úterý 8. března 2022

Trochu nádhery

 Svídnice - zdejší dřevěný kostel jsme při zájezdu do Polska navštívili jako první, zatím co ten podobný v Jaworu jsem neměla zatím příležitost vidět a ráda bych to někdy v budoucnu napravila.

Milé KOČKY,

nezapírám, že jsem na tuto stavbu byla hodně zvědavá a rozhodně mě nezklamala. Nakonec, kdo jezdívá do Wroclavi autem, může se ve Svídnici nebo v Jaworu zastavit a zdejší nádheru si prohlédnout. Mám dojem, že Anna Svídnická je známá postava našich dějin, ale, kdybyste zatoužily po info: 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Anna_Sv%C3%ADdnick%C3%A1 

Fotky z kostela jsou nic moc, ale já fotím bez blesku, tak se ničemu, prosím, nedivte. Navíc tam probíhalo něco jako křest? - tak jsem se mírnila, abych se nikoho přílišným snažením nedotkla.














opsáno:

Svídnický Kostel míru je jeden ze tří kostelů míru (vedle staveb v Hlohově a v Jaworu), jejichž výstavbu ve slezských zemích Habsburků povolil pod tlakem protestantského Švédska katolický císař Ferdinand III. Všechny kostely v těchto zemích postavené katolíky a převzaté protestanty byly odevzdané katolické církvi. Po vypuknutí války protestanti přišli o právo vyznávaní víry a o právo vlastnění kostelů. Zatímco na území knížectví slezských Piastovců – většinou evangelíků – všechny kostely zůstaly evangelické.

Základní kámen kostela v Svídnici byl položen 23. srpna 1656. Autorem návrhu byl vratislavský mistr Albrecht von Saebisch. Kostel stavěl svídnický truhlář Andreas Kaemper. Peníze na výstavbu kostela pocházely od slezských protestantů: rolníků, měšťanstva a šlechty.

16 komentářů:

  1. Jiřinko, ten kostel je uvnitř opravdu zajímavý a zvláštní. Ono se uvnitř v památkách stejně s bleskem fotit nesmí, ale fotky jsou i tak hezké. Zajímavě zdobená je kazatelna. Děkuji za hezkou podívanou. Klidný den ti přeji a dnes hlavně ať vše zvládneš. Myslím na Tebe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, byla jsem na toto město a hlavně tento kostel velmi zvědavá a nakonec jsem byla nadšená.Chvíli jsem si tam i v klidu poseděla. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, o Svodnici vím, ale ještě jsem tam nebyla. je na seznamu, tak snad jednou...
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, tobě to nemusím říkat: bude se ti tam líbit. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Renátko, říkám si v takových prostorách, kdo by to dnes svedl? Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Tak V Jaworu jsem byla - nádhera to je, ve Svídnici ne. Takže to máme obráceně, že?
    Klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já si Jawor naordinovala, pokud to vyjde, pojedu do Wroclavi s rodinou dcery a cestou tam i zpátky ty kostely znova navštívíme. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Zastavila jsem se ještě jednou, abych s i prohlédla fotografie na velké obrazovce monitoru. je to opravdu nádherně vyzdobený kostel Krásné varhany určitě potěší Marušku. celková výzdoba je úžasná. Ještě jednou děkuji za úžasnou podívanou. Komentáře tu máš tedy ode mně hned dva, ale snad to nevadí. Chtěla jsem si článek ještě jednou vychutnat. Děkuji a přeji Ti hlavně klidný, odpočinkový, den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, klidně můžeš komentovat i třikrát, hihi. Je to zajímavý kostel.A celá jeho historie také. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, máš můj obdiv za to, že fotíš bez blesku. Já nemám ráda interiérové fotky nasvícené bleskem. Mám dojem, že ztratí prostorovost. Pořídila jsi krásné fotky opravdu nádherného místa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, snaha byla, to víš, kdyby to fotil profík se stativem a nasvítil si to podle potřeby, bude to o něčem jiném, než rozlítaná babka na zájezdu. I tak ti děkuji za návštěvu a měj se hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, kousek od nás je taky Svidnice, ale takový krásný kostel tam není. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, taky jsem nevěděla, odkud ta Anna Svídnická pocházela, ale dopátrala jsme se.
      Dnes je u nás slunečno a moc mě to baví. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko,prostě nádhera!Překrásně vybavený kostel.Měj moc pěkný den! Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že přežil války a nepokoje a to je dřevěný! Jiřina z N.

      Vymazat