úterý 18. ledna 2022

Uprostřed týdne

 Ve středu 12.1. jsem se dostala po obědě do Prahy a poté, co mi pustili žilou, rozhodla jsem se, že když mě stát platí za to, že nic nedělám, dostojím své pověsti, že jsem žena činu a domů ještě nepojedu, udělám si malou objevnou cestu po Malé Straně. Někdo by, 

milé KOČKY, 

řekl, ty a objevy na Malé Straně, vždyť to máš prochozené tam a zpátky několikrát, a nevěřili byste, ale - je to tak, řekla jsem si, že je čas na návštěvu ve Vojanových sadech, kde jsem dosud nikdy nebyla. Z Karláku na Malostranské náměstí mě odvezla dvaadvacítka a pak už pěškobusem - zima byla, asi -4 pod nulou a sucho, tak jsem si říkala, že není právě vhodná doba na prozkoumání nějaké zahrady, ale alespoň, až tam půjdu jindy, třeba v létě, budu se na to o to víc těšit. Hned za branou, u vchodu od ulice U Lužického semináře kvetl keř, asi kalina vonná? a dál jsem se prošla po tomto parku, sledována zvědavými pávy, slípky byly méně barevné a kohouti v plné parádě, házeli odlesky na všechny strany, zima, nezima. Když už jsem byla na této straně Vltavy, šla jsem pak znova na Karlův most, i když jsem tu byla tolikrát a docela nedávno a nafotila jsem si Petřínskou věž a pár dalších snímků, to se neokouká. Stmívalo se a to mám ráda, navíc to dělalo třpytky na řece.

Docourala jsem se pak přes Staromák k Práv.fakultě a odjela na okraj Prahy a poté domů, zkusila jsem i přes okno tramvaje nafotit řeku při stmívání.Jestli se mi to povedlo, posuďte sami.






dozvuky:
























na bílé ploše se bruslilo:


nikde ani noha:


v Pařížské:




  v tomto domě točili Náhrdelník:


pár záběrů z rozjeté tramvaje:





Na zítra jsem vám připravila pár čerstvých snímků z Karlova mostu. Na ty se dá koukat pořád, že?



19 komentářů:

  1. Jiřinko, krásně ses toulala Prahou a fotky jsou moc pěkné. Je vidět, že to tam máš ráda. Města a jejich architekturu obdivuješ a umíš to i krásné nafotit. Dříve jsem to také měla ráda, ale teď už mám raději přírodu a klid i když jsou města, kam bych se ráda podívala, ale z Prahy a ruchu tam, mám stále strach. Měj se moc krásné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Járo, tak jako já s tebou ráda chodím kolem kdysi domovského Rumburka, projdi se občas ty se mnou Prahou, povodím tě tam ráda.Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Moc se mi líbí, Jiřinko, že ač si v Praze celkem často, vždycky se někam zatouláš a obdivuješ stokrát objevené a milované. Mám to stejně. Tohle město prostě milujeme. Krásné fotky!
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ty čtvrtky jsou čím dál častější a týden vždy uteče jako voda, raději bych se po Praze a jinde jen tak toulala bez návštěvy předtím v nějakém léčebném zařízení.
      Ale máš pravdu, Prahu znám už dost dobře a stále mám spadeno na nějaké pro mne novinky. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, zdravím. Máš pravdu, nekouká... Moc hezká zákoutí, stmívání, všechno... Měj se hezky.. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, já se přiznám, že se mi líbí ta fotka s rackem v levém horním rohu. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, krásně jsi zachytila procházku Prahou. Zase jsem viděla jiná místa.
    Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko a to tu čeká v pořadí další pražská zajímavost...už brzy na ni dojde.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko,Praha se nikdy neokouká a už vůbec pro mě,která tam nejezdí.Tvé fotky mě vždy potěší.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, už by bylo na čase podívat se i jinam, ale snad na to brzy dojde. Plány jsou. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Vždycky když vidím rozhlednu, bodne mě u srdce protože mi to připomíná že jsem přišla o všechno co mne s rodným městem poutalo a co mi připomíná dětství a dospívání. A jak jsem vždycky u maminky bivakovala, jezdila za ní do LDN a pak rovnou hurá na Petřín nebo centra a tam jsem se toulala po uličkách. Teď to musím buď vzít na otočku nebo až když mám tu možnost být na chatě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, chápu a je mi líto, že jsi o tolik přišla, já jsem měla děsné pocity, když jsem viděla, že shořel ten dřevěný kostel. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. No jo, to mě hodně ranilo, chodila jsem tam pokaždé když jsem byla na Petříně. Už od mala. Já jsem ještě od maminčiny smrti do těhle končit sama nezašla. zatím se jim důsledně vyhýbám.... a to už budou letos čtyři roky co odešla. Teď chodíme s Míšou jen po starém centru, maximálně nahoru na Hrad.

      Vymazat
  7. Tvoje fotky se mi nikdy neokoukají, protože umíš nafotit a hlavně najít krásná různá malebná pražská zákoutí.
    Klidný den,Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to je od tebe milé, taková chvála, snažím se, ale jsem samouk a technický antitalent. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, fotky Prahy se snad ani nedají okoukat. Vždycky se najde něco nového nebo jen nový pohled na známá místa. Skoro prázdný Karlův most, to je paráda. Zdravím 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, mne zaskočilo prázdno na Staromáku. Hezký podvečer. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko,fotky Prahy se okoukat nedají.A i já jsem si všimla,že je všude málo lidí,skoro prázdno.Praha je tak nádherná,tím,že tam jezdím málo a chtěla bych víc,tak mě vždy potěšíš svými dalšími fotečkami,z míst,kde jsem se ještě nestačila podívat.Měj krásný večer a děkuju.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. MarŤo, tak to mě těší, že to sem nedávám zbytečně. Zjara, až se oteplí, mám spadeno na jiné části Prahy.Zato zítra, zase ten Karlák, už abych byla doma. Pa Jiřina z N.

      Vymazat