čtvrtek 27. května 2021

Občas se zadaří

 Delší dobu jsem se chtěla znova podívat do Plzně, ( stejně tak mám touhu v budoucnu opětovně navštívit několik dalších, větších, českých měst ), v neděli jsem zavolala kamarádkám, jedna souhlasila hned a ta druhá si vyžádala čas na vyžádání souhlasu v práci, v pondělí jsme si sdělily, že vše klaplo a v úterý jsme se sešly ráno na Hlavním nádraží v Praze a využily jsme rychlíku  do Klatov, kterým jsme se přemístily do Plzně, předpověď počasí slibovala, že bude pršet jen občas a tak jsme výlet riskly. Udělaly jsme si opravdu pořádnou okružní pěškojízdu po městě, navštívily jsme parky, náměstí, spoustu ulic a několik památek. Budu si pamatovat hodně soch, Spejbla a Hurvínka, mnohé rodáky, vodotrysky a fontány, krásné, zdobné domy, věže, kláštery a kostely, žluté tramvaje, moderní nádraží, mosty, lávky, udržovanou zeleň, spoustu parkových laviček, napříště si necháme Muzeum loutek, či ZOO. Bohužel jsme se nedostaly na výstavu v Masných krámech, byla na dva dny dopředu vyprodaná. Tak Plzeňskou madonu a jiné takové, podobné, vzácné sochy neuvidíme. Třikrát jsme se musely schovat do průjezdu nebo do výklenků před přeháňkou a lijákem, ale celkem jsme vše přestály v pohodě. Domů jsme nakonec jely Pendolinem a užily jsme si město i společenství naší pidiparty. 

Opět jsem si užila výlet podle mého gusta,  bez spěchu, tempem, které ještě zvládám, dokonce jsem našla prodejnu italských sýrů a také ručně dělaných čokoládových bonbonů, nu, něco jsme tam utratily! Hospůdky už provozovaly předzahrádky, daly jsme si plzeňské a polévku, jinde kapučíno a něco k němu. Velká synagoga měla zavřeno, opravuje se a bude prý otevřena příští rok zjara...stará synagoga ale přístupná je. O pár dní jsem netrefila termín,  kostel sv.Bartoloměje na náměstí je asi do soboty uzavřen!!! Z výletu mám dobrý pocit a spoustu obrázků ve fotoaparátu.

Milé KOČKY,

mohu vám nějaké z nich nabídnout?





















































Diví se někdo, že Plzeň byla v r.2015 městem kultury?

Přídavek:jelikož s kamarádkou, která bude mít za týden 70 let, máme průkazky na slevu, jely jsme to jednu cestu za 31,- Kč a tak pro seniory doporučuji jezdit za pár korun vlakem!Navíc z Prahy k nám jedu busem zadarmo a metrem po Praze také, a jestli můžu poradit, i když jsem ještě v Moskvě nebyla

pokud jste mimopražští, máte přes 65 let a chcete šetřit, vezměte si do Prahy sebou malou fotku, 20,- Kč a občanku, zajděte si  třeba na Florenci u Metra k okýnku a tam vám udělají průkazku na počkání. S tou se pak vykazujete a metro a přilehlou dopravu máte buď zcela zdarma nebo velké slevy...

Vaše Jiřina ( kytka v rozpuku) 

31 komentářů:

  1. Jiřinko moc hezký vylet i toulky městem. Ty máš města ráda, hlavně ta velká, to je vidět . Já spíše raději volím tu přírodu. Možná to způsobila má minulá nemoc, že mám raději klid než ruch města. V Plzni jsem nikdy nebyla a tak děkuji za tuto podívanou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, já to mám tak, že něco chci vidět a za tím jdu, ( pokud to je možné ), ale pokud bych si měla vybrat, tak raději les, kopce, moře...a města až na 4 místě.
      Třeba N.Y. mě neláká vůbec.A taky džungle s hady a štíry taky ne.Stačí, že bývám občas jedovatá já. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, výlet se vám povedl. Vidím, že je Plzeň krásné město, titul město kultury si určitě zaslouží. Mého muže bych tam asi nedostala, kdysi jsme při návratu z dovolené Plzní projížděli a díky nedostatečnému dopravnímu značení jsme i bloudili. To víš, co jsem vyslechla, tenkrát můj muž dokonce prohlásil, že příště snad raději pojede po dálnici. A to už je co říct.
    Měj pěkný den. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za špatné značení ve městech či venku na silnicích může vždy manželka!
      Růženko, mám dojem, že od vás tam jezdí vlak. Pa a užij si dnešní den. Pozdravuj tvé krásné panenky. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Krásné povídání i fotky, ale Spejbl s Hurvínkem jsou úplně nejvíc boží! ♥️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, byli umístěni na pěkném místě v parku.Každý se s nimi fotil. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. To byl výlet se vším všudy. V Plzni jsem nikdy nebyla a jsem fakt překvapená, jak je to opravdu hezké město. No a Spejbl a Hurvínek to je něco pro mne :-).
    Klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Hani, jak jsem viděla Muzeum loutek, hned jsem si na tebe vzpomněla, myslela jsem, že to znáš. Netuším, kam všude jste jezdívali a ještě budete. Pa Jiřina z N.
      omluva: měla jsem v předešlém komentáři překlepy

      Vymazat
  5. Co na to říct? Prostě perfektní výlet!
    Moc ti to přeju, Jiřinko!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, mám ráda města, kde je něco k vidění. A co jsme neviděly tentokrát, třeba uvidíme jindy. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Takový výlet, v dnešní době je, jak výhra ve sportce👍🏻Dobře jsi to naplánovala a dík za ukázku😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za veškeré chvály, doma jsem něco málo nastudovala v mapce, jednu jsem měla sebou, Plzní jsme mockrát projížděli a byla jsem tam kdysi i v ZOO a ve Velké synagoze na nějaké výstavě fotografíí, ale je to dávno.Tohle jsem pojala jako výlet pro tři starší cestovatelky, v poklidném tempu.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Také bych brala mít kamarádku takovou super organizátorku, jako jsi Jiřinko ty! Vůbec nechápu jak jste tolik krásných míst zvládly projít? Díky za fotky, netušila jsem, že je Plzeň tak hezká, vždy jsme ji jenom prosvištěli autem...Zjišťuji u svého muže, že se mu na takovéto výlety už moc jezdit nechce, nejraději šustí po zahradě, vytáhnu ho do lesů, vršků, k rybníkům, k moři by také se mnou letěl, ale poznávací výlety po městech, kde se nachodí mnoho kilometrů po chodnících, to ho již vůbec nebaví. I když jsme si nedávno povídali o výletech po Evropě, že už bychom autem nejeli, ale využili poznávacích zájezdů s cestovnkou. Kdo by se dnes na těch silnicích nervoval, že? :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemluvíš, Alenko, omylem o mém muži? Já naštěstí mám kamarádky, které mne v tom nenechají a jdou se mnou, chytře si vybírám trošku mladší, aby se o mne staraly, kdybych byla v nouzi, hihihi.Jen, aby nám to vydrželo.
      Už taky osnuji nějaké přeshraniční cesty, doufám, že letos to vyjde. Pac a udržuj dobrou náladu, bude líp. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Plzeň mám spojenou hlavně s pivem a závody Škoda :-) Vůbec jsem netušila že je to tak krásné město, čekala bych spíš šedivé , průmyslové . Lépe tak! Udělali jste si moc hezký výlet, taky ráda jezdím do měst, když jsou něčím zajímavá .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, ono se všude najde něco hezkého, ale někdy musíš nad ošklivým přimhouřit oko, záleží na člověku, čemu dá přednost. Na takovém výletě jako byl ten v út v Plzni, by mi v polovině manžel utekl, že už ho ty domy a věže nebaví. Kamarádky ne. Jiřina z N.
      manžel si zatím doma užíval klidu a všichni jsou spokojeni...pak si prohlédl foto a řekl: jako bych tam byl s vámi

      Vymazat
  9. Jiřinko, pořídila jsi v Plzni krásné fotky. 👍👍👍 Kochala jsem se a vzpomínala. Doufám, že v létě opět Plzeň navštívíme, ale pokud to bude s vnoučaty, opět skončíme v ZOO, která je opravdu krásná.
    Pořízení průkazky pro 65+ jsem poradila už svým spolužačkám, které jsou povětšinou mimopražské a jsou rády, že mohou cestovat za 20 Kč až do 70ti, kdy je to už zadarmo a průkazka není potřeba.
    Měj hezké dny 🍀💓

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, mě tam nahnala kamarádka, řekla mi o té možnosti v busu, když jsme jeli z Pikardie, a od té doby, tzn. mých 65 využívám slevy a později, po 70, i zadara.Vlastně se dá z Prahy jet busem až do Štětí a na jiné sv.strany také.
      Moc fajn věc, Jiřina z N.
      v Plzni je ZOO pěkná a dinopark nevím, tam jsem nebyla...

      Vymazat
  10. V Plzni jsem dlouhá léta bydlel, takže mám srovnání, jak město v posledních letech vyrostlo do krásy. Teď už tam ale bývám jen pár dní do roka, pokud tam tedy zrovna nemám výstavu jako loni v létě :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám radost, někdo křtěný plzeňskou dvanáctkou, to je, pane, sorta! Petře, máte to tam hezké...bydlí tam můj bratranec Arnošt, ani nevím, kde přesně...
      Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko,ty jsi žena činu.Co nápad,to realizace.Moc krásné fotky.V Plzni jsem byla několikrát,manžel tam byl nějaký čas na vojně,více byl ve Stříbře.Byli jsme tam i později s malými dětmi,ale už se moc nepamatuji.Líbí se mi.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, Stříbro jsem měla možnost vidět vícekrát a taky skvělé místo! Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Jiřinko moc krásné fotky jsi nafotila, Plzeň je krásné město, ještě jsem tam nebyla, proto jsem se ráda podívala.Je fajn mit kamarádku,s kterou výletuješ a Ty jsi fakt dobrá organizátorka.Tak Ti přeju moc pěkný večer a těším se na další Tvoje příspěvky a fotečky.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, však si kamarádky zatím nestěžují, hihi.Těší mne, že se ti v Plzni líbilo. Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Jiřinko, ty teda jedeš. Teda ne sama, ale zážitků máš zase na rozdávání. Obdivuji Tvé tempo a co vše za den stíháš. Krásné fotky z Plzně, hodně míst poznávám. :o)
    Přeji fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášenko, vítám tě, už to není co to bývalo, ale i tak jsem ráda, že mi nohy ještě trochu slouží.Běhání po kopcích už mi tolik nejde, tak alespoň tohle. Pěkný víkend přeji.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  14. Krásné fotky! Byla jsem s rodiči a bratry v Plzni minulý rok. Ale jsme až od Ostravy, tak nám cesta trvala trochu déle :D Moc se mi tam líbilo a ráda jsem se tam díky fotkám tak trochu vrátila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rezzy, tak to je fajn, že ti to připomnělo hezké chvíle s rodinou a já zas díky tvému komentáři vzpomínám s radostí na pobyt u kamarádky v Kravařích u Opavy. A na výlety v okolí. Pac Jiřina z N.

      Vymazat
  15. Jiřinko, v Plzni jsem nebyla tak třicet let.Tak jsem se tam podívala aspoň s Tebou. Jseš fofrnice, tolik toho oběháš...Zdravím Tě moc. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, tohle bylo docela pohodové, ale už to není, co zamlada.Jiřina z N.

      Vymazat