pondělí 3. května 2021

Znojmo, vidím tě dvojmo

Pustila jsem se do opětovného zveřejňování některých našich dovolených a jednou z nich byla i taková spanilá jízda ve třech do Znojma, jednou, koncem dubna. Zamluvila jsem ubytování a domluvili jsme se s Janou a mým mužem, že si na jih Moravy uděláme krátkou dovolenou.

Celé to začalo jako ve špatném filmu, protože jsem krátce před odchodem z bytu zjistila, že nám teče lednička a manžel zjistil, že je potřeba to okamžitě řešit. Byli jsme v časovém presu a tak jsme si jen od staré paní ze sousedství vypůjčili starý mrazák, naskládali věci do něj a odjeli jsme na ,,dovolenou,,.Ta proběhla kupodivu velice dobře, počasí nám moc přálo a ve Znojmě i na výletech v jeho okolí to bylo jako z filmíku o výletování. Teplo, sluníčko, pohoda.

Zajímavé to bylo tehdy pak na cestě zpátky, kdy jsme krátce za Telčí vjeli do lesa, kde byl čerstvý sníh, neboť, 

milé KOČKY, 

abych na to nezapomněla, ochladilo se a jarní počasí se změnilo jako lusknutím prstů. Byl to poslední pokus zimy o nadvládu. A jak to dopadlo? Přijeli jsme domů, koupili novou lednici s mrazákem a vrátili sousedce její mrazák s velkými díky. Mohu pár fotek z té akce nabídnout i Vám? se stručným popisem některých aktivit na té dovolené:

1. předně jsme si pochodili Znojmo, podél hradeb a jinak, věnovali jsme tomuto královskému městu dva dny 2. udělali jsme si výlet na Vranovskou přehradu a něco málo k tomu 3. výlet ke klášteru Louka, ke mlýnu ve Slupi a k zámku v Jaroslavicích 4. stavili jsme se u zámku Kravsko, v naší oblíbené Telči a u hradu Lipnice... ráda na to vzpomínám.

pohled na část Znojma z ubytování:



v ulicích Znojma:







znojemská rotunda:








klášter Louka:


mlýn ve Slupi:



zámek Jaroslavice:





větrný mlýn:


pohled na zámek ve Vranově nad Dyjí:


u znojemských hradeb:



 zámeček Kravsko: 



zastavení v Telči:




další zastavení u Lipnice (cestou domů):







Věřte mi, že z toho množství fotek tentokrát vybrat je velmi těžké.




19 komentářů:

  1. Jiřinko, Znojmo pro nás bylo roky jen transportním městem při cestě k moři. Pak jsme tam prožili úžasný víkend s kamarády, slavili jsme manželovi 50tiny a rádi vzpomínáme...
    Vidím známí místa, děkuji za ně.
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, oslavy ve Znojmě, to může mít zajímavé vedlejší účinky. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Moc krásný víkendový pobyt jste si udělali a poridila jsi opět hodne krásných a zajímavých fotografií. Krasny májový týden Jiřinko . Snad se počasí konečně vylepší, ale zatím je pořád chladno a prší...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, když se někde člověk na ty 4 dny a tři noci ubytuje a prohlédne si to v klidu, má k tomu místu náhle jiný vztah, než když jsme to tam jen projížděli a zastavili na 2 hodiny.Osvěwdčilo se mi to a ráda jsme to před covidem takto praktikovala.Nejdříve jsme to lehce prošli všichni, pak jsme si šoféra odložili do ubytka, aby si odpočinul a s Janou jsme šly na podvečerní procházku.Spokojenost na všech frontách. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. To je zase plno krásných fotek. Ve Znojmě jsem byla jen jednou a město mne oslovilo. Jelikož my tam byli s loutkovým a hrálo se v divadle, tak ta krásná budova mi utkvěla především v mé mysli. Nebyl tenkrát čas nějak moc se s městem seznámit, ale místa, kterými jsme procházeli ne rozhodně oslovila.
    Hezký den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, toto město řadím mezi má oblíbená, já prostě ten středověk obdivuji ( i když, žít se v tom dalo asi obtížně). Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, krásná dovolená. Tu vám nemohla pokazit ani lednička. I s tou to nakonec dopadlo dobře.
    Přemýšlím kolik to je let, kdy jsme s mužem byli krátce se známými na Vranově. Jeli jsme se podívat i na zámek do Vranova nad Dyjí a před cestou domů jsme se krátce zastavili i ve Znojmě. Vidím, že by to chtělo delší dobu, abychom si mohli město prochodit. Snad někdy příště.
    Měj pěkné pondělí. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, vám by stačilo na dva dny tam zajet, máte to přeci jen blíž.Ale vyber si hezké počasí, abys měla teplo.Je toho tam přímo ve městě na prohlížení a kochání hodně a nezapomeň na procházku Gránickým údolím ke Hradišti a dolů jako k přehradě...Moc tě zdravím Jiřina z N.
      v tom údolíčku by se líbilo tvým vnoučátkům!

      Vymazat
  5. Kouzelné místo, nikdy jsem ve Znojmě nebyla a je to evidentně veliká škoda!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, ty a tvá rodina by tam nebo v okolí prožila pěknou dovolenou, to si umím představit.A kousek za hranicemi v Rakousku jsou pěkná městečka - však jsme to vyzkoušeli jindy.Jiřina z N.
      alespoň se taky jednou prohřeješ! prý jste měli do rána zase sníh

      Vymazat
    2. Sníh zrovna u nás nebyl, ale mrzlo pěkně :D.

      Vymazat
  6. Jiřinko, krásné fotky a hezké vzpomínky na dovolenou ve Znojmě. Znojmo máme prochozené, máme tam přátele, kteří jsou pokaždé našimi skvělými průvodci.
    Telč je perla, která stojí za návštěvu a Lipnice také. Po její prohlídce jsme zavítali do restaurace, kde nás nejen obsluhoval potomek Jaroslava Haška, ale věnoval nám i své CD, které nahrál.
    Měj hezký a pohodový den 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, na rozdíl od Znojma, kde jsme byli delší dobu jen jednou, do Telče jsme si dopřáli cestu vícekrát a i na rozhlednu Oslednici.S tím p.Haškem to je pecka! Měj se hezky Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Opět místa, která neznám. Díky za prohlídku. Zdravím 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, o tom to je, přiblížit to těm, co tam nebyli a vzbudit v nich chuť se tam podívat a u těch, co to znají, vyvolat vzpomínky. Pac Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko,ve Znojmě jsem byla jednou,když jsme tímto městem projížděli a stavili se jen na krátkou obhlídku.Už tenkrát jsem si řekla,že se sem jednou vrátím a město si projdu pořádně.A nevrátila,zatím.Proto jsem se ráda prošla s Tebou.Moc pěkné fotky jsi nafotila a děkuju,že jsem se mohla pokochat.U nás byla dneska ráno zima,přes den fučelo.Víkend prý má být pěkný,tak plánujeme nějaký výlet,sama jsem zvědavá,zda výjde.Přeju Ti moc pěkný den.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, moc ráda jsem ti Znojmem udělala prohlídku. Zdravím tě. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko zdravím. Ve Znojmě jsem nikdy nebyla, ale ráda bych to někdy napravila. Děkuju za Tvoje postřehy. Jak píšeš s tou lednicí, nám se jednou stalo, že přestal fungovat mrazák v době naší nepřítomnosti. Byli jsme odjetí na dovolené na 14 dní. Nedovedeš si představit ten smrad po příjezdu...Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenka Davidová píše podobnou čerstvou zkušenost. To je pech.
      Znojmo by tě jistě okouzlilo.Jiřina z N.

      Vymazat