úterý 8. června 2021

Zahrada

Ve městech Roudnice, Sušice, Brtnice a možná, že i jinde mají po dvou židovských hřbitovech, Praha jich má dokonce více, co já vím, snad 4 a kdo ví, zda ne více. Jsou to zahrady klidu, místa posledního odpočinku lidí dávno zmizelých, obvykle z dob ještě před Holocaustem, pro mne velmi zajímavé a vždy moc lituji, že si nemohu náhrobky, popsané nejčastěji hebrejsky, přečíst.

Pro mne, jako holku, která chodila do školy v padesátých a šedesátých letech, jsou tyto hroby a historie celé této komunity přímo magické a skoro orientální. Byla doba, kdy jsem je v mnoha oblastech záměrně vyhledávala a navštěvovala, snažila jsem se o nich něco zjistit, něco si přečíst, hltala jsem výpovědi přeživších, pokud jsem se k takovému vyprávění vůbec dostala. Čtu knihy napsané účastníky těch událostí.

Ranilo mě, když jsem viděla, v jakém stavu jsou židovské hřbitovy v Rusku ( popravdě - znám jen z dokumentů v telce ) nebo v Polsku, či na Ukrajině a v Pobaltí!,  i když na vlastní oči jsme viděla jen některé polské, ta nenávist tam jde i za hrob!?

Neumím se tvářit, že se mne to netýká, neumím říkat, že to tak vždy bylo a bude, že zlo se nedá vymýtit. Je to - podle mne - o zdravém rozumu a o přemýšlení, o tom, nevěřit kdejakému uřvanému idiotovi, ať je jím Hitler nebo někdo jiný, člověk stejně blbý a zlem postižený. Co by např. Hitler a jeho poskoci dokázali, kdyby za ním obyčejní Němci nestáli? Stejně tak Stalin a další...

Omlouvám se všem, kterých se to týká blíž, já jsem jen vzdálený pozorovatel a zvědavý čtenář. Kdo se zajímá o tuto problematiku, ví, kolik lékařů, kolik právníků, kolik umělců, kolik architektů a podnikatelů bylo a je židovského původu. Kdo se o to zajímá, ví, kolik pogromů v různých zemích a v různých staletích bylo spácháno, aby se nemusely vracet vypůjčené peníze a smazaly se dluhy. Říká se a nemám důvod tomu nevěřit, že 2.sv. válka byla největší loupež v dějinách. Svádět to na lidi dnes, že kdysi, prý žida Ježíše ukřižovali za pomoci Římanů právě židé? Není to trochu divné? Stejně tak mi hlava nebere středověká mučení inkvizicí a nebo Čarodějnické procesy, něco jako v padesátých letech minulého století? Pořád stejný nebo podobný scénář. Říkám si: komu to posloužilo a kdo na tom vydělal?

Nikdy jsem nebyla v žádné straně a už ani nechci být.Poslouchat na slovo pod taktovkou chlapů, kteří jsou očividně postižení, protože schopný a šikovný chlap by si raději založil firmu a nešel by do politiky? Já vím, řeknete, někdo to dělat musí, ale občas na nás vycení zuby opravdu divní týpkové a drží se tam zuby nehty. Za slušné peníze se tam hádají a marní čas.Přeci, když nějaké zákony vyhovují, tak je nechat a ty, co nevyhovují se dají snad změnit? Jo, fušku dá udělat takové zákony, aby vyhověly jen někomu, že ?, pánové?

Ale, to jsem odbočila, pro mne ideální by bylo, kdyby se peníze ze společné kasy utrácely rozumně, památky se opečovávaly, hřbitovy se neničily, abychom mohli být na naši krásnou, malou zemičku hrdí.

Poslední pogrom v České republice byl asi před sto lety v Holešově! ( 4.12.1918 ) Kdo by to řekl, že? Moraváci, taková milá komunita. 

Zrovna dnes jsem se musela zamyslet nad jednou věcí: chtěla jsem objednat pro vnučku knihu a narazila jsem na několik knížek o Terezíně a vůbec Holokaustu a jedna slečna tam psala recenzi o knize z této doby: za á v tom popisu měla hrubky! a za bé psala, že se bála, že ji to nebude bavit, a že nakonec ji kniha bavila. No, to bych asi nepoužila ve vztahu k této tématice, bavit se mi zdá termín nevhodný...

Milé KOČKY -

a dost...pár foto ze hřbitova v Humpolci:








Omlouvám se za datum na fotkách, obvykle to nepoužívám, a druhá omluva je ohledně tématu, vždy, když se blíží výročí vypálení Lidic, mi to naskočí a jsem z toho nervozní, že nevinní lidé odnesou nějakou takovou vykonstruovanou akci.





12 komentářů:

  1. Hezky si to napsala - nenávist až za hrob. Ale ke komu. Vždyť ty lidi ani neznali...
    Taky se dost o tuhle tématiku zajímáme, jsou to většinou neuvěřitelné, děsivé příběhy. Snad alespoň na těch hřbitovech mají ti zemřelí klid, který tam cítíme my, živí a nechápající tu nenávist.
    Jiřinko, měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Helenko, právě, že pokud člověk o tom čte a zjišťuje ty prvotní příčiny, nestačí se divit.Jenže tady se nejedná jen o příběhy z 2.sv.války, ale víc jak 2 tisíce let staré, občas příšerné události.Jenže - co taková španělská inkvizice? , co Švédi po Evropě, kdo může říct, že si nezadal?
    Ať se ti daří, Helenko. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavý článek i zamyšlení. Já tato místa moc nevyhledávám, protože tam vstřebávám ten smutek a dlouho se pak toho zbavuji...To bych pak nejraději někam zalezla a nikoho neviděla. Vím, je to součást dejin našeho života ale s přibývajícími roky to beru víc vážně a jsem citlivější na každou bolest a utrpení. Raději vyhledávám krásy přírody než hřbitovy. Měj krásný den Jiřinko.

    OdpovědětVymazat
  4. Jiřinko, vůbec se neomlouvej, ono to chce někdy ven. Jsem ráda, že jsi to nakousla, mluvíš mi z duše.

    OdpovědětVymazat
  5. Napsala jsi to moc dobře!!!
    Hezký den☀️

    OdpovědětVymazat
  6. Děvčata, když už jsem si tady začla, tak se přiznám, že v mém věku a s těmi tanečky s onkologií si můžu říkat co chci, a vím, že partička, která sem na můj blog chodí ( díky moc za to ) mi rozumí a nebo mě alespoň neodsoudí.Moc ráda se dívám já k vám a snad nenudím ani já vás.
    Jen někdy nemám jistotu, že vše správně pojmenuji.
    Krásný den a prosím, držte mi mezi 13 - 14 hod. palce, třeba i na nohách. Díky. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  7. Jiřinko, moc dobře jsi to napsala a mluvíš mi z duše.
    Někdy se až teď dozvídáme jaké hrůzy se s minulosti děly, ať u nás nebo ve světě.
    Držím všechny čtyři palce i pěsti. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, děkuji za podporu a nejen tobě, i když momentálně je období nedobrých zpráv, už by se to mohlo zlomit.Pa jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko,máš naprostou pravdu.Ty hrůzy,co se děly,o kterých my trošku mladší slýcháváme,čteme,je až neuvěřitelné,co dokáže nenávist,zloba napáchat.Někdy,když se dostanu na nějaký takový hřbitov,tak si říkám,co vše tehdy lidi museli vydržet,čím vším si museli projít,jaké strašné chvíle museli zažít.Je mi z toho smutno,lidi jsou nepoučitelní.Jinak i já držím všechny palce,ať vše dopadne dobře.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, snad se lidi už poučili, ale jistá rizika tu pořád jsou.Jiřina z N.

      Vymazat
  9. I u nás je spousta židovských hřbitovů poničená a nebo jsou tyto hřbitovy z bezpečnostních důvodů nebo kvůli ochraně uzavřeny a navštívit se mohou jen v některých dnech v roce. Hřbitovy mě vždycky dojímají a ty židovské obzvlášť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, u mne to začalo ze zvědavosti a pak jsem si dala několik let práci a hodně za tímto tématem šla, zajímá mne dějepis a vše, co s tím souvisí.Občas mi už jde na nervy, že toho zmetka Hitlera neustále dávají v telce, nácky nesnáším.
      Jiřina z N.

      Vymazat