středa 16. února 2022

Pikardie

 Stalo se, že jsem zatoužila jet do Pikardie, ale nikomu z mých známých a příbuných se na tu cestu vydat spolu se mnou nechtělo. Umluvila jsem tedy Marcelku, kamarádku, která má dceru provdanou za Francouze a ten jí řekl, že tam nikdo z Francie nejezdí, že tam nic zajímavého není. Ó, jak se hoch mýlil. To bych se na to podívala, abych vybrala zájezd nezajímavý!!!

Byl to, milé KOČKY, velice vydatný zájezd a rády na něj s Marcelou vzpomínáme, i když vlastně na všechny tři, na které mne ona do Francie postupně doprovázela.

Města Laon, Amiens, Arras a další, třeba Remeš, zůstaly dobře zapsány v mé paměti. Hlavně jsem chtěla vidět hrad Pierrefonds, a především jsme navštívily spoustu kostelů, katedrál, klášterů, několik smutných památek připomínajících 1.světovou válku, pomník v Kresčaku, viděly jsme kus Francie a kousíček Belgie, nemluvě o tom, že poslední den jsme si užily město v Německu Aachen, neboli Cáchy. Bylo to devět příjemných dní!

A dnes jsem si ty vzpomínky osvěžila těmito namátkou vybranými fotkami:














kamarádka Marcela cvičí krokodýla:













vnučkám jsem poslala i pohlednici:



16 komentářů:

  1. Jiřinko,pravdu neměl,je to nádhera.Líbí se mi fotka Marcelky s krokodýlem,je parádní.
    Měj klidný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, Marcelka se nechá fotit a tak je to správné. Krokodýlovi to taky nevadilo.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko,moc pěkné fotky.Měli jste parádní zájezd,hodně jste toho viděly,navštívily,tak to má být!Přeju krásný den,u nás svítí sluníčko,stejně jako včera,tak je hned veseleji.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, my jsme měli skvělého průvodce, jela jsem s ním už na druhý zájezd do Francie a moc dobře to měl zorganizované. Měj se hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. No tak to rodilý Francouz pravdu neměl. Tvoje fotky jsou parádní, k vidění toho je tam tedy zřejmě hodně.
    Klidný odpočinkový den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, opravdu to bylo plné zajímavých míst, počasí nám přálo. A i ubytování jsme měli moc pěkné, tak jsme byly spokojené. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko moc děkuji, že jsem alespoň na chvíli tam mohla být s tebou. Bylo to moc krásné. Fotky nádherné a hlavně předposlední fotka mi připomněla pobyt v Lill, kam jsem se vydala za dcerou, když tam studovala. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, to věřím, že se ti tam líbilo, já na Francii nedám dopustíit. Nevím sice, jak teď, ale naposledy jsem byla v Gaskoňsku 2018 a dodnes jsem u vytržení. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Zřejmě tam dotyčný pán nikdy nebyl, mně by se tam určitě líbilo. Zdravím 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, za to ručím. Hezký večer ti přeji, KOČKO.Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, to jsou nádherné fotografie z velice krásných míst, Děkuji za úžasnou podívanou. Přeji Ti moc krásný narozeninový den. Všechno nejlepšíííí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, moc ti za vše děkuji a také bych ráda poděkovala všem, kdo mi včera k svátku a dnes k narozeninám jakkoli popřál, Vážím si toho moc.
      Ohledně všech zájezdů, na které jsem jela a nejen do Francie, musím říct, že jsem nikdy nebyla zklamaná, že jsem těch peněz, vynaložených na cestování, nelitovala.
      Mohla jsem je třeba prokouřit, víc chodit ke kadeřnicím, nebo na nehty a nebo si kupovat víc oblečení, ale já jsem raději jela busem na druhý konec Evropy. Dobře mi tak, viď?
      Třeba ještě někam pojedu, kdo ví? Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, ty umíš najít v každém městě, místě něco zajímavého. Stále obdivuji, kolik jsi toho procestovala. Hezké fotky.
    Měj krásný narozeninový den. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášenko, však to znáš, jsou místa, kde nemůžeš nefotit. A já si zájezdy pečlivě vybírám. Jinak moc děkuji za přání. Dnes tu prší a zítra má na množství vody přidat.
      Hezký víkend a klídek k vám na jih. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, nádhera! Já dokonce před víc jak 20 lety slyšela od průvodce, že Sagrada Familia není nic zajímavého...
    A Kresčak - připomněla si mi pana Wericha :o)
    Přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, tam i jinde u různých pomníků a třeba v pevnosti v Sedanu jsme se vyblbli: bylo nás víc, kdo měl sebou medvídky nebo jiné plyšáky a tak jsme je tam fotili a čekalo se, až si každý ze zájemců udělá fotku, a právě v Kresčaku to bylo docela vtipné.Pan průvodce jednoho medvídka, já se dvěma medvídky, řidiči také nějaké plyšové potvory a jeden pán měl sebou dvě šedé krysy z Ikea.Ten pomník něco takového jistě nikdy nezažil. Vidíš, mohla bych z toho udělat příspěvek.
      Jiřina z N.

      Vymazat