čtvrtek 29. září 2022

Stará struktura?

Stalo se mi, že jsem jela vlakem na Hlavní nádraží v Praze a v Libni vlak zastavil na pár minut. Všimla jsem si zde vylepeného obřího plakátu a na něm  - na bílém pozadí smetanova litomyšl  - jo , opravdu, malá písmena a celkem téměř nic tam nebylo, okamžitě jsem si vzpomněla na Alfonse Muchu, na jeho nepřekonatelné plakáty... myslím, že v plakátech jsme bývali velmoc, nebo ne? a tady mi naskočily nepříjemné otázky:

kdo to asi navrhl?

chodil ten člověk ( asi výtvarník? ) do školy?

zaplatil mu za ten paskvil někdo?

je to plakát na kulturní počin, proč tedy nedodrží pravidla?

nebo se tedy na měkké a tvrdé i/y a velká písmena do budoucna vykašleme a na češtinu rezignujeme?

co by asi říkali na novodobé móresy dávní buditelé?

Tak mě, 

milé KOČKY,

klidně nazvěte starou strukturou, ale myslím si, že jsem hotova a schopna poznat vtipné a neotřelé návrhy, ale tohle mi takové nepřijde!Moje babička by řekla, že toho pachatele patří vytahat za uši.Omlouvám se, že jsem se k tomu musela veřejně vyjádřit.



19 komentářů:

  1. Nenazvu, Jiřinko, protože souhlasím. Mluví se o smogu - světelném, v ovzduší, ale ten reklamní je neméně škodlivý. Adam se grafikou roky zabývá, něco o tom vím. Stačí se podívat na vývěsní štíty na našich krásných renesančních náměstích ... A pak jedeme do Salzburgu a kocháme se... Na obranu současným výtvarníkům - máme tu špičková studia, třeba Najbrt (vše pro Karlovarský filmový festival, identita Ostravy a podobně) a stejně i talentové mladé. Jen jim dát prostor a šanci.
    Hodně taky záleží na vkusu zadavatele...
    To jsem se tedy rozpovídala. Přeji hezký den.
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, moc ti děkuji za tvůj názor v této věci. Někdy se bojím, abych opravdu nebyla sto let za opicemi, ale dám na svůj první dojem a tohle mne nadzdvihlo.
      Pokud chtějí k takové kulturní akci přitáhnout lidi, měl by i ten poutač mít úroveň.
      A o tom, dát šanci mladým výtvarníkům? - souhlasím.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko naprosto souhlasím. Mně docela rozčílilo, když na krásné fasádě domu na náměstí visely volební plakáty. Natlučené skoby mezi krásné štuky mě dost naštvaly. Neúcta k práci předků na
    na městském domě a ještě k tomu na náměstí, mě doslova vytočila. Jako by ty předvolební plakáty nemohly být někde třeba ve výloze obchodu. Měj se moc pěkně a přeji ti krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, Járo, sprejeři a jiní ničitelé prostředí si ani neuvědomují, co způsobí takovým vandalstvím. Taky jsem pro to, snížit reklamní nehezké vývěsky. Jinde to jde, tady by se to mělo také nějak uspořádat.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Máš pravdu ! Co jiného k tomu napsat!
    Kldný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Lezarts

    Nejsem mluvnickými expert, ale i tak mě to překvapí😏
    Žijeme v době zvané “cochcárna” , hlava mi to nebere a to nejsem, žádná konzerva😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, mám ráda nadsázku a vtip, ale jak kde, a jak co. Zrovna v téhle oblasti si myslím, že se hodí trocha vážnosti a klasiky, ne?Už jsem si zvykla na koně visícího hlavou dolů v pasáži a jiné takové, ale ...
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Ahoj Jiřinko, máš pravdu někdy se nestačím divit jsem ráda, že o tom píšeš myslela jsem že jsem staromódní.Preji krásný zbytek dne Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, na co se tu češtinu pak učíme? Jak říkal pan Werich, je to krásná řeč a stálo to hodně práce ji prosadit. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, hned jak jsem ten název četla u Tebe, tak si říkám, že je to divné. A pak následovalo vysvětlení. Přesto je to divné, ta malá písmenka bijí do očí.
    Měj hezký den. D.

    OdpovědětVymazat
  7. Jiřinko, možná to byl autorův záměr. Pokud byl nápis na bílém podkladu napsán právě takto, upoutá to mnohem víc lidí, než kdyby to bylo napsáno spisovně. Můj názor, jinak nevím 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, možné to je a v tom případě se mu to povedlo!!! Ale být to můj syn, tak mu stejně něco povím.hihi
      prostě stará struktura!
      Kiřina z N.

      Vymazat
  8. A ještě se ani neumím podepsat! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  9. Pokud by to mělo výtvarně "šmrnc", neměl bych v takovém případě s malými písmeny problém; když řešení přináší vlastní neotřelou hodnotu, jsem ochotný kvůli ní pravidla pominout či aspoň dočasně upozadit. Připouštím ale, že většinou v takových případech jaksi žádná zvláštní hodnota nenásleduje, což je pak na zdvižený prstík, kterým si lze navrch významně poťukati na čelo :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, děkuji ti za názor a líp bych to nenapsala. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko,máš pravdu.Někdy když vidím něco takto napsané ,nebo slyším jak někdo mluví a vyloženě przní (omlouvám se,za ten výraz) češtinu,tak mi to doslova rve uši.A opravdu nejsem nějaký expert na cokoli,jen se někdy divím.Měj se pěkně.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, jsem asi ovlivněná svojí učitelkou češtiny a později prof. na SVVŠ, ale měli bychom s češtinou zacházet podle svých nejlepších schopností. Za tím si stojím.
      A pěkně tě zdravím.
      Jiřina z N.

      Vymazat