pondělí 21. února 2022

Po babičce

 Trocha toho holčičího neškodí, co říkáte, milé KOČKY?

Onehdy jsem si říkala, že zase jednou nafotím staré nádobí po babičce a zeptám se vás, milých návštěvnic blogu, zda také používáte nějaké, třeba i hodně staré, nádobí po své babičce. Moje babička Anna byla narozena 1901 a mám po ní pár kousků, které běžně používám a jedním z nich je tato porcelánová, modře zdobená mísa, ve které mám strouhanku a obaluji tam řízky nebo karbanátky. A tak mám s babičkou vlastně pořád kontakt.

Pravda, spoustu věcí se ztratila, ani nevím kam, po babiččině odchodu si příbuzní některé nádobí asi rozebrali, ale několik kousků mi zůstalo. Byla jsem její první vnučka, po několika mých bratrancích holka a navíc jsme bydleli dlouho u ní v domě se zahradou a tak jsem se hřála na jejím výsluní. Jo, kolikrát si říkám, každému bych přála babičku, co vás má ráda a nic není problém.







20 komentářů:

  1. Jiřinko, já mám dvě dózy na potraviny - krupice a mák a starobylé hrnky s třešněmi a švestkami a jsou opravdu hodně staré a přiznám se, že je nepoužívám. Mám je vystavené a občas je vezmu do ruky. Jsem nešikovná, tak bych je určitě rozbila. Inspirovala jsi mě, možná je na blogu po letech opět ukážu. Měj pohodový nový týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, u tohoto příspěvku jsem byla hodně zvědavá, kdo s čím přijde a nezklamaly jste mě, milé KOČKY, ani jedna.
      Hezký večer přeji...Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Po babičce pár věcí mám.Porcelánové džbány, hrníček,do kterého nám babička dělala kakao a potom formu na bábovku na srnčí hřbet a mašinku na maso.To si vzala nejdříve maminka a potom jsme si to rozdělily se sestrama.
    Hezký den Jiřinko

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já bych po babičce potřebovala mlejnek na mák, ten nemám.
      Dózičky mám už jen 4 a nějaké další věci, ale hodně se mi líbí formy na bábovky, každá jiná, ty opatruji.
      Pěkné vzpomínky máš na babičku. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Po babičce mám jen jeden porcelánový talířek. Měla krásné hrnéčky a vždy mi říkala, že budou moje. No nejsou. Nebyla jsem tenkrát první a vnučky jsme byly tři.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já jsem tajně doufala, že zdědím po tchýňce knihu cukrářských výrobků a nikdo neví, kam přišla, možná ji tchýně ještě za svého života někomu darovala. To byl poklad.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Mám dojem, že jsem zavalené zbytky po předcích a to nejen nádobím, ale i nábytkem 😁 Myslím, že jsem v docela dobré společnosti…teď už mi do ničeho “ nekecá”😁😁😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, záleží na tom, jaký nábytek, ale dříve se dělalo vše dřevěné a bytelné, kam se na to dřevotříska hrabe. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Já mám po babičce čajobou soupravu, ale bojím se ji používat, protože vypadá hodně křehce. je to krásný porcelán a tak jen zdobí vitrýnu. Ale mísy a porcelánový tác používám při svátečním prostírání stolu a to je tak 3 x do toka. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, už léta si chci koupit v nějakých starožitnostech takový jako zrcadlový kulatý tác na třech kovových nožkách s ohrádkou.Sice je to zbytečnost, ale krásná. Pokud by byl porcelánový, tak třeba uprostřed s růžemi nebo s ovocem, kdo ví. Příští únor mi bude 75, tak mi třeba někdo něco pořídí, hihi.
      Hezké stolování. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Také se zařadím do vašeho zástupu....Po jedné babičce mám kořenky, některé ještě i s německými nápisy a po druhé nějaké hrnečky a část jídelní soupravy. Moc si toho cením. Měla bych to nafotit a také ukázat.

    OdpovědětVymazat
  7. Jiřinko to je moc hezká mísa. Já po babičkách nemám nic. Jen po mamince mám pět malovaných skleniček a plechovou mísu na zadělávání buchet nebo knedlíků. Mísu používám často. Skleničky si opatruji, aby se nerozbily. Měj hezký den..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, mísa na zadělávání taky dobrá věc.A po nás - zdali pak si mladí něco nechají? Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Nějaké staré nádobí a hrnce mám po babičce a po tchýni pěkné porcelánové hrnky. Staré nádobí používám na sázení, hlavně na chatě. Mezi to zahrnuji i tři plechové nočníky, ve kterých to kytičkám hodně sluší 🙂😜

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, originální a jedinečný komentář! Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, ta mísa je úžasná!
    Mám pár kousků a moc ráda je používám. Některé mají zajímavé příběhy - zápalky mám v hrnečku, kterým manželova babička nabírala zrní králíkům, česnek v hrnku, ve kterém rozmíchával můj táta sádru při malování...
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, mně se líbí, když někdo vdechne věcem i jinou roli, třeba do něčeho něco zasadí a tak.
      Měj se moc hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, jsem staromilec, mám spoustu starých věci, nádobí, sklenic, dóz atd. po babičce a tetě. Všechno to mám moc ráda a běžně používám. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, tak u tebe bych něco podobného předpokládala, a ty věci dál žijí a snad i tvé vnučky je budou jednou používat a vzpomínat na milující babiLenku.
      Krásný den ti přeji. Jiřina z N.

      Vymazat