úterý 2. listopadu 2021

Na Studenec

 Z velké části severních Čech můžete vidět kopec, nebo už horu? - Studenec. Vypíná se kousíček za Českou Kamenicí a vévodí tamním kopcům. Byly doby, že jsme tam šli sami dva s mužem a vídali tam kamzíky, nebo co to bylo, ale množství lidí je obvykle vyplaší a vidět, či potkat je tam není snadné.

Já vám zde, milé KOČKY, přiblížím jeden takový výlet, z doby, kdy mi to docela chodilo a to i do kopce! Třeba se vám, co jste z daleka, bude líbit vystoupat na horu 736 m vysokou a nenamáhat nohy ani srdce. Tak hurá, vyrážíme:

jo, ještě by se slušelo něco málo podotknout: původní, stará, rezatá rozhledna byla na odpis a mnozí lidičkové  jak umem, tak penězi přispěli k obnově rozhledny a 21.6.2009 byla otevřena nová - na každý schod někdo přispěl a můžete si tam za pěkných podmínek vylézt i vy.

My jsme už ve věku, kdy do poloviny kopce, neboli do Lísky, zajedme autem a pak už se tam nějak doplazíme, ale když jsem tam šla prvně, v mém mládí, šlo se pěkně z Chřibské! 










Mějte se, milé KOČKY, navzdory všemu krásně!

19 komentářů:

  1. Jiřinko, děkuji za krásný pohled z kopce dolů. Ono to opravdu chce někdy pořádný nadhled...
    Drž se! Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, dám na tebe. Budu se držet.
      Kdybych měla tolik tisíc korun, kolik jsem nachodila km a nebo najezdila na kole, byla bych pěkně bohatá nevěsta, hihi.
      Měj se krásně a opatruj se. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, krásný výhled. A to srdíčko ve stromu se mě líbí. Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, to máš pravdu. Hezký den ti přeji. Tady trochu pršelo v noci a teď je mlžno a bez sluníčka. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko,krásné fotografie,ale asi bych si ten výhled musela nechat ujít.Takové otevřené rozhledny mi nedělají dobře.Ale na stejnou rozhlednu na Kozákově jsem vylezla,vnučky mě držely za ruce.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, na Kozákově a přímo na rozhledně jsme byli vícekrát, je tam dokonalý rozhled 360 st. a manžel tam jezdívá na setkání radioamatérů, tak ho většinou doprovázím.Skvělé výhledy na Krkonoše. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, krásný rozhled do kraje, ani mě nebolí nohy a nezadýchala jsem se.
    Mě klidný den. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, no a vidíš, jak sis to v křesle užila. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Krásný hled je na ten boží svět !
    Den v pohodě Ti přeji !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tam u vás mi taky chybí do sbírky rozhledna! Žaltman. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Renátko, tahle rozhledna není zrovna moc vysoká, ale je z ní dobrý výhled na všechny strany.Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, krásné fotky z prima výletu. Na tu rozhlednu bych asi už nevylezla. Tedy nahoru ano, ale dolů by nesměl v mé blízkosti nikdo být a museli by mi dát hodně času. Je na mou psychiku hodně otevřená. Rozhledny rostou všude jak houby po dešti a všechny jsou si hodně podobné. Já nyní obdivuji rozhlednu kamennou, která je nová, ale přesně podle rozhledny původní rozhledny na Kralickém Sněžníku. Rozhledna stojí n kopci Větrov nad Starým Městem. To je nádherný kout a rozhledna s restaurací. Tam bych se chtěla podívat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, tak Kralický Sněžník jsem si léta přála a nedostala jsem se tam, pouze na Praděd a Šerák a Keprník...několikrát. O té nové rozhledně na Větrově jsem četla zrovna asi před týdnem. Jo, už tam nedojdu, asi.Měj se krásně. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko moc hezké fotografie jsi zase zveřejnila. Studenec docela znám. Šli jsme tam z Lísky přes Zlatý vrch a pak nahoru. Kamzíci tam opravdu jsou. Nedávno je někdo dával na blog Šluknovského výběžku, protože šli nahoru ráno a stádo kamzíků viděli nedalo cesty v lese. Když jsme tam byli my, tak z rozhledny nebylo skoro nic vidět, kvůli vzrostlým stromům. Proto už jsme tam znovu nešli. Kdysi tam asi stávala i hospoda nebo nějaká chata, protože tam stále jsou vidět základy a vchod do sklepa. Náročný je výstup čedičovou cestou nahoru, ale krása suťového pole od vrcholu tu námahu vynahradí. Měj krásný den a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, kdysi před válkou tam zcela určitě stála hospůdka, já ji sice nepamatuji, al e říkalo se to. Prvně jsem tam byla asi po roce 1970, ale šli jsme tam vícekrát a po Studenci vždy Zlatý vrch, zajímavé je, že jsem nikdy nebyla kousek pod ním u skály směrem na Mlýny! a vím o ní.
      V Lísce bydlí příbuzní a tak necháváme nahoře u křížku auto. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Járo, skleroza mi dovolila vzpomenout si na ten název: Pustý zámek. Je to cestou z Kamenice na Mlýny a Kytlici.Jeli jsme tam tudy a nikdy mi nebylo zastaveno!!!
      Pac Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko,moc pěkné fotky jsi sem dala.Studenec jsem ještě nenavštívila,ale co není může být!Libí se mi rozhledna,na tu bych vystoupala a ty výhledy,ty musí být překrásné.Taky srdíčko ve stromu mě zaujalo.Měj se krásně.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, já mám Děčínsko a Českolipsko docela dost prochozené a proježděné na kole, ale nyní už je to slabota.Nicméně mám pro ty kraje velkou náklonnost. Jiřina z N.

      Vymazat