pondělí 28. března 2022

Jeden starý

 

Moc ráda se občas zastavím v nějaké obci, kde mají starý kostel, čím starší, tím lépe. 

Kdysi jsem byla na výstavě o deseti nejstarších kostelech v Čechách a to přímo ve Staroměstské radnici na Staroměstském náměstí v Praze a pak - no, jasně, jsem se snažila všechny postupně vidět na vlastní oči.

A jeden z nich je následující:

milé KOČKY - 

v obci Jakub












spolu s obcí Církvice, na dohled od Kutné Hory a zajímavá obec s mnoha zajímavými stavbami jsou i Nové Dvory nedaleko.  A obora kousek odtud, v Žehušicích, s bílými jeleny, je také zajímavá, ale nepřístupná.

opsáno:

Stavba románského kostela sv. Jakuba nemá u nás obdoby. Byl postaven ve 12.stol. Zakladatelkou kostela byla Marie, pocházející pravděpodobně z rodu později nazývaného páni ze Švábenic ze střední Moravy, se svými syny Slaviborem a Pavlem. Místo i stavba byly tak významné, že vysvěcení kostela se zúčastnil i král Vladislav s královnou Juditou, což potvrzuje nález „autentiky“ pražského biskupa Daniela z roku 1165. Kostel sv. Jakuba je pozoruhodný zejména sochařskou výzdobou jižního průčelí a je nejrozsáhlejším zachovaným souborem románské plastiky v Čechách a snad nejstarším zobrazením českých zemských patronů. Vznikly jako celek v polovině 12. století. Na plastikách se projevují vlivy sochařství francouzského i saského, které zřejmě zprostředkovali cisterciáci z kláštera v Sedleci u Kutné Hory. Koncem 12. století se stal Sedlecký klášter vlastníkem rozsáhlého území. Církevní instituce rozvíjely ve svých vsích stavební činnost a tak se šířily vyspělé stavební postupy a slohové vlivy.


14 komentářů:

  1. Je moc krásný a není daleko. Píšu si a doufám, že se tam zastavím.
    Děkuji, Jiřinko a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, je to kousíček od zámku, kde jsi byla nedávno!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Krásný kostel. Kolik století má ještě před sebou ! :-)
    Měj pěkný den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, moc mě mrzí, že se do těch prostor tak málokdy dá nakouknout.
      Jak vidíš z fotek, chovám se u takové stavby jako špion, fotím to ze všech možných i nemožných stran, hihi. Zdravím Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Ani nevím, že tu mám kousek za humny takový poklad🤓. Zase jeden cíl výletu, díky Jířo☀️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, není zač. A stav se v těch Nových Dvorech. Je to ves, ale kdybys viděla, jak to kdysi ve středověku vypadalo! Ne, že bych to pamatovala, ale viděla jsem obraz!
      Krásný týden Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko ten kostel vypadá zajímavě,hlavně ta věž. Mám pocit, že podobná stavba je v Povrlech .j
    Věž je vidět z vlaku, ale u toho kostela jsem nebyla. Krásný večer a do roku nic
    Zítra si jedu pro vyčištěný foťák a budu na téměř myslet ať to neředěnou dávku zvládneš a není ti zlé. Držím palce ✊🙏

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, takhle ,,ozdobené,, věže okny značí obvykle stáří stavby, hodně jsou vidět třeba v Chorvatsku.Tak ať vám to v Ústí dopadne. Zítřka se trochu bojím, ale co nadělám.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Tak to je moc hezký kostel Jiřinko. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, taky tě zdravím a vítám u mne na blogu, ty šikovná babičko.
      Hezký večer. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko,moc krásný kostel.V sobotu jsme byli v Pardubicích a měla jsem možnost,podívat se do kostela sv.Bartolomějě.Je opravdu krásný,postavený roku 1515,postavený v gotickém slohu.Moc se mi líbí vitrážová okna v kostelích.Kostely,kapličky,ráda navštěvuji tato místa.Měj pěkný den,Jiřinko.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, před pár dny jsem zde dávala starší fotky z Pardubic a chystám se tam s kamarádkami znova, ale tentokrát vlakem, a tak mám radost, žes to tam omrkla za nás.Jsi náš předskokan, hihi. Moc tě zdravím, KOČKO. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Výhoda cestování autem je, že se dá zastavit u zajímavé památky. Já často fotím jen z autobusu nebo si při plánování výletu prohlídnu místo na fotomapach. A pokud mě zaujme.naplanuji v okolí výlet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, taky pracuji s mapou a nejvíc mi vadí, když se vrátím z výletu a zjistím, že mi něco v okolí uniklo. Jiřina z N.

      Vymazat