čtvrtek 2. prosince 2021

Ztráty

 Tak už nás opustil i pan Miroslav Zikmund, je mi to, milé KOČKY, moc líto, to byl člověk, jehož knihy   ( které napsal spolu s nerozlučným Jiřím Hanzelkou ) jsme měli a máme doma, četli jsme je se zatajeným dechem a ani ve snu by nás tehdy nenapadlo, že Češi budou jednou běžně jezdit po Evropě, do Egypta, na Island, do jižní Ameriky, do Spojených Států a na Nový Zéland. Že v Chorvatsku budou jako doma. Že výraz doložka nebude jasný mnoha lidem.

Dožil se krásných 102 let a budu na něho a jeho cesty po světě ráda vzpomínat.

Jiřina z N.

12 komentářů:

  1. Jiřinko, zdravím. Knihy Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky mám doma taky, zdědila jsem je po bývalé tchýni. Pana Zikmunda jsem moc obdivovala, co všechno dokázal,jeho úžasné archivy, co měl doma v perfektním pořádku, jak byl čilý a velice příjemný člověk. Dožil se požehnaného věku, taky vzpomínám. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, taky jsme doma vzpomínali - na knihy, na jeho vyprávění. Skvělý člověk, hodný obdivu a úcty!
    Jiřinko, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, máme to stejně.Líbil se mi i jeho dům. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Hanzelka a Zikmund - to byla jména, která jsem vnímala už v dětství. Pamatuji se na jejich pořad na pokračování v rozhlase.
    Měli bohatý život.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, o takových lidech se má cenu bavit, to jsou podle mne celebrity. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Knihy cestovatelů Hanzelky a Zikmunda jsem četla v dětství. Můj tatínek je pak dal do antikvariátu a to mě dodnes mrzí. Včera jsem se dívala na ČT24 na pořad o panu Zikmundovi, bylo to moc hezké vzpomínání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mne, Růženko, dokázali hodně, třeba to, kolik řečí uměli. A jak ty své knihy pojednali, to se dá číst i po tolika letech. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Pár knížek H+Z jsme měli doma a vždycky jsem si to dobrodružné cestování představoval. Jen si myslím, že to dnešní cestování je přece jen o dost jiné, a tak návrat do dob jejich cest je vždycky romantickým výletem - při četbě i při prohlížení fotek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, když si vezmeš, kdy jeli a kam, za jakých podmínek, je to neuvěřitelné, co dokázali, a navíc jim tehdejší papaláši házeli klacky pod nohy.
      S nimi na jednu cestu jel i jeden doktor z Podhájí v Rumburku, kterého jsem znala.
      Obdivuhodní hoši. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko,moje babička měla od pana Hanzelky a Zikmunda všechny knížky,byla jejich obdivovatelkou,všechny přečetla.Ani nevím,kde skončili.Neuvěřitelné co dokázali.Jejich život byl bohatý,plný zážitků,byli to úžasní,nezapomenutelní lidé.Pan Zikmund se dožil,krásného věku.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím, a navíc měli přehled, něco zažili, ty někdo jen tak neoblbnul.
      Chce to mnohdy zdravý, selský rozum, taky odvahu říct těm nahoře, kdy už toho bylo dost.
      A oni to nejspíš v Rusku udělali. Jiřina z N.

      Vymazat