čtvrtek 18. srpna 2022

Před domem

 Před domem po loňském řádění bagrů zůstala na záhonu jedna růže, menší trs velkokvětých kopretin, jedna bílá a jedna červená floxa, asi tři různé bohyšky, a pak několik dalších, už bohužel odkvetlých rostlin. ( mezi ně patří třeba růžové orlíčky a jeden náprstník, pak několik rostlin něčeho žlutě kvetoucího, co neumím pojmenovat ).

Milé KOČKY,

dnes jsem si šla nafotit právě ty bohyšky, protože, ač jsou tam - chudinky - věčně v suchu a v ,,betonu,, ztvrdlé půdy, jedna dokonce vykvetla. A to krásnými bílými květy. Ta jedna je v takovém jakoby roští a nekvete vůbec,  jiné roky měla květy světle fialové, letos je tam sotva vidět. A ta dvoubarevná by si také zasloužila, abych vyhrnula rukávy a zryla ten záhon a vše přesázela do kypré půdy. Jenže to by muselo zapršet více a zemina by musela trochu změknout, abych to zvládla.

Jen doufám, že nenechavé ruce místních taky občanů ty květy hned nezcizí.






Tato rostlina není nejspíš hosta/bohyška, kvete obvykle na klacíku růžovými kvítky:



Udělala mi, holka jedna, radost.


16 komentářů:

  1. Jiřinko, je opravdu obdivuhodné, jak vypadají ty bohyšky. Já zalévám a některé okraje mají stejně trochu oschlé nebo jsou dirkované od slimáků...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já jsem ten záhon zalila asi jen třikrát, protože fakt už bylo velké sucho a asi 2x silně zapršelo za celé léto, jinak je to záhon tak zarostlý, že ani slimáci tam nejsou, chválabohu. Jakmile pořádně zaprší, měla bych vše zrýt a přesázet, až na tu jednu růži z pěti, které tu kdysi byly a ta jedna přežila. Krásně kvete a voní, tmavěčervená.. Teď má pauzu. Jenže po chemce mívám pauzu týden zase já! je to složité...snad bude líp a dám to zase do pořádku. Oni těmi bagry obrátili hlínu jílem navrch a pěknou odvezli!
      Bohyšky se asi naštvaly a takhle pro moje potěšení zareagovaly.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, to je nádhera, snad to vydrží. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martičko, ze dvou záhonů před vchodem je jen polovina toho vpravo a zatím s tím nic nemohu dělat, ale už se chystám. Navíc to je pozemek města a kdo ví, co ještě chystají.
      Někdy mi to připadá, že tu dělají vchod do metra. Pořád se tu něco kope. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, bohyšky jsou nádherné. Ty moje jsou naprosto ubohé. Trpí suchem i když je občas zaleji. Zdaleka nemají tak nádherné listy, jako máš ty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě mrzí, já jsem na dvouhrob v Čelákovicích koupila zjara taky bohyšky, hned mi je z hrobu někdo ukradl, naštěstí ne všechny a tak jsem je dosázela a zatím snad rostou a sílí, třeba už to bude v pořádku. Dala jsem tam tři různé druhy. Tak ať se tvým také daří! Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Lezarts

    Trvalka, s velkým lesklým listem se jmenuje bregénie, je to odolná rostlina a dobře snáší sucho. To samé bohyšky, bohužel snadné oběti slimáků🤓 Doufám, že si záhonek zase nějak zvelebíš!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, děkuji ti moc. A budu doufat, že se mi podaří zase zahrad ničitelem se stát.Mě to baví. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Byla by škoda, kdyby nějaký neuravalec do záhonu zasáhl. Mám taky bohyšky, ale krásné byly do doby, než začalo sucho - byť je zalévám.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někde jsem, Hani, četla, že mají rády stín. Ale na mne nedej, já jsem zahradnice na baterky, nikdy například mi na balkoně nešly fuchsie, vždy mi chcíply.
      krásný den: Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko ta bílá bohyška je fakt krásná. Já mám jen fialově kvetoucí, ale už odkvetly a staré květy jsem stříhala, tak že teď zdobí záhon jen barevnými listy. Koukám, že tam máš i mochyni a už má "papričky". Přeji Ti hezký den a hlavně aby už zapršelo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Járo, samotnou mě ta hosta překvapila, už má ty výhony s květy 4 a zatím tam pořád jsou! Ta fialově kvetoucí letos nekvetla, je chudinka zarostlá vším možným a vedle ní je uťáplá ještě jedna, zase s jinými listy.Chtělo by to pořádně zapracovat, vše zrýt a obnovit záhony a rozsázet jednotlivě květiny, které přežily. Jenže mi bylo řečeno, ať počkám, až dodělají ty výkopy na nějaké optické kabely nebo co. Ty lampionky mám od mamky a je to pořádný plevel. Ale dcera je má ráda na podtim do vázy.
      dobrou noc Jiřina z N.
      dobrou noc

      Vymazat
  7. Krásné fotky. Kytičky jsou houževnaté. Snaží se přežít i v těžkých podmínkách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla bych se jim zas více věnovat. Posílám ti pozdrav, Maruško. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko,moc krásně vám to před domem kvete.Je to nádhera a snad vydrží.Hezký den,Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, už má ty šlahouny kvetoucí 4 a je moc hezká. Dosud ji nikdo neotrhal! Jiřina z N.

      Vymazat