středa 25. května 2022

Dva světy

 Nedá mi to a dám na blog zase jednou něco neturistického a méně krásného.

Milé KOČKY, strašně mě bere, když otevřu počítač a tam na mne vybafne ( aniž bych to rozklikávala ) - třeba Dáda, očividně pod vlivem, hned vedle válečných střípků z Ukrajiny, stejně často je tam kdejaká nicka ve sporém oblečení a samé nepodstatné prkotiny, přitom je taková doba, že si jeden hlavu může ukroutit nad problémy. Politik, který bez uzardění řekne, že bude hladomor a nebo jinou pro něho samozřejmou koninu. Hlavně, že on bude mít několikanásobek našich příjmů, že, pane? To se to lidem chodí do práce a žije s takovými zprávami! A nedej bože, abych rozklikla nějakou diskusi pod těmi články, stupidita, sprostota, nevzdělanost, buranství a zlo z nich jen čiší a stejně tak jsou mi z duše protivné ty dětinské komentáře s přehnaně podlézavými a vlezprdelkovskými řečičkami. 

Přiznám se, že krom blogu nikam nelezu a ostatní ty Twittry, Facebooky a Instagramy nemám a nechodím na ně,  jsem na to stará a nemám tolik času přelétavat z jednoho květu na druhý, nikomu to neberu, ale přesto si říkám, že je to dnes divná doba, přijde mi mnohdy vše  takové uspěchané a povrchní.

Možná je problém u mne, ale víte, že mi to nechybí? Když jedu třeba po Praze metrem a vidím, že každý okolo mne čučí do mobilu, říkám si, jestlipak ti lidé jsou šťastnější, chytřejší, vzdělanější, mají větší přehled než ti dříve narození? Samozřejmě - spousta lidí ovládá angličtinu a jiné jazyky, mají nacestováno, mají peníze, ale noblesu a slušnost a pěkný přístup k lidem obecně u nich - u některých! - někdy postrádám. Vždy jsem říkala vnučkám, když byly malé: zdravit a děkovat je základ. A to také často u lidí marně očekávám. 

Co mi vadí? - Třeba příklad: dospělí studenti hodí batohy na nádraží na zem a pak, jakmile nastoupí do vlaku, tytéž nahází na sedačky! To jim nikdo doma nevysvětlil, co je špína?

Mají dnešní lidé život kvalitnější? Možná částečně ano, je lepší bydlení, hygiena, školství, zdravotnictví a také se může cestovat...ale máte čas zastavit se, popovídat si, pohrát si s dětmi? číst si? To přeci není promarněný čas. Jen se honit za penězi?, no, při dnešních cenách bydlení a potravin a nutnosti oslňovat zn.auta se zase tolik nedivím.

Pojďme si slíbit, že si uděláme čas na přivonění k růži, na knížku, na hru s dítětem. A když přijdou potíže, přeji vám všem, ať máte vedle sebe někoho, kdo vás podrží a nabídne pomocnou ruku.



20 komentářů:

  1. Vždycky, když se účastním nějaké internetové diskuse, vím předem, že mě to jen vytočí a že to nebude k ničemu jinému dobré, takže bych se do toho neměl pouštět. No, vždycky se neposlechnu :-). Mně u spousty lidí chybí širší rozhled, noblesa a schopnost se v pravý čas zastydět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, tomu rozumím, ale příkladně když jedu busem 35 min. z Prahy k nám a musím poslouchat výplody některých taky cestujících, čekám, kdy někdo vylítne a požádá některé cestující o slušné vyjadřování. A nic.Škoda mluvit.
      A hnusně mluví už i docela pohledné slečny, do kterých by to člověk neřekl.
      Pěkný den přeji. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Svým způsobem souhlas s tím, co jsi napsala. Souhlasím i s Čerfem, že spoustě lidí chybí takový širší rozhled. Někdy žasnu nad neurvalostí, ale i hloupostí některých vyjádření, když si namátkově sem tam přečtu něco na intern.diskusi.
    Klidný den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, proto chodím jen na některé, vybrané blogy, kde si něco můžu prohlédnou a přečíst, co mě zajímá a úspěšně ignoruji bulvár, velmi jsem omezila televizi a mám klídek. Pozdravuji na Trutnovsko. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Tak tu sedím přemýšlím, co k tomu napsat. Bulvár nečtu (i když hranice to, co je zpravodajství a co už bulvár se poněkud stírají), komentáře k článkům nepíšu. Proč se zbytečně rozčilovat a kde na to brát čas. Ale souhlasím, vyhnout se alespoň titulkům prostě nedá.
    Často si s kamarádkou říkáme, že máme rodiny ve zlaté bublině. Děti vychované, slušné, budují si vlastní život bez excesů, s manželem se i po hromadě let máme rádi a vážíme si jeden druhého. O to horší je pak srážka s tou běžnou realitou. Jak jsem stará, tak někdy koukám...
    Musím souhlasit, Jiřinko.
    Snad jen ten telefon - taky do něj koukám často. Stihnu v různých prostojích (třeba jako spolujezdec v autě) vyřídit maily a věci, které bych musela dělat až z domova nebo kanceláře. Pro mě to je skutečně usnadnění.
    No, to jsem se rozjela...
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, jelikož spadl tvůj komentář do spamu a teď jsem ho teprve přestěhovala sem: odpovím až nyní: chápu lidi, když na mobilu něco dělají a ,,pracují,, - ale někdy mi přijde, že někteří stále jen tlachají, hihi.Je mi to jedno, je to jejich čas. Ohledně vychovaných dětí - ano, znám takové rodiny a díky za ně. Jinak by ten život byl nesnesitelný. A jsem moc ráda, že má dcera a zeť jsou ok. Ani nevíš, jak jsem s tím spokojená.
      Helenko, krásné letní dny. Mějte se u vás dobře a rádi. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Kromě blogu nemám nic, nějak mě to v tomhle věku neláká. Sama se kolikrát divím, když nějaký bulvár prezentuje VIP osoby a celebrity o kterých jsem v životě neslyšela. Nebo i slyšela, ale v jakých souvislostech! Zřejmě mám o osobnostech úplně jinou představu 😏

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, jsi můj člověk. Jak říká můj manžel, z tebe by bulvár chcípl hlady.( Nikdy jsem to ještě nekoupila! ) Za blogy o zahradách, kytkách a cestování jsem moc ráda.Díky nim jsem omezila nákup časopisů o bydlení.
      Posílám ti pozdrav. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, já na stránky prohlížeče vůbec nechodím. Mám to nastaveno tak, že jakmile kliknu na Google, tak se mi otevře hned blog FOTOGRAFIE. Mělo by to tak jí udělat v každém nastavení prohlížeče, tak že ty zprávy, které nechci vidět se mi vůbec neotevřou, ale hned jsem na blogu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale to je chytré, nakonec mě to u tebe, Járo, nepřekvapuje, jsi v tomhle i v jiných záležitostech o mnoho pater výš, a my dole se máme u koho učit.
      Dnes si prohlédnu Toulavku a Objektiv,. které mi manžel nahrál v neděli a tím jsem pro tento týden s TV skončila.
      Járo, měj se moc hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Snažím se mít přehled a tak nejsem nepřístupná internetu ani sociálním sítím, i když FB mám hlavně kvůli rodině a kvůli propagaci blogu. Ale musím říct, že jsem teď musela dělat dvakrát čistku "přátel", protože jejich vyjadřování je v posledních letech útočné, nenávistné, zlé, arogantní, jízlivé, vulgární. Ukázková toxicita, kterou ve svém životě opravdu mít nechci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, to ti chválím. Já osobně jsem před lety často hlídala jedné rodině tři menší děti ( neplést si s rodinou, které hlídám občas nyní ) a jejich stálé nesváry a hádky mezi sebou mi tak narušily můj život, že jsem to náhle utnula a samotnou mě překvapilo, jak se mi ulevilo.Stejně se nakonec rozvedli, ale už jsem byla mimo.
      Moc ti děkuji za tvůj komentář. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Lezarts

    Dobře jsi to určila, pěkně sepsala- povrchnost a nedostatek pokory …
    Není nad možnost nekoukat, nečíst a neposlouchat… “odborná média” , ale vnímat krásu okamžiku pohledem do přírody !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, ne že bych v životě neudělala nějakou lumpárnu a nebo blbinu, zakopla jsem mockrát, ale přijde mi, že za mého mládí by se na veřejnosti nikdo podobně nevyjadřoval. A taky, jak se mi zdá, nebyly asi drogy a jiné takové vlivy, jo, chlast byl všudypřítomný a to zůstalo. Vidím to na zastávkách busu - všude nedopalky, lidem nevadí, že je to ošklivé?Nesmí se tam kouřit a nikdo to nedodržuje a pokud někoho upozorníš, je sprostý a nikdo se tě nezastane.Jedeš přes celou republiku a nepotkáš dopr.policistu, atp.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko,máš stoprocentní pravdu.Jednak s těmi "celebritami"kolikrát ani nevím,kdo to je,v životě jsem tu osobu nikde neviděla ani o ní neslyšela.Ale je to "celebrita"...Dále k těm sociálním sítím,Ty víš,že nemám ani blog.Takže nějaký Instagram,Facebook,to jde mimo mně.Je mi padesát tři let a opravdu mi tyto věci nechybí.Možná nejsem IN,jak se dnes říká,ale já to prostě nepotřebuju.Sem tam napíšu nějaký komentář na nějaký blog,přiznám se,že čím dál tím míň a to mi stačí.K té mládeži,ano nějak se vytrácí slušnost,myslím tím,jak píšeš pozdravit,poděkovat atd.A ten slovník,co mají.No někdy si říkám,že už jsem asi fakt stará.Prostě je to tak,žádná pokora,žádná úcta.Neříkám,že všichni mladí,to v žádném případě,je jich naštestí ještě dost,co se umí chovat,co si něco z výchovy odnesli.Nicméně těch druhých je taky bohužel taky dost.Jiřinko,měj se krásně.Já věřím,že bude líp a snad se situace a vše kolem uklidní a svět bude zase v pořádku.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, jsem ráda, že nejsem sama, kdo si to myslí a vůbec nejsem zaměřená proti mladým, jen by někteří mohli svoji vyspělost ukázat jinak, než oplzlými řečmi.Koho se to netýká, ten pochopí.
      Přeji ti krásné dny.A chystám pěkný příspěvek a možná i několik. Zavítej. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko,občas si připadám opravdu neskutečná,také se mě nelíbí vyjadřování některých jedinců. Proč neskutečná, když se neudrzim a požádám o slušné chování ,tak na mě koukají jak na marťana.😱

    OdpovědětVymazat
  10. Moc krásně napsané. Já mám Facebook už dlouho, od doby, kdy se rozpadly diskuze na lide.cz a také byly vytunelovány webovky, kde jsem našla spoustu přátel a ti se pak přestěhovali na FB. S objevením blugů na blog.cz jsem na FB z nedostatku času přestala chodit, jen občas nahlédla, co nového u vzdálené od rodiny. Nyní posledních pár dní jsem se tam zase zatoulala a zjistila, že nemám čas na spřátelené blogy. FB je rychlý a pokud se tam má člověk všem přátelům a vybraným tématům věnovat, stráví tam strašnou spoustu času. Nelze sedět na dvou židlích. Stačí, že mám u svého stolu tři židličky. Do diskuzí pod články různých zpravodajů někdy nakouknu, ale ze zdravotních důvodů si je zakazuji. Jiří ko, přeji hodně příjemných zážitků, které ty si umíš zprostředkovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, já jsem o blogu uvažovala asi tři roky a to hlavně pro umístění článků a fotek z výletů, aby si známí a příbuzní mohli nakouknout, kam jsme zase lezli: na rozhledny a kopce a pod.a nemusela jsme každému z nich psát extra maily. A nyní už osm let na blogu zveřejňuji naše cesty a výlety a pořád mne to baví, doufejmě, že i ty návštěvníky, kteří si později našli na můj blog cestu.
      Hola a měj se krásně. Jiřina z N.

      Vymazat