čtvrtek 23. prosince 2021

Cukroví

 Voní celý dům a sbíhají se sliny, načančané cukroví na krásném tácu slibuje jediné, že Vánoce jsou blízko. 

Všem lidem dobré vůle přeji nádherné dny plné lásky a pohody. Jiřina z N.





Manželovi nosím ke kávě tzv. neprodejné vzorky, když něco víc upeču nebo se to zlomí. Ovšem pak je ještě cukroví, které mám moc ráda a to je podarované, od přítelkyň, od Libušky banánky, konečky pěkně namočené v čokoládě, dortíčky od Marcelky, nahoře polité čokoládou a ozdobené bílou mandlí, a tak podobně. Dělávali jsme v předcovidové době výlet poslední sobotu v prosinci a na ten se, jak velel nepsaný zákon, nosilo nesnědené cukroví, to byly hody, někde v lese, ve sněhu, na pařezu, u Litoměřic, nebo na Jedlové nebo u Liběchova...horký čaj z termosky a v něm panák rumu.Především svobodní mládenci, kteří neměli nikoho, kdo by jim upekl se radovali z tohoto našeho zvyku.

Milé KOČKY:

Jednou jsme jeli vlakem do Žďáru nad Sázavou a paní průvodčí jsme také malinko ovínili, ale nebylo to víno, nýbrž Magistr, to musí léčit, s takovým názvem? Panečku, hnedka měla naše kupé raději. A my pak táhli vesele městem na Zelenou Horu, moc rádi na to vzpomínáme.

Kam jsem se to dostala od závějí cukru?

9 komentářů:

  1. Jiřinko, voňavé cukroví a krásné vzpomínky. Také manželovi nosím na ochutnání.
    Přeji Tobě i celé Tvé rodině krásné vánoční svátky prožité v klidu a pohodě. R.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné cukrové Vánoce a pod stromečkem…ZDRAVÍ!!!!!!🧑🏻‍🎄

    OdpovědětVymazat
  3. Také mlsám cukroví, nejdříve to nalomené, ale teď už ani nalomené být nemusí. Přeji klidné a pohodové svátky a moc a moc zdraví do nového roku 🌳😉

    OdpovědětVymazat
  4. Jiřinko, cukroví máš krásné, hned bych si ochutnala My také nosíme cukroví na Dívčí Kámen, kde pečeme buřtíky a pak cukrovíčka přijdou k chuti.
    Přeji krásný večer. D.

    OdpovědětVymazat
  5. U nás voní cukrovím i panelák.Sousedky chodí do práce a tak asi honí všechno na poslední chvíli.Také jsem to tak dříve měla.
    Cukroví máš krásné,načinčané.My už mlsáme,vánoce mají být i sladké.Já hodně cukroví i rozdám těm,kteří si už svoje nedokáži upéct.
    Jiřinko,měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
  6. Jiřinko máš krásné cukroví. U nás už také ubývá. Mám to jako Jitka. Už ho mlsáme ke kávě. Krásný večer Jiřinko a přeji Tobě i manželovi krásné Vánoce plné pohody a spokojenosti. Jára

    OdpovědětVymazat
  7. Děvčata, díky za komentíky, překvapilo mě, že se vám mé neumělé cukroví líbí, letos jsem tomu ohledně vzhledu moc nedala.Ale recepty mám dobré, peču z másla a je to chutné.A ten cukr oklepeme.Zkrmila jsem vše, co mi donesla kamarádka i Honzíkova maminka, které nám daly vzorky ze svého pečení a tak se plíživě nabírají kila, bude co shazovat. Já jen velmi opatrně, letos prvně držím dobrovolně dietu a beru ohled na své glykémie...nejím klobásy a podobné věci, ale cukroví si musím dát, to bych neměla Vánoce.
    Přeji vám všem bohatého Ježíška a příjemné chvíle u stromečku.
    Natěšená babka z N.

    OdpovědětVymazat
  8. Dostala ses k roztomilým vzpomínkám!
    Jiřinko, ze srdce přeji krásný Štědrý den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, přej a bude ti přáno, že? Tak si navzájem popřejeme zdraví, štěstí a veselou mysl. Pa Jiřina z N.

      Vymazat