čtvrtek 28. července 2022

Na dnešní den

 Na dnešní den, jestli to je tím, že půjdu k zubaři, jsem si připravila pro někoho nepříjemný článek.

Už když jsem plánovala založit si svůj vlastní blog - kdysi, před lety, slíbila jsem si, že tam nebude nic politického ani jinak škodlivého, protože tomu já nedám šanci, aby mi něco takového hyzdilo blog, který by měl být pěkný, cestovatelský a optimistický. Takový učesaný.

Milé KOČKY,

čekala jsem občas, že se někdo v komentářích bude vyjadřovat k mému blogovému snažení nelichotivě a případně jsem si kladla otázku, jak na to eventuálně reagovat. Ale nestalo se a nakonec jsem to vypustila z hlavy, říkám si, kdyby byli lidé mírumilovní a více se přizpůsobili přírodě, nevrčeli na sebe a snažili se dělat ,,dobré,, skutky, bylo by na světě o hodně lépe. Jenže, to jsou utopie.

Příklad nad příklady, co by bývalo bylo, kdyby šla paní Hitlerová na potrat? Našel by se jiný magor na tu špinavou práci? A takových i podobných je kupodivu pořád dost, napříč stoletími, trapné je, že pak, později, z nich ještě dokáží dělat zpětně hrdiny. Tedy, jak kdo a jak kdy.

Tak třeba se mohu zeptat, kde jsou všichni ti papaláši z minulého režimu, kteří nás krmili kecy v kleci a copak asi dělají jejich děti? U nás v práci v listopadu 1989 byl jeden, poměrně mladý chlápek, který se přihlásil do strany pár dní před sametovkou a ještě měl tu drzost, že nás honil na dvůr stávkovat ( byly jsme dvě, které jsme měly práci, která nesnesla odklad ). a když jsem mu cosi v tom duchu řekla, ať se stará o sebe, koukal jako puk. Od táty jsem slýchala, že papaláši političtí a náboženští jsou skoro stejní a mám na to svůj názor. Prostě chtějí mít vždy pravdu a jak to končívá? ... Jene z Husi? K čemu ti byl glejt,  že se bezpečně vrátíš?

Prostě: už asi 60 let mám přesvědčení - mne do nějaké strany nebo jiné organizace, kde musím držet hubu a krok, nedostanou.

Na gymplu mi holky ze třídy řekly, abych se učitele cosi provokativního zeptala a když se pak tento učitel mých spolužaček zeptal, kdo ještě s tím názorem souhlasí, ani jedna se nepřihlásila. I to byla moje cesta poučení v ČSSR.

A tak já se vrátím do bezpečné náruče blogování zaměřeného na výlety, procházky, zájezdy a pobyt v přírodě, kde má vše naprosto jasná pravidla a hranice. Kde komáři štípou, kde motýli poletují a včely snášejí do úlů pyl a nektar. Kde jeden druhému nezávidí a nepomlouvají se. Kde  občas sice jeden druhého sežere, ale nezabíjí se jen tak.



Přeji vám všem den jako fík.

8 komentářů:

  1. Jiřinko, zlatá!!! I já jsem mínila blog jako milé, nekonfliktní místo šířící pohodu. Jenže občas se stane něco a já se prostě neudržím. Asi mám štěstí - návštěvníci jsou ze "stejného těsta" a nebo nejsou, ale ti mlčí...
    I já žila v té "úžasné" době a charakter některých lidí... Ale tak to je a bude.
    Přeji ti pokud možno bezbolestný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, táhne mi na 75 a tak by bylo trapné, kdybych už o životě něco málo nevěděla, to jsem si tady jen tak vylila srdce, a to je tak všechno, co s tím můžu dělat.Jen ještě podotknu, že nejvíc mi naložilo, když jsem začala pracovat v Praze, to bylo 16let drsné školy života! A stejně na to ráda vzpomínám. Denně dostihy na vlak - a figura byla štíhlá, jak jinak, při neustálém úprku, hihi. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Život člověka naučí. Každá doba má v sobě to svoje, každý jsme nějaký. Někdo je víc než aktivní, někdo se veze, někoho svědomí netrápí, nekomu je bezdůvodně ublíženo, někdo je smířlivější, někdo ne.......... jak píše Helenka - tak to je a tak to bude.
    Klidný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, jak píšeš, vidím, že máš přehled. Jen snad nebylo na veřejnosti tolik sprostoty, jako teď mezi mladými - třeba v busu je to na pováženou a nikomu to nevadí.
      Ale budeme si to tady, na blozích, dělat hezčí, ne?
      Hani, přeji ti příjemný den. Jiřina z N.
      a dík, že sis našla čas na blogové setkání

      Vymazat
  3. Jiřinko, moc hezky jsi to napsala. K tomu není co dodat a souhlasím i s komentáři. Blog být pro radost a mám štěstí, že v této naší skupině jsou různé ročníky lidiček a umíme být k sobě slušní a to je to krásné, co nám dává blogové přátelství. Výhodou je, že pokud by byl někdo zlý a nepřátelský , tak ho prostě můžeme smazat...V životě to tak bohužel vždycky není a mnohdy se takovým lidem prostě vyhnout nedá i když bychom chtěli. Přeji ti jen krásné chvíle a pokud možno setkání jen s těmi prima lidmi. Držím palce, ať zoubky sedí jak mají. Krásné dny Ti přeji..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Járo, díky za tvůj názor. Mám radost, že se tu schází dobrá parta. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Lezarts

    Moudré moudro. V našem věku, už víme…
    … , že žádný strom neroste do nebe!!!
    Tak ať žije pohoda, ale někdy udělá dobře si fňuknout😁
    Tak, ať tvůj zubař má pohodový den a ty jsi ho nekousla😁😁😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, což o to, já bych ho i kousla, ale nakonec se rozmyslel a ty zuby mi slíbil až na 8.8. a poslal je zas do laborky.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat