úterý 15. března 2022

Narozeniny

 Dnes by měla moje mamka narozeniny, a proto jí na můj blog na počest připnu několik jiřin, nosila to jméno, dostala jsem stejné po ní jako prvorozená.

Mamka měla 6 dětí, těžkou práci ve fabrice a nikdy jsem ji neslyšela nadávat a zlobit se pro hlouposti. Ráda se smála a byla samá legrace. Měla ráda kytky a nejraději pomněnky.

Vařila ve velkých hrncích, těsto na koláče a buchty pomalu zadělávala v neckách ( přeháním ) a uklízelo se 2x týdně, nebyla automatická pračka, pleny se vyvářely! a vše se muselo stíhat při dvou směnách. Pracovalo a chodilo se do školy i v sobotu.

Jako děti jsme museli, jak holky, tak kluci, hodně doma pomáhat, i na zahradě, ale zase jsme šli do života a něco jsme uměli. 

Tak, milé KOČKY, promiňte, že jsem si dnes zavzpomínala na doby ,,dávno,, minulé.









Představuji si své rodiče a tetu Helu, strejdu Láďu, tzv. liberecké, jak v nebi nebo kde mastěj karty a hrají o desetníky. A kibicují jim moji tři mladší bráchové...vyprávějí si, jak jezdili na motorkách s lodičkou na dovolené na Pastviny, nebo pod Strečno, případně ke Strakonicům, a jakou mívali legraci, spali pod stany.A jaký dělali rozruch - táta seděl coby řidič na motorce, za ním byl přivázaný velký plyšový medvěd a v lodičce seděla mamka, pod nohama veškeré potřebné věci.



20 komentářů:

  1. Jiřinko je hezke,jak vzpominaš na maminku.My se sestrama zavzpominaly ve ctvrtek.Méla vyroči umrti.Byla hrozne hodna a pracovita.Když byl tatinek nemocny,ac cely zivot pracovala v kancelari nasla si po večerech uklid abychom se měly se sestrama dobře.Měla rada kopretiny.Jiřinky jsou nadherne,teď se s něma těšim u sester.
    Hezky,klidny den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, mamce by bylo 94.Taky chodila do Benaru na mimořádné směny, abychom se měli dobře.A pracovala v dost nepříjemném prostředí, ale nikdy si nestěžovala. Pěkný večer Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jméno Jiřina , nosí ho jenom děvčata se smyslem pro humor!!! Opravdu mám ve svých známostech, jen veselé Jíři😁😁😁. Jó, díky za ty vzpomínky….

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, ony ty ženy neměly mobily v ruce ani počítače, tak měly na všechno čas, hihi.
      Zdravím tě a přijď na kousek řeči zas. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Taky takhle občas zavzpomínám. Měla jsem hezké dětství, měla jsem fajn rodiče i bráchu.
    Hezký den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, dokud na ně myslíme, žijí tu s námi.Opatruj se. KOČKO. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, to je hezká vzpomínka. Muselo být u vás veselo, šest dětí. Dnes má každý pračku, mrazák, mikrovlnku, rychlovarnou konvici, případně sušičku, myčku... A nikdo nemá čas... Že by ty pendlovky dříve tikaly pomaleji ? Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, my jsme ročníky 48,49,50,54,56 a 57.To byla úroda. Ti tři nejmladší z nás už odešli za rodiči.
      Ale já na ně myslím, jako by tu byli pořád.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, to je tak milé vzpomínání. S takovou úctou a láskou... Krásné!
    Přeji ti příjemné odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, moje máma mě nikdy neuhodila a obdivuji iji i po letech, co toho stihla.Zkráceně? byla obětavá.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko to je hezké vzpomínání. Jiřiny jsou nádherné květiny a také docela dlouho vydrží ve váze. Také někdy vzpomínám na dobu,. když se nám narodil první syn a já ještě prala na valše. Pračku jsme si koupili až k vánocům Mini Romo. Prala jsem v ní docela dlouho. Vždycky bylo velké prádlo. Den předem se namáčelo. Pak další den se celé odpoledne pralo a máchalo dvakrát i třikrát ve studené vodě. V létě to nebylo tak hrozné jako v zimě, kdy jsem prala ve studené chodbě, kde byla dlažba a pak jsem to většinou odnesla rýmou nebo angínou. Prádlo jsem vyvářela na sporáku, kde se topilo dřevem...ti už snad ani není pravda. Měj se hezky Jiřinko a hlavně se opatruj..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, tak až půjdeš okolo ,,našeho,, domu zase na procházku, představ si tam pračku před domem na prodlužováku, jak peru a máchat chodím k potoku, pak šup do ždímačky, která byla součástí oválné pračky a pak šup s tím na šňůru mezi stromy.Za hodinu na větříku to bylo suché. Jednou jsem zapomněla pleny venku v zimě a ráno jich bylo polovina, jako ustřižené, jedna třetina látky odspodu chyběla!...ale zlomil je mráz a vítr, kousky byly dole ve sněhu. Chybami se člověk učí.Obrečela jsem to -(r.1970!)
      Hezký večer přeji. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Krásné vzpomínání na maminku a dětství. Šest dětí, tak to už je pořádná porce starostí, ale tak to bývalo a největším pomocníkem byly většinou vlastní ruce. Měj se hezky, zdravím 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, taky si to dnes málokdo dovolí mít tolik dětí.Mladí mají dvě a kroužky stojí tolik, že by za to měli letadlo i s letištěm.
      My jsme lítali po venku každý den v teplákách a nebo v trenkách a tričku a sandálech a nikomu to nepřišlo divné, neboť tak byly vymódění všichni. A taky to šlo. A hráli jsme volejbal, pinčes, šachy, a kde co a nic jsme neplatili. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Mám ráda tyto vzpomínky, je to takový návrat do dob dávno minulých. :o)
    Krásné jiřinkové fotky, Jiřinko. D.

    OdpovědětVymazat
  9. Jiřinko,moc hezky vzpomínáš ❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, dokud mi to paměť dovolí, tak budu.Posílám do tvé poštovní holínky pěkných pár pozdravů a budu se těšit na setkání na blogu i příště. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko,krásně vzpomínáš na maminku!Šest dětí,to je co se otáčet.Nás bylo pět sourozenců a taky jsme doma hodně pomáhali.Kytičky jsi sem dala krásné,dlouho vydrží a hezky vypadají.Jiřinko,měj se dobře a opatruj se!Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, na posledním snímku je jedna zámecká zahrada ve Francii, která vyhrála nějakou soutěž, kde jsme byli na prohlídce během zájezdu. A měli tam jiřin poměrně hodně.
      Můj táta měl narozeniny 29.8. a vždy jsem mu dávala kytici jiřin, různých barev a chodila jsem si je vyprosit k jedné staré paní, měla jich plnou zahradu. Jen jsem musela vyklepat škvory, kteří v nich byli schovaní.
      Mávám Jiřina z N.

      Vymazat