pátek 9. července 2021

Půvabné zákoutí

 Návštěvyhodné městečko, kde se mi převelice líbilo a ještě jsem tam nestihla obejít všechno, to je Banská Štiavnice. Zapsané v UNESCO. Jak ráda bych se tam vrátila!

Milé KOČKY, 

chcete tam nakouknout? Nejprve jsme šli na kopeček s kostelíčkem - Kalvárii ( který mi silně připomíná ten nad Úštěkem, ale bývala to stavba velkorysejší, než na Ostrém! ) a pak teprve jsme zamířili do města: historie zde je tak bohatá, že nechám na vás, zda si o tomto městě najdete více info, o dolování a středověkých poměrech. Já si odtud pamatuji skvělé černé pivo, mám dojem, že se nazývalo Šteigr?




























Jsou prázdniny, tak se sluší cestovat? Někdo toto město nazývá slovenskou Kutnou Horou...

když jsem si loni, před plánovanou cestou na Slovensko ( a zrušenou covidem ) psala, co tam vše chci zase vidět, ptal se mne manžel: ty se tam chceš na půl roku odstěhovat? tady vidíte, jak rozdílný máme s mužem k cestování přístup! - pravda, on se drží při zemi a já si poletuji na obláčku fantazie...jde nám to pěkně dohromady...

8 komentářů:

  1. Jiřinko, nakoukla jsem ráda a procházka se mi moc líbila. Ani se Ti nedivím, že se tam chceš vrátit. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, já si pamatuji jen asi jedno místo, kde se mi opravdu nelíbilo na Slovensku a to bylo u dálnice v Ivachnové, kravál a čmoudíky, nakonec jsme utekli ( nikoli však bez placení ) do Velkých Karlovic.Především nám tam ale znechutili pobyt polští ožralové, kteří tam po pár dnech také přijeli, mému abstinentovi tak otrávili pobyt, že jsme dezertovali.Jinak Slovensko bylo vždy ok. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko,Banskou Štiavnicu znám jen podle názvu,nikdy jsem tam nebyla.Kostelíček vypadá krásně,věřím,že se Ti tam líbilo,na Slovensku je hezky,taky mám plán se tam ještě někdy podívat.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, já ani nemluvím, umím si tam představit několik dovolených. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, děkuji za reportáž. Byla jsem tam jako malá holka s rodiči, fakt si z té dovolené mnoho nepamatuji. Ta kalvárie je moc krásná!
    Přeji hezké odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, překvapilo mne tehdy, jaký tam byl klid. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Nikdy jsem tam nebyla a je tam krásně a tolik zajímavostí.
    Děkuji za seznámení.
    Jiřinko,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, já si ráda taková místa vybírám. Moc ráda bych do Trnavy a Nitry a spoutu míst dalších.Předloni jsme byli v Holíči a Skalici, ten zámek byl pro mne zjevení.Kouštíček od Hodonína. Jiřina z N.

      Vymazat