak ten krásnolipskej krásnej kostel pěkně opadává. Když jsem tam fotila, ještě vypadal docela v kondici. Ta věž na sušení požárních hadic mne taky hned zaujala....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, původně jsem si myslela, jestli to není zvonice, ale pak mi to docvaklo. Kostel byl zavřený a jako mnohé jinde nepřístupný. Na zdech byly zajímavé a už témeř nečitelné desky.Náhrobky, které ještě přežily, jsou i tak krásné a myslím si, že by stály za ochranu.Hodně jich je povyvracených a celkem to dělá dojem zmaru.
      Pozdravuj tvoji zahradu. Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Jiřinko,každý den není posvícení, viď. Přesto jsi pořídila pěkné záběry, líbí se mi ty sochy. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, kdybys věděla, kolikrát jsem přes tu K.Lípu jela a zastavila jsem se tam teď prvně.A povedlo se, sochy tam na mne počkaly. Jiřina z N.

      Vymazat