pátek 1. října 2021

Včerejšek

Milé KOČKY!

Pátek už začal a pořád mi vězí v hlavě včerejšek, kdy jsem po návštěvě doktorky s malým fotoaparátkem vyrazila na chvíli po Praze. Musela jsem přijít na jiné myšlenky, ale o tom napíšu časem, prvně jsem si nafotila stavbu, kterou považuji za nevhodnou a ošklivou, na Karláku: proti baroknímu kostelu a taková krabice!


Milé Kočky, objevila jsem dvě pěkná zákoutí:




 také jsem nafotila místa, která by se lehce dala splést s některou ulicí v Paříži, kdyby se fantazie pustila na špacír:




Přidám uličku u Týnského chrámu a pár detailů:





Na Staromáku klasika:







Na Václaváku nový dům?




Už mě bolí nohy, pojďme jinam a posaďme se.

24 komentářů:

  1. Jiřinko, u té první budovy jsem ještě nebyla, ale pamatuji na slova jednoho architekta - skleněné plochy a zrcadlení mají smysl, když je co zrcadlit. Nevím, jestli to je tento případ.
    Jinak na tom dvorečku se musí sedět moc hezky.
    Přeji ti příjemný, odpočinkový pátek. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, právě - jsou jiné prosklené plochy, kde to odráží starší a historické budovy a to je jiná káva. No, je to banka, co bys chtěla. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, hezky jsem se s Tebou prošla. Ta první budova se mi také nelíbí, někdy se nepodaří začlenit moderní stavbu mezi historické domy. Jihlava je toho příkladem. Moc se mi líbí zákoutí, která jsi objevila, mám taková místa ráda.
    Přeji Ti pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, ten dvoreček někdy využiju až bude vedro. Je to v rohu Staroměstského náměstí jako do Dlouhé ulice.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko,objevila jsi moc hezké zákoutí. Nové pojetí staveb občas těžko přijímáme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky a musím se přiznat, že mám mnoho nápadů, jak si prohlédnout další místa v Praze, na Praze 2 je tolik zajímavých domů. Doufám, že mi nohy ještě budou chvíli sloužit.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, to je jiný pohled na Prahu. Já mám na města "duševní alergii", tak když nemusím, tak do nich nejedu. Ale koukat na fotografie, to je zcela jiné kafe. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  5. Jelikož jsem v Praze už tedy docela dlouho nebyla, tak se procházím takhle s Tebou.
    Hezký den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak to budeš mít brzy i pokračování, hihi. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Ta moderní budova na Karláku nese příznačný název "Charles Square Center". Mimochodem ve středověku tam stával dům, kterému se říkalo "taneční", protože prý tam jakýsi Henslinus vyučoval cizí tance. Já to místo teď považuji za víceméně zmršené a abych použil slova ředitele prvorepublikového Všeobecného penzijního ústavu, když mu architekti přinesli ukázat návrh podoby nového žižkovského paláce: "Je to OHAVNÁ BEDNA!!" Jenže... Tehdejší ohavná bedna je dnes považována za jednu z nejvýznamnějších a nejkrásnějších staveb v Praze (, pozdější Dům odborových svazů, dnes Dům Radost) a já ho obdivuji jako opravdu skvělou architekturu. Nedá se tedy vyloučit, že za takových 50-80 let se totéž stane s dnešní ohavnou bednou na Karláku, ze které se stane klasika :-). Ale mezi námi, moc takovému vývoji v tomto případě nevěřím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, moc děkuji za zasvěcený komentář, ohledně architektury a jiných uměn ( hudba, malířství a pod. ) já jsem baba staromilská, buď se mi to líbí nebo ne a vůbec tomu nerozumím.
      A pokud někde nechají zdevastovat nějaký dům a pak ho za velmi drahé peníze de facto staví znova, měli by je dát zavřít.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, zase jsi mi ukázala na fotografiích zajímavé části Prahy a za ně ti děkuji. Moc krásné fotografie jsi zase pořídila. Přeji ti pohodový slunečný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, díky, v sobotu bych potřebovala pěkné počasí...ale to se uvidí. Také tobě krásný víkend přeji. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Krásné fotky Prahy.Tam je pořád co fotit.Ráda jsem se podívala,chystáme se tento měsíc,už se těším a doufám,že to výjde.Hezký víkend.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, já mám taky ještě letos plány, jak po Prazetak jinde, ale nevím, co z toho vyjde.
      Přeji ti krásné dny. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, krásné fotky. 👍👍👍 Spoustu míst míjím bez většího povšimnutí a až ze tvých fotek vidím, oč se šidím. To je ten můj stálý spěch. Asi bych se měla někdy zastavit a rozhlédnout se, co je kolem krásného. Nojo, ale co když mi ujede tramvaj. 😂🤣😂
    Měj prima dny. 🍂🍀💓

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, o tebe strach nemám, tvé příspěvky na tvém blogu vypovídají o mnohém.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, zdravím. Hezká místa, až na tu první krabici. Líbí se mi ta kavárna na dvoře, tam bych se zdržela... Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, ta krabice tam je jako pěst na oko a kdyby nebylo těch odražených mraků, které ji zlidšťují, byla by dobrá tak na zbourání. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko, zdravím. Města se mění a architekti se snaží prosadit. Také se mi to moc nelíbí, ale možná si zvykneme. Dnes už nikomu nepřijde divná nebo nevhodná podoba nové scény ND. Ale já jsem tenkrát nechápala, jak něco takového můžou postavit vedle tak skvostné budovy, představující kus naší národní hrdosti. Jinak jsi pořídila krásné fotky a objevila příjemná zákoutí. Praha mně láká na více dní, ale asi by to moje peněženka těžce nesla. Takže my po částech jednodenních rozloženo na několik let. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maru, tak si pořiďte dočasné bydlení někde v okolí Prahy, kde to není tak náročné, vezmi si 20,- Kč a fotku, zajdi první den na Florenci k okénku a nech si vystavit průkazku a jezdi zadarmo po Praze a okolí i vlakem!Tedy, platí pro ty nad 65 let.
      Moc zdravím a přeji krásné, podzimní výlety plné sluníčka a barev. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jiřinko, děkuji za typ. Nevěděla jsem, že si mohu vyřídit v Praze průkazku za dvacku. Ale asi to trvá nějakou dobu nebo to udělají na počkání? Nebo nestačila by mi průkazka i od nás? Asi tam jde o věk a foto. Zkusím se zeptat. Díky moc.

      Vymazat
    3. Marie, je to hotové za 2 minuty. Vyjedeš na Florenci ( dělají to i jinde ) nahoru, vyjdeš ven a obejdeš to trochu a je tam okénko, dáš jim OP a 20,- Kč a fotku asi 4x5 cm a oni ti ji vystaví.Je to průkaz senior 70+, ale můžeš mít i 65 plus, pokud jsi mladší. A máš rázem vše buď zadarmo v MHD nebo se slevou. Třeba z Prahy do Štětí busem a pod.
      Vlakem např. z Hl.n. do Čakovic zadarmo a jinam také, je to určitě výhodné.
      Jiřina z N.

      Vymazat