středa 20. dubna 2022

Nördlingen

 Město posazené v kráteru, vytvořeném po před 15 miliony lety dopadu meteoritu, jak se tvrdí, údajně prý tehdy přitom vznikly naše jihočeské vltavíny. Já to tedy nepamatuji! Tentokrát jsme šly s Janou po hradbách polovinu kruhu, je to snad jediné město s hradbami, které se dá obejít kolem dokola, bylo krásně, i když chladno.Zato my jsme chladné nezůstaly, ale pěkně jsme se nažhavily na focení domů a památek v tomto zajímavém městě. Byla jsem tam vícekrát a vždy je něco, čeho si všimnu poprvé.Tak honem: procházka začíná:

Milé KOČKY -

Brány, věže a hradby, to je moje...před hradbami široké příkopy, dnes jsou tam zahrady a ovocné stromy...
















a pak šupky do busu a pokračujeme do dalšího, také skvělého, historického města:

už brzy se uvidíme!





16 komentářů:

  1. Krásné město a moc se mi líbí domy.Tam jsi měla pořád co fotit.
    Jiřinko,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, předně jsem tam byla už asi počtvrté, pak je to město poměrně malé a nedá se tam zabloudit a pak, počasí bylo fajn, tak ty fotky nejsou smutné, alepoň doufám. Projít se po hradbách, kdy vidíš do dvorků a zahrad a máš stále na očích uprostřed vysokou věž kostela je poměrně jednoduché.Ty kvetoucí ovocné stromy mají své kouzlo. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Neodolatelné, to město stojí za výlet👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, je to jedno z mnoha nej, které tam v Bavorsku lze vidět. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko,krásný výlet.Moc pěkné město,hezky jsi vše nafotila,líbí se mi ty hrázděné domy,ale to už jsem párkrát psala.Až na to chladné počasí,ale zase to vyvážilo to nadšení z tak krásného místa.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, Marťo, bylo to o trochu lepší, než o Adventu, kdy jsme tam jednou byli a pršelo a byl vítr, teď alespoň svítilo sluníčko.Jendou jsme tam byla a byl sníh a minule, v dubnu 2019, jsme zas měli slunečno a teplo.Já to beru, jak to je. Zdravím. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko to je nádherné město a ty jsi nafotila moc hezké fotografie. Hrázděné domy jsou nádherné a zajímavá je ta věž . Tipovala bych to na vodárenskou, ale ona je pod ní brána....Děkuji za úžasnou podívanou. Měj krásný zbytek dne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Járo, ty věže jsou součástí středověkého opevnění a kdosi kdysi zakázal rozebírat hradby a díky tomu to tam zůstalo.Proto jsem přidala starý obrázek města, jak kdysi vypadalo.Dvě věže jsou kulaté a ostatní hranaté. Hradby dokola jsou necelé 4km dlouhé a poměrně pohodlné, jen na málo místech se musíš vydat po schodech.Stejně nejlepší jsou cukrárny a kavárny uprostřed města s jejich nabídkou.A nyní už i s posezením i venku.
      Járo, asi u vás už zas prší, koukám-li z okna kuchyně, sever je černý. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, kouzelné místo! Ráda jsem se podívala na nádherné fotky. Půvabné město s krásnou atmosférou!
    Moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to mě moc těší a budou další. Vítám tě. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, krása. Jinak město, které se dá po hradbách obejít dokola je St. Malo. Je na pobřeží Atlantiku a při odlivu se moře ztrácí do dáli . Byla jsem tam před hodně lety, ale pamatuji si, že mě okouzlilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarinko, to jsi mne potěšila, tam jsem byla a bylo to úžasné, taky si pamatuji, že je tam odlivová elektrárna. Mám někde fotky, to jsme byli na zájezdu v Bretani a moc se nám tam líbilo.Ale po hradbách jsme šli jen kousek.Tuším, že nám říkali, že to město bylo hodně poškozené na konci války.
      Zdravím a měj se hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Určitě vydařený výlet do krásného města.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, byly to tři náročné dny plné jarního potěšení ( ale v sobotu ostrý, ledový vítr ). Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřínko, to je nádhera. Když se člověk nakam vrátí už ví, z jakého úhlu se podívat, protože to tam trochu zná. Moc pěkné město.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, hlavně mám vždy radost, když neprší. A taky už vím, kam na kafíčko.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat