neděle 6. června 2021

Ve třech

 Volala mi Jana, prý : nejela bys se mnou a s mým manželem na výlet? V sobotu? Slibovali sice, že mají přijít bouřky a déšť, ale co bych se kácela předem? Domluveno a ráno jsme se sešli, a davaj na sever.

Po silnici č.9 jsme si to nasměrovali na Mělník, dále Liběchov, Dubá, Jestřebí, zde jsme si udělali první zastávku: Došli jsme na hřbitov a prohlédli jsme si zdejší Křížovou cestu: poté jsme pokračovali do České Lípy, Mnichovickou průrvu jsme vynechali, ač jsme ji v plánu měli, ale byl tam shluk stavebních strojů, počkáme, až tam bude volné místo k zastavení osobního auta.V Lípě jsme to trochu poběhali, jelikož jsme hrad už viděli jindy, hlavně jsme si tentokrát prohlédli náměstí, které se dost vylepšilo oproti minulým letům.Poté jsme se vymotali z Lípy a dopravili jsme se do Zákup, kde jsme si udělali klasické kolečko po zdejších památkách a přidali jsme procházku po veliké, zámecké zahradě. Odtud jsme jeli do Jablonného v Podještědí, bylo slunečno, horko, skoro dusno, a najednou od Luže se přiblížila bouřka, začalo pršet, v restauraci na náměstí byli vietnamští nájemci, tady jsme jíst nechtěli a pokračovat podle plánu dál na Lemberk a Bílé Kameny k Jitravě nemělo smysl, otočili jsme se, minuli jsme i Noviny pod Ralskem, kde jsem jim chtěla ukázat  Průrvu Ploučnice, ale kdo by tam chodil, když bouří a prší?,  a přes Mimoň jsme dojeli do Doks, kde jsme se dobře najedli a pak trasou Okna, Nosálov, Mšeno a Mělník dojeli domů. No, třetina plánu zůstala nesplněna, ale kdo nás honí, že?

Manžel Jany nás bezpečně dopravil tam i zpátky a bravurně zvládl naše věčné povídání...

Milé KOČKY, i fotky byly:

V Jestřebí:












Na skok v České Lípě:













Kolečko v Zákupech:





























zámecký park:





























a výletu byl konec, v Jablonném jsem už nenafotila tentokrát ani jeden snímek...


16 komentářů:

  1. Děkuji za fotky z parádního "severského" výletu!
    Jiřinko, měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, milá Helenko, stihli jsme z plánované cesty asi 3/4, ale nevadí, pojedeme tam třeba jindy zas.Až bude jednou opravená ta část zahrady v Zákupech s vodními hrátkami, podíváme se tam zas.Už nyní stojí za to jít do zdejšího parku v horkém dni.Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko,to jste měli super výlet.Myslím,že se vypravíme po vašich stopách.Křížovou cestu v Jestřebím mám v plánu dlouho a zrovna tak i zámek v Zákupech.Jsou tam i moc krásné chaloupky.
    Děkuji za krásné fotografie.
    Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, my jsme právě vynechali Mnichovickou průrvu, pak Průrvu Ploučnice v Novinách, Sloní Kameny, Lemberk a Kryšt. Údolí, případně jsme si říkali, že by šlo místo toho nechat auto v Mimoni a jít nahoru na Ralsko, ale to počasí nám dalo stopku. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, měli jste krásný výlet. Opět obdivuji krásné chalupy.
    Přeji pohodovou neděli. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, jak na Mělnicku, tak na Českolipsku jsou k vidění staré a krásné domky,ráda to fotím, když jsou okolo letní květiny.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Zdravím Jiřinko. Stihli jste toho hodně. Je fakt, že za horami bouťilo, ale u nás bylo celý den hezky. Lužické hory nás tentokrát před bouřkami ochránily. Krásné fotografie jsi pořídila z míst , kde jsme už take delší dobu nebyli a tak děkuji za připomenutí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, to já jsem naopak myslela, že je u vás ve Šl.výběžku boží dopuštění, vypadalo to, že to jde od vás.Najendou se tam vše zatáhlo a blejskalo a pak se spustil déšť...černo.
      Ujeli jsme tomu a pršelo později i v Doksech.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko,parádní výlet.Hodně jste toho viděli i nachodili.V České Lípě jsem byla,ale je to už spousta let,jeli jsme tenkrát na dovolenou na Máchovo jezero.Nafotila jsi krásné fotky,zámecký park,moc pěkný kostel i chaloupy.Ráda jsem se podívala.Hezkou sluníčkovou neděli Ti přeji.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, vítám tě. Pro mne to bylo během roku druhé nakouknutí na stejná místa, ale v parku v Zákupech jsem byla prvně.Oprava zámeckých budov jde pomalu, ale díky za ni.
      Jen mi je líto, že v těch městečkách, jako jsou Jablonné v P., Zákupy, Mimoň, Doksy a další je to takové šedivé, místy špinavé, neuklizené, jakoby opuštěné, téměř bez života.Domy se slepými okny, důvody jsou mi známy...
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Pro jednou bych mohla kus cesty navigovat, mezi Doksy a Českou Lípou 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, tam je to snadné, ale i tam jsme jednou chytli objížďku. Dobrou noc Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko,to musel být pěkný výlet. S Tebou to je tedy fičák! Zdraví Tě Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě, že ty Zákupy jsem jim ukázala celé, když nám ten zbytek plánu nevyšel, ale není všem dnům konec.Leni, měj se hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. To je dobře, Jiřinko, že tě kamarádka vytáhla na výlet a zrovna tento. Já jsem si zavzpomínala na jedno z krásných dovolených. V Zákupech jsme navštívili zámek a park ale na hřbitov jsme si také zašli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maru, byla jsem tam předtím vícekrát, naposledy s manželem loni, a ráda jsem se tam zas vrátila, neb byla konečně otevřená zámecká zahrada.
      Jsem ráda, že to tam znáš.Mrzí mě tristní stav klášterních budov. Jiřina z N.

      Vymazat