úterý 22. června 2021

Zelenina

 Když se vrátím z nějakého zájezdu a zpracuji fotky, manžel obvykle povídá: máš v tom plno zeleniny, ( myslí tím květenu a palmy a pod.) nebo naopak řekne, na co máš tolik fotek těch bouraček ( a zde se podle něho myslí hrady, zříceniny, tvrze a pod., hradby, věže a jiné stavby), já totiž fotím kde co a doma pak třídím.

Milé KOČKY,

jelikož jsem si našla chvilku na vzpomínkové posezení u fotek z mé poslední cesty do Chorvatska s mojí sestrou na Makarskou a plavbou jeden den na Korčulu, napadlo mě, dát sem pár obrázků z této výpravy, možná přijdou vhod těm, kdo zatím nebyli u moře, já si spravím chuť a vás zvu - pojďte se mnou, za chvíli jsme zpátky.



















Vidíte, ani vás to nebolelo a máte to za sebou, milé KOČKY a Čerfe. Jiřina

24 komentářů:

  1. Hezké připomenutí květeny.Já si už před léty přivezla z Chorvatska větvičku oleandru a mám ho pořád.Je nyní na lodžii a těším se na květy.Mám růžový.
    Jiřinko,měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitulko, já jsem si kdysi taky přivezla oleandry, několik barev a pěkně pustily kořínky, ovšem po pár týdnech přišel šok! manžel zjistil, že zespodu na listech jsou miliony žlutých, tlustých mšic nebo co to bylo za prevíty a vše vzal a hodil do popelnice. A měla jsem utrum.Tak skončilo mé pěstování cizokrajné květeny. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, květenu také fotím moc ráda. U moře jsem nebyla a tak se kochám. Díky.
    Já zase poslouchám, že fotím kde co.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, já si s mužem kolikrát říkám, jestli jsme byli na stejném výletě, já mám na fotkách cimbuří a lomená okna a on něco rezatého nebo jinak pro chlapa zajímavého. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Padesátka zas říká kytkám křoví. Takže když jdeme s Blondýnou do Botanický, tak jdeme sami a s Padesátkou se pak někde sejdeme už v kavárně. Ale já bych si asi vezla jeden kufr s oplégrama....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi, Vendy, připomíná, že jsme si ze Středozemí vozila v PVC lahvi kdejaké větvičky, vršek lahve jsem malinko odstřihla, ale jen na odklopení a dala jsem tam trošku vody a zase vršek narovnala, krásně jsem to dopravila domů.Jenže, dnes už se dají krásné oleandry koupit v květináči za slušné peníze.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Vůbec mne to nebolelo. Připomněla jsem si těch několik dovolených v Chorvatsku.
    Hezký, už ne tak žhavý, den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, dík, tak to přijď i zítra. Hezký den ti přeji. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jo, tak tuhle "zeleninu" já můžu sledovat neustále a kochat se s ní, to je má parketa.
    Dnes prší a prší, zahrada si libuje a já mám čas se zdržet také chvilku doma :-).
    Jiřinko měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, u nás také trochu prší, šla jsem do papírnictví a bez deštníku, užila jsem si to. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Raději se kochám touto exotikou z kanape, než v realitě😊Zrovna si užívám osvěžení po nočním dešti💧

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, také ráda nakukuji jinam a z pohodlí domova. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Moc krásné fotografie Jiřinko. Děkuji za nahlédnutí k moři. Tam jsem opravdu nebyla, vždy jen u moře jiných povinností, ale nevadi. Vždyť tady je taky krásně. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však jsem se vždy ráda vracela domů, Járo. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko,krásné fotky.U moře jsem ještě nebyla,proto jsem se ráda podívala.Letos máme domluvenou dovolenou v Krkonoších,tam je taky hezky,tak se těším.Měj krásné dny.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ti, Marťo, chválím, já sice raději Šumavu, ale i Krkonoše jsem párkrát navštívila, jen tam nemám tolik nachozíno.Slávie ve Špindlu byla naše podniková chata.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Kolikrát jsem si takovou "zeleninu" také přivezla v petkách, ale nikdy to moje pěstování nemělo dlouhého trvání. Ze začátku radost z nově puštěných kořínků a po pár týdnech šmytec 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, my s Janou, mojí kolegyní, rády sbíráme v cizině různá semínka a pak, když něco z toho vyroste a vykvete na záhonu, máme radost.Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, pokochala jsem se tou nádherou a zavzpomínala na naše jižní pobyty. Většinu mé "zeleniny", tedy speciálně oleandrů mám z Chorvatska a zejména u Itálie. Zpočátku jsem se ostýchala někde uzmout větvičku, ale když jsem pak viděla, jak přijedou s "plotostřihem" a udělají tomu tvar, ostýchat jsem se přestala. A jako správný pedant mám na každém oleandru cedulku o tom, odkud je. Ten první je z vysokoškolské menzy na Albertově.
    Krásné fotky jsi pořídila 👍👍👍.
    Měj hezký den 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, ač je jedovatý, hodil by se mi jeden oleandr na balkon, ale kam s ním v zimě? máme malý byt.Tak ať alespoň tobě vše roste a kvete. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Tahle zelenina mě fakt nikdy neomrzí!
    Krása, Jiřinko!
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, na to, jaké je tam vedro a sucho toho tam kvete i tak dost.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Jiřinko, děkuji za nádhernou podívanou. Z takové zeleniny bych byla také nadšená a fotila bych jako divá. Překrásné fotky. Přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat