pátek 30. září 2022

Na dovolené

 Míst, kam jsme jezdili na kratší či delší dovolené nebo i máme ještě v úmyslu jet je více, ale jedno z nich je nám velmi milé. Je to kousek od Adršpachu, můžeme si tam opakovaně vyrazit na Broumovsko a nacházíme v té krajině klid, pohodu a také se můžeme s panem majitelem penzionu vybavovat, neb je to za ty roky už náš kamarád.Byli jsme u něho mockrát a velmi si to na Broumovsku užíváme...

Má to i výhodu, že je to asi 100 m od zastávky vlaku, takže leckdy můžeme popojet právě mašinkou, která sem zajíždí od Trutnova a pokračuje na Teplice n.M.

Ještě se nám nestalo, že bychom zde byli zklamaní, no, občas sice i pršelo, ale co naděláte, počasí neporučíte, záleží na tom, kdy se sem rozjedeme.

Milé KOČKY:

Nikdy si neodpustíme cestu do Broumova a obvykle se jdeme také podívat k tomuto kostelíku:

Dřevěný hřbitovní kostel v Broumově:

o něm se píše: Hřbitovní kostel je jednou z nejstarších dřevěných staveb ve střední Evropě a je pozoruhodný svou architekturou i výmalbou interiéru. Kostel je zasvěcen Panně Marii a je výjimečný nejen svým stářím, ale i technikou stavby. Nemá jediný hřebík, ale hrázděnou konstrukci z mohutných dubových trámů. Je to dokonalé tesařské dílo, které přečkalo staletí.








Tohle je naše dočasné ubytování:







Cestou tam se stavíme ve Dvoře Králové:









jeden z obvyklých našich cílů: Hvězda, s báječnými výhledy:





A všude okolo spousta skal, na Broumovsku asi 10 zajímavých kostelů...nedaleko Muzeum Merkuru, zámek vršku kulatýho  - v Náchodě. No, nekup to. Nad Náchodem pevnosti, vybudované těsně před II.sv.válkou...každý si tam něco vybere.





18 komentářů:

  1. Jiřinko, zajímavé záběry. Díky za tuhle virtuální procházku. Měj pohodový pátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martičko a nyní si jdu na dva dny sednout - volby do senátu. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Máš pravdu, Jiřinko. Na Broumovsku je moc krásně!
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, když jsem to tam před mnoha lety objevila, nejezdili jsme dlouho jinam.
      Krásný víkend. A já peláším na volby. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Ahoj Jiřinko, krásné fotky, teda to je krásných míst,kde jsme ještě nebyli.Preji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Česko nabízí ( Morava také ) tolik krás, na celý život ! Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Broumovsko a Náchodsko jsem si zamilovala už v dětství,kdy jsme sem jezdily se sestrou na tábory,část byla putovní.Podívali jsme se sem s manželem až,když byly naše děti velké.
    Ten kostelík bych ráda viděla.Manžel už nechce nikam na noc,ale ono je to něco přes 100 km od nás,dá se to zvládnout i za den.Jenom se rozhodnout a říci,tak jedem.
    Jiřinko,díky za připomenutí dalších krásných míst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aby ne, tam se zamiluje snadno každý, Jitko. Jen ty nohy bych si potřebovala koupit nové a zase bych se rozběhla po těch krásách.Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Tak jó ! Tady všude jsem byla :-))))) Na Hvězdě ale už dost dávno tomu.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Lezarts

    To jsou skvosty, nejen architektonické, ale i přírodní! Krásná destinace👍☀️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, Šumavu, Broumovsko a Slavonicko máme ve velké oblibě, proto jsme tam jezdívali častěji, než jinam, ale poslední dobou to zanedbáváme! Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, to je krásně nahlédnutí do nádherných míst z Broumovska.Byla jsem tam tak před padesáti lety. U toho kostelíka jsme nebyli, šli jsme rovnou do skal. Na tu kapli na skále si pamatuji z "Toulavky" a také tam byl jednou ve svém seriálu o geologických zajímavostech Václav Cílek s herečkou Květou Fialovou. Díky za připomínku těchto míst. Přeji ti krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, p.Cílka a jeho pořady jsem měla moc ráda. Taky je tam zajímavá hora Ostaš, na tu jsem lezla ve velkém horku a to nebyl dobrý nápad.
      Na blog se vrátím zítra večer. Hola. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Ten kostel je úžasný, jen bych se bála pošuků, co rádi zapalují dřevěné památky, viz. naposledy v Gutech. Ale jinak díky za další krásný virtuální výlet! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, tak to máme spolu podobné, protože třeba dřevěnou zvonici v Železném Brodě taky zapálili nějací magoři.
      Je to smutný příběh s tím kostelem v Gutech.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko,moc krásné fotky,ten kostelík je opravdu moc pěkný.Je to hezký kraj,nikdy jsem tam nebyla,ale moc se mi procházka s Tebou líbí.U nás je tááák krásně a opravdu nelze vidět vše,co by člověk vidět chtěl.Bohužel.Posílám pozdravy tam k vám! Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, já jsem moc vděčná, že se mi časem povedlo spoustu míst navštívit a pokochat se, i když zatím mám i místa jen plánovaná...hlavně mi chybí některé oblasti na Moravě.
      Jsem ráda, že se ti u mne na blogu líbí. Děkuji. Jiřina z N.

      Vymazat