pátek 23. července 2021

Přírůstky

 K nám domů jsem si pořídila nové přírůstky: dvě trubkoidní květiny, které jsem už kdysi také občas koupila a nikdy mi dlouho nevydržely, a kapradí, které mám ráda, ovšem taky mi někdy odejde...tak jsem zvědavá, jak to tentokrát se mnou vydrží.

Milé KOČKY,

každopádně si jich užívám: jak listů, tak květů:









S tím kapradím jsem se poněkud unáhlila, protože bylo vzhledem k nepříliš silné rostlině dost drahé, ale stalo se, co nadělám.

16 komentářů:

  1. Jiřinko,pěkné kytičky.Kapradinu jsem kdysi měla taky a přes veškerou péči,nevydržela.Asi jsem se starala moc,nevím.Tobě přeji,ať máš z kytiček radost dlouho.Hezký den.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marťo, kapradinu jsem už kdysi měla několik let a byla krásná, hustá a velké listy, ale pak jsem si koupila podzimku domů a z ní mi kapradinu napadly mšice, což jsem zaznamenala až pozdě a šly do popelnice obě.Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, připomněla si mi zlatou manželovu babičku - měla gloxinií plné okno, krásně jí kvetly. Mají hlízu, na zimu do sklepa a brzo z jara se zase začne klubat.
    Kapradí mám roky, celkem nic po mě nechce a roste :o)
    Ať se daří tobě i rostlinám! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, díky za rady, a že se jmenují gloxinie, už jsem zapomněla, já hlava stará, šedivá, zatím mi dělají radost obě. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, gloxinie se mě taky líbí, ale nemám ji doma. Tak ať Ti to pěkně roste. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Gloxinie jsem měla taky, dokonce mi vykvetly i další roky, jenže se, nevím proč, další rok vytáhly hodně do výšky, a musela jsem jim dávat opory. Tohle kapradí, i když píšou že není slořžité na pěstování jsem měla několikrát a pokaždé do tří měsíců zhynulo. První bylo takové malé, ale druhé mělo zhruba metr a půl v průměru, vláčet ho autobusem bylo něco, bylo nádherné, dala jsem ho do koupelny aby mělo vlhký vzduch a stejně zdechlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, snad to ustojí kapradí i já. Zalévám dolů do nádobky a zatím dobrý. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Kapradí do světlé koupelny, miluje vlhko a v bytě s ústředním topením nutno denně rosit😊👍🏻

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, kde by se u nás vzalo ústřední topení, to bych ráda. Máme wawky a kapradí buď bude nebo nebude spokojené, s tím nic nenadělám.Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, ani mě moc dlouho některé kytky nevydrží. Ale beru to tak, že ke kochání jsou, tak je dobré si udělat radost, i když nebude třeba trvalá. Měj pohodový zbytek dne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, díky za pochopení, cena za ty gloxinie byla přijatelná i pro důchodce, tak jsou u nás a zdobí. Pac Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Krásné kytičky, ať se jim u vás daří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, jen trochu ty barvy neladí s muškáty za záclonou, tam jsou bílé, růžové, lososové, červené světlé a červené tmavé a ty gloxinie jedna tmavě modrofialová a druhá růžová.Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Krásně ti to kvete Jiřinko. Mně teď konečně vyhání první květ orchidej, která docela dlouho odpočívala po přesazení a vypadá to, že vyráží i druhá. Stabilně mi kvetou fialky. Máš je moc hezky rozkvetlé. Já tyto květiny nějak pěstovat neumím. Měla jsem jednu a zašla mi. Asi jsem ji ulila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarunko, já mám v ložnici na okně několik již letitých orchidejí, prý je to ovšem špatně!!! - a 4 mi z toho nyní kvetou, jedna je bílá, jedna světle fialová, jedna zrzavá, a dnes rozkvetla tmavě fialová, ale mají květy jen menší, a ostatní nekvetou, zato mají velké listy.Manžel jim vyhrožuje, pokud nebudete kvést, půjdete do popelnice.Mám kamarádku, ta má spoustu orchidejí, bohatě kvetoucích. Jiřina z N.

      Vymazat