neděle 27. února 2022

Bylo nebylo - zimní

 Já, stará babička, mohu pozvat vás, 

milé KOČKY, na Bylo nebylo,

 tentokrát si dáme pohádku zimní, pamatuji si, jak jsem mívala jako holka strašidelné představy po andrsenovkách, to Božena Němcová měla pro mne jiné půvaby. Nevím, čím to je, ale pro mne hezká zima jsou obrázky pana Lady. Kostelíček na vršku, zasněžená stráň plná dětí se sáňkami, psi běhající mezi nimi a případně ponocný, troubící na roh...jo a i když já k tomu sklony nemám, zabíjačka musí v zimě být. V mém pohádkovém podání je zima třeba tohle:


být to do modra, řeknu: Šmoulové!:












Tak dobrou noc a nechte si něco hezkého zdát.


18 komentářů:

  1. Kouzelné, Jiřinko!
    Opravdu zimní pohádka!
    Užij si hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, kdykoli jsem stoupala k Pradědu, v jakoukoli roční dobu, měla jsem takové zvláštní rozpoložení.Už bych to zase potřebovala. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Nádherná zimní pohádka. Karlovu Studánku jsem takto zažila jako dítě s rodiči, ale nedávno letní. Díky za nádherné fotky, ze kterých čiší čistota, ticho, klid.... Prima den ti Přeji Jiřinko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, to je hora, která si mě ochočila. Docela ráda bych se tam ještě podívala. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Renátko, já na Pradědu pravidelně vypiju jednoho černého kozla a jeden panák praděda. Pak se mi jde dolů lépe a radostněji. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Pohádková zima- pohoda, klid, krása !
    A já Ti přeji pohodovou neděli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, když ten sníh tady v Polabí není a asi nebude, musíme se na tu zimu podívat alespoň takto. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Zima, tak jak má být, je to nádhera.
    Vzpomínám, když jsem jako malá holka v rádiu poslouchala pohádku Sněhová královna, jak jsem se při ní bála. Dnešní děti by se asi zasmály, ale pro mne to tenkrát byl pořádný horor. Ahoj 😫

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to máš pravdu, my v neděli odpoledne seděli u rozhlasu po drátě a poslouchali pohádku.Máma měla 4 knížky sebrané spisy Boženy Němcové a ty její pohádky byly taky výživné, ne, že ne. Ale přijde mi, že ty naše české jsou o chlup lepší než cizí.
      Včetně těch zfilmovaných. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, toto je i pro mne nádherná, přímo pohádková, zima. Parádní fotky.
    Přeji hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášenko a zítra už přivítáme jarní...Pa a opatruj se na cestách. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko,taková zima je nádherná.Přála jsem si takovou,ale u nás nebyl skoro vůbec sníh,tak ještě,že jsem mohli vyjet do Krkonoš.Teď už ať je jaro.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, u nás už se k němu schyluje, a pak to bude ze dne na den. I když, kdo ví, zda zima nemá v rukávu nějaké to překvapení. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, to je zima jako malovaná. Ale letos už po ní netoužím. Chci sluníčko, teplo, rozkvetlé louky. Už prolétají špačkové. Slyším jejich zpěv hlavně po ránu. Viděla js dnes i luňáky, kteří už se vrátili a už se objevil i holub hřivnáč. To jsou už známky jara. Ptáci se neřídí počasím, ale délkou dne. Jiřinko měj se moc hezky a prima nedělní večer i další už meteorologicky poslední zimní den. Pá Jára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, naprosto tě chápu, po tolika šedivých a propršených dnech.U nás v záhonech kolem MěÚ už jsou venku špičky cibulovin, tak se taky těším, až zase vše pokvete.
      Moc se těším na foto přihlášených do tvé výzvy. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Krásná zima jako z pohádky.Překrásné fotky.Ale stejně se už moc těším,až bude jaro,teplo.Letos mi ta zima nějak nesedla.Měj se moc pěkně,Jiřinko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, pravda, u nás to bylo o šedivé barvě, občas pršelo a vítr fučel jako na severním pólu.Na sníh jsem se chodila dívat na starší fotky. Pa Jiřina z N.

      Vymazat