čtvrtek 6. ledna 2022

Tříkrálový

 Dnešní můj příspěvek bude neobvyklý: napadá mě k tomuto datu 6.1. přidat sem několik fotek a slov týkajících se návštěv různých betlémů :

s vnučkami jsme o jedněch prázdninách v Potštejně navštívily ten světově proslulý v Třebechovicích pod Orebem, zájemcům doporučuji! -  a vystavují tam i jiné:






jindy, o prázdninách v Leštině, jsme si udělaly výlet k věhlasnému betlému v Jindřichově Hradci: Krýzovy jesličky -





 a jednou, to byla v Jindřišské věži v Praze výstava Třešťských betlémů, kam jsem vzala tehdy malé vnučky, a jak byly nadšené, také jsme navštívily a se zájmem prohlédly výstavu betlémů v klášteře františkánů poblíž Jungmannova náměstí, ale fotky teď po mně nechtějte, musela bych dlouho hledat.

Měla bych si najít, kdo ti tři králové byli a proč jeden je černý, už jsem to vše úspěšně zapomněla. Vím jen, že se traduje, že Ježíškovi donesli zlato, kadidlo a myrhu.Nebo to, milé KOČKY, nechám na vás, abyste to vyjádřily v komentářích?

A zrovna nedávno jsem shlédla pěkný pořad v telce o betlémech v Čechách. ( Spoustu jsme jich viděly s Janou na adventních zájezdech v Německu a v Rakousku ).

 

6 komentářů:

  1. Jiřinko, v Třebechovicích (a máme to kousek) jsem nebyla, co děti vyrostly. A je to velká krásná! Viděli jsem i ten v JH, rádi vzpomínáme na výstavu v Klementinu, kdy byly betlémy z Toskánska - vypadaly úplně jinak než ty naše.
    Měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Jiřinko to jsou nádherné Betlémy. My jsme byli před léty muzeu Betlémů v Kryštofově údolí. Je jich tam hodně a všech možných druhů. Další je v kostele sv. Vavřince a v našem muzeu je jich také hned několik. Ten Třebechovický jsem navštívila kdysi tak před 50 lety, když jsme jezdili do Malé Čermné nad Orlicí, tak jsme se tam zastavili. Ale už si na něj moc nepamatuji. Hezké fotografie. Přeji ti klidný den, odpočívej a drž se.

    OdpovědětVymazat
  3. Jiřinko, krásné betlémy. Krýzovy jesličky jsme také viděli, jsou nádherné. Jezdíváme do Třeště, kde je tradice stavění betlémů a je možné je vidět i v domácnostech. Letos to také ovlivnil covid a bylo možné navštívit jen dvě domácnosti. Ještě bych ráda viděla Třebechovický betlém.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  4. Milé KOČKY, tak jsme si připomněly Tři Krále ( včera a dnes byli k vidění na I.P.Pavlova, ale oblečení byli prapodivně, jen ty korunky připomínaly, co mají představovat ) - některé děti se jich i bály.Já jsem se nebála, ale mazala jsem na Karlák.
    Z Třebechovic máme i video, ale to se sem nevejde, nebo to neumím! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Jiřinko, mám ráda betlémy. Z Těch tvých znám jen ten z J.H., a moc se mi líbí.
    A také se mi hodně líbí ten na třetí fotce, ten je z Třebechovic pod Orebem?
    Měj hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, ano, mohu potvrdit, na třetí a páté fotce je pohyblivý z Třebechovic, je moc krásný a pouštějí ho asi každou hodinu, pokud tam jsou zájemci.Na první, druhé a čtvrté fotce jsou nějaké betlémy v Třebechovicích vystavené, ale mají jich tam daleko více.
      Já, ač jezdíme do Sušice často a dlouho, ještě jsem se na tamní betlém podívat nebyla.
      Je na čase to napravit. Pa Jiřina z N.

      Vymazat