neděle 9. května 2021

Překvapení

 Tři místa, kde mi upadla brada:

to někam jedeme a na určitém místě se na chvilku zastavíme, protože jsem si na mapě po trase něco našla:  a nestačím se divit: jak to, že jsem o takovém krásném místě dosud neslyšela a nic o tom nevím?

Milé KOČKY, 

jedním z nich je Loučná Hora poblíž obce Smidary, kousek severně od Chlumce n.C., přišla jsem na ni náhodou...a hned jsem se tu do jedné chaloupky zamilovala...( snadno ji mezi fotkami zdejší dřevěné zvonice a kostelíka najdete )













(mimochodem, v prostoru přibližně Jičín - Mladá Boleslav - Poděbrady - Hradec Králové je spousta zámků, některé jsou pěkné a opečovávané, ale nepřístupné a v soukromých rukách, jiné v děsném stavu, jak já říkám: pět minut před zřícením ) - moc ráda je objevuji...

Dalším místem, které mě vzalo za srdce je klášter a kostel v Oseku na Teplicku, ovšem to, co mi tam vyrazilo dech není vlastně současný stav budov, ale obrázek, jak to tam vypadalo kdysi! ty zahrady a parky, to musela být kdysi nádhera.





A věřte mi, milé blogerky, že co nevidět vás do Oseka vezmu - ukáži, co jsem tady nafotila při své poslední návštěvě, i když, i tehdy tu bylo lešení ( alespoň nám ty památky nespadnou )...přijďte zítra?

Podobně se mi vedlo, když jsme byly s Janou na výstavě krásných, převážně zlatých předmětů v Jízdárně Pražského hradu ( např. vystaven byl Relikviář sv.Maura, obvykle vystaven v Bečově n.T. ) a najednou koukám na obraz, který mi byl nějak povědomý a v koutku nápis: Nové Dvory, málem jsem překvapením upadla, protože mi to docvaklo, že jsou ty Nové Dvory kousíček severně od Kutné Hory, kde jsme s mužem kdysi byli a malinko to tam pofotili. Jenže dnes to tam naprosto jinak vypadá, než krásný pozemek na obrazu! zkusím vám to představit:

v naší době: 








na obrazu:


škoda, že jsem to tehdy nepofotila lépe! vaše 






16 komentářů:

  1. Krásná místa.Drevený kostel, zvonička i ona chaloupka. V dávné minulosti byly kolem zámků vždy krasne5 zahrady. Nejsou zahradníci nebo není, kdo by je platil. Chvála za to, že se některé schátraliny opravují. Hezkou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, tobě také přeji krásné dny a těším se vždy na další díl tvého cestování, i když nekomentuji pokaždé, čtu dychtivě. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Krásná místa. Do Oseku se už dlouho chystám, za to Nové Dvory znám dobře, kamarádka tam má domeček po mamince a narodil se tam můj děda...
    Přeji krásný den, Jiřinko! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já pokaždé, když někam přijedu opakovaně a je to tam zkrášlené a opravené, jásám. Na hrad Osek jsme také vylezli ale nemohli dovnitř, i tak to byla pěkná vycházka na kopec v Krušných Horách.Plánuji sinávštěvu hradu v Krupce, kam se chystám, jen, co to otevřou.Kddyž jsme byli několikrát na Komáří Vížce jsme tam nikdy nešli.
      Helenko, ať se ti daří. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko,to jsou nádherná místa.Loučnou horu mám v poznámkách,já ty dřevěné stavby miluju.Chtěla jsem tam jet včera,ale syn nás pozval na grilování,tak jsme se pohybovali v Podještědí.
    Píšu si všechno a děkuji za seznámení.
    Měj hezkou sluníčkovou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, někdy se vyplatí leccos odložit na jindy, a chopit se příležitosti, která se nabízí, třeba to tak je lepší. Loučná Hora se ti bude líbit i později. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, to je potřeba tolik šikovných lidí, aby nám ty památky ještě dlouho vydržely a měly co obdivovat i naše děti a vnoučata a pravnoučata :-) Krásná místa jsi nafotila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, na tohle bych i přidala, rozhodně to chce opečovávat, aby tu bylo hezky i do budoucna. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko,krásný kostelík,zvonička,také chaloupka se mi líbí.Moc pěkně jsi vše nafotila,děkuji,že jsem se mohla podívat.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, tehdy jsme někam jeli a v této vesnici jsem se zasekla a nechtělo se mi dál. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, moc se mi líbí dřevěná zvonice a hlavně chaloupka. Rozumím Ti.R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, já jsme se tam zasnila a už jsem se viděla, jak by mi tam mladí na celé prázdniny přivezli vnučky a jak by si holky v zahradě hrály, nechala bych jim udělat altánek a nebo malou, bílou chatičku ...Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, moc se mi líbí Loučná Hora s kostelíkem a zvonicí. A chaloupku bych brala hned. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, tobě by slušela ještě víc než mně, ty by sis ji vyfešákovala. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Další krásná místa. Líbí se mi ty dřevěné zvoničky. Přeji Ti krásné jarní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, ten kostelík a zvonice jsou na návsi a vypadají ze všech stran moc dobře.A domeček, který mě tak okouzlil, je hned u návsi.
      Jiřina z N.

      Vymazat