středa 5. ledna 2022

Rozmanité

 Jak jsem byla nucena přiznat, jsem stará kramářka a během let se mi přihodila sbírka plechových krabic.

  Krom jiného harampádí, což jsou takzvané střepy, jak to nazývá můj manžel, protože já nesnesu, aby se vyhodil nějaký starý porcelánový výrobek, hned si ho ochočím a když ho nepoužívám v domácnosti, třeba do něj zasadím netřesk a pod., to mi ovšem nebrání občas si přikoupit nějaký ten další hrnek nebo talířek, když mě osloví.

Ale k plechovým krabicím: začalo to vcelku nenápadně, stejně jako s formami na bábovky, něco jsem měla třeba po babičce a něco mi známí darovali, pak už to jelo samospádem jako lavina. Nakonec jsem si musela nechat udělat na plechovky polici a několikrát za rok musím plechovky umýt. To je daň za to, že něco chci vlastnit!

A praktická stránka toho je, že je to dobrá schovávačka. Jedna dokonce umí vyhrávat vánoční melodii...

Milé KOČKY: moje plechové krabice bez ladu a skladu na polici:










V poslední, červené, poměrně velké krabici byla polská bonboniera, čokoláda nevalné chuti, ale skladuji tam svíčky a na to je plechovka vhodná.

Pár jich mám ještě jinde a tam skladuji nějaké ty náramky a bižuterii...


22 komentářů:

  1. Jiřinko, krásná sbírka. Ani já plechovky nevyhazuju, ale takovou sbírku nemám. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, jeden čas jsem v tom skladovala třeba náplasti a podobný sortiment - kam to taky dávat?
      Zdravím a opatrujte se. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, tak to je tedy parádní sbírka. Mnohé plechovky poznávám, některé dokonce mám. I podobnou vánoční hrající, před hromadou let jsem ji kupovala dětem k Mikuláši...
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, před Vánoci s tím občasným hraním nervuji manžela, hihi. Vždy na Vánoce a Velikonoce mi říká: už aby to zrušili. A přitom, ač mi rozmlouvá pečení a pod., nejvíc na cukroví chodí on.
      Měj se krásně. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko to je zajímavá sbírka. Také jich pár m a mám v nich uložené nějaké drobnosti, které chci mít na jednom místě. Přeji ti klidný den a myslím na tebe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, zítra to tvé působení na dálku velmi ocením. Dnes jsem tam jela na velké odběry a moc ráda jsem pak šupajdila domů, bylo otřesné počasí a foťák si ani nešrtnul.
      Tak i ty máš nějakou tu dózu, vida. Hezký večer, Járo. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, máš moc hezkou sbírku. Na tu plechovku od sušenek si pamatuji z dětství. V plechovce od tabáku Amfora mám knoflíky.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdo by mi tak asi mohl rozumět, když ne ty, Růženko? Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, měla jsem krásné dvě plechové krabičky od máslových sušenek z Anglie. Na víčku krabice byl vytlačen reliéf krajiny s ovečkami a na druhé chaloupka se slámovou střechou ve zvlněné krajině, krásně vybarvené. Pro mne malé umělecké dílko. Muž je vyhodil, nevím kdy, ale prý dyť to je na "h..no"! No ti chlapi jsou zcela mimo. Zrovna tak dopadla plechová krabička na čaj a na kafe. No uznej, že zakoupené kafíčko nebo čaj ve speciálce, v ekologickém obalu je fakt příšernější než krásný plechový obal. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, tak ty musely být krásné a jistě se jich po zásahu tvého muže někdo rád ujal.
      To je jako když jeden nájemník u nás v domě vyhazoval narychlo věci do přistaveného kontejneru a byla tam ptačí klec, běžela jsem domů s nákupem, že si ji pak vezmu a za vteřinku jdu ven a byla pryč.Už jsem ji viděla zavěšenou na balkoně s nějakou kytkou.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Taky mám několik takových plechových dóz. Moje mamka měla jednu větší a ta dostala od našich kluků název piksla. Když jsme k našim přijeli, tak první bylo, že kluci kladli mamce otázku - je něco v piksle ? No vždycky bylo, to je jasné :-).
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, kdybys viděla, kolik krásných piksel mají na vánočních trzích třeba ve Stuttgartu,tam bych přišla na mizinu, kdybych si koupila vše, co se mi líbí.
      A sušenky máslové v plechovce dobře znám, kupovala jsem je mladým obvykle jako dárek.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Pěkná sbírka👍Mohla bych i něco přidat, mám nejen sbírku “plechovek”, ale i různých krabiček.
    Bohužel prostoru málo😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, jsou lidé, že se všeho zbavují, to obdivuji, ale u nás je to jinak a nic s tím nenadělám. Jak vidno, mám na tom i já podíl.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, tvoje sbírka se mi moc líbí. Taky jsem měla spoustu a hodně starých krabiček, ale člověk si nemůže nechávat všechno, tak jsem je za symbolickou částku prenechala jednomu sběrateli. Nechala jsem si jen pár, třeba tu droste kakao po babičce, mám v ní vykrajovačky na cukroví. Jestli se někdy potkáme, tak ti nějakou, co ještě nemáš přidám. Krásný zdravý nový rok ti přeju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarinko, už mne to také napadlo, že by si je někdo třeba vzal, ale mám dvě vnučky a tak počkám, zdali je nebudou chtít ony. A za nabídku moc děkuji, třeba se to podaří.
      Už nejméně rok mám chuť na více dní jet na Krnovsko a k tobě je to odtud kousíček, kdo ví? Slibuji kamarádce Dáše v Kravařích opět návštěvu...
      Tak, ať se ti i letos daří. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Těch tedy opravdu je! Je v každé něco schováno nebo jen ve vybraných kusech? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Schováno mám jen ve dvou, ostatní jsou prázdné. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Pěkná sbírka, také nějaké mám, naplní se v čase adventním a pak zase rok odpočívají v polici.
    Přeji hezký rok 2022. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Letos jsem měla tak zatemněnou mysl, že mě nenapadlo cukroví do těch plechovek schovat a asi by to nebylo rozumné, tam nahoře je teplo. Manžel by to stejně našel, má čich jako služební pes.
      Měj se hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko, já jsem velká kramářka, říkala mě tak už moje babička, když jsem byla malá. Taky mám spoustu plechových piksel, nových, starých, někdy jsem koupila sušenky jen kvůli piksle... Miluju to. Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, aby ne, ony ty krabice mívají moc hezké obrázky. Jiřina z N.
      To máš jako šití, koupila jsem si ho den před narozením dcery, už jsem od té doby na nitě, bavlnky a jehly a pod. koupila další dvě, moderní, plastové průhledné krabice z Ikea, ale není to ono, jako když zvednu víko a tam jsou ty polštářky a vše je jak má být. Stejně tak vzpomínám na babiččin starý, šlapací, šicí stroj. Vykládaný perletí a krásný jako z muzea.

      Vymazat