sobota 17. září 2022

Vysloužilá turistka

 Nevím, co mě to popadlo, ale umínila jsem si, že ještě rychle využiju svých letitých zkušeností a nabídnu zde pár tipů na podzimní výlety, třeba to některou z vás inspiruje?

Schválně, jestli se pak někdo ozve, že se vydal po našich stopách?

Co vy na to, milé KOČKY?

Děláte si plány na výlety, nebo se jen tak necháte inspirovat najakou nabídkou z časopisu či televize?

Jako tip první vám nabídnu nepříliš známou oblast:

Navštívíme městečko Bochov na silnici do Karlových Varů a zde na náměstí objevte Íčko, zde půjčují klíče a odtud se pěšky vydejte ke hradu, který si sami otevřete, prohlédnete a pokocháte se výhledy, v pěkně upravené věži si můžete přečíst a nastudovat ze zde instalovaných panelů historii hradu a mnohé údaje o jeho obyvatelích a majitelích, pak hrad pečlivě zamknete a odkráčíte do Bochova, kde klíč vrátíte - dostanete zpět zálohu ( za nás to tak bylo - ověřte si, zda to ještě funguje ) a pak si můžete prohlédnou či pofotit památky přímo v Bochově. Štastnou cestu a bezpečný návrat! 

Komu to bude málo, v okolí je spousta dalších pamětihodností, ale o tom pojednáme jindy, co říkáte?


















cestou ke hradu:











Po návratu do Bochova:





a zítra bude nášup...




22 komentářů:

  1. Jiřinko, tohle mám fakt daleko...
    Ale inspiraci beru, ať je kdekoli. Stejně jako ty mám archív možných cílů, který neustále doplňuji...
    Měj hezkou sobotu, pa Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, co bylo včera k obědu, to zapomenu, ale jak vidím nějakou zámeckou či jinou budovu, zapisuji do hlavy. Nejhorší je, že mnohá místa bych ráda viděla po letech znova a už na to není prostor a finance.To bych musela koupit vrtulník.
      Stále ale tajně doufám, že na některé plány ještě dojde a že je i tady pak zveřejním.
      Helo, cestování zdar. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Hrad je moc pěkný.Kdyby byl blíže píšu si ho do sešitku.Od nás 200 km,to znamená za den 400 km.Také jsme to už jeli,manželovi to zatím řídí a nevadí mu dlouhé trasy.Ujel za den i 500,byl na pohřbu tetě v Domažlicích.Ale bojím se já.Provoz na silnicích je dost hrozný.
    Jiřinko,díky za seznámení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky už koukám, Jitko, na celkovou délku cesty, jak kvůli ceně benzínu, tak kvůli manželovi - jeho věk a silniční hustý provoz nejdou spolu dohromady. (On to sice neví, ale snažím se to ovlivňovat )
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko,hrad je moc hezký,jen pro mně to je moc daleko.Jinak cíle si dávám,plánuju pořád,tak uvidím,jestli letos ještě někam vyrazím.Měj příjemnou sobotu.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, nevím, jak to funguje, ale já ze svých a někdy i cizích výletů žiju kolik dní, sedět spoustů dnů doma - to přežiju jejině při knížce nebo s jehlicemi.Cesta lesem třeba kolem Bezdězu mi dodá tolik energie...Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jako výlet dobrý- to jó. Jenže pro mne skoro daleko :-). Takže mi musí stačit Tvoje fotky.
    Měj se!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, u vás je hradů a míst hodných návštěvy, třeba se sejdeme na Žaltmanu?
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Tak tohle je super. Nádherné místo a s těmi klíči v íčku to je asi unikát. Já sice plánuju své trasy, podle toho, kam se dá dojet veřejnou dopravou nebo obstojně dojít pěšky, ale inspirovat se nechávám při plánování dovolených.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, já mívám záchvaty, kdy jsem schopna jezdit po neznámých místech a objevovat staré, zarostlé zámky, polorozpadné a nebo tvrze a manžel úpí a naše staré auto také, neb k tomu vedou polorozpadlé silničky plné děr.
      Pak musím zase zařadit něco normálního, aby na to zapomněl.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko to je opravdu nádherný hrad a nikdy jsem o něm ani neslyšela. Je to kousek od Karlových Varů, ale pro nás jedině zase na ubytování. Je pravda, že ten kraj je krásný a je tam mnoho zajímavých památek. Většinou však spíše na auto než na cestování veřejnou dopravou. Děkuji Ti za zajímavý tip a krásné fotografie. Přeji Ti hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, já jsem jezdila služebně do Bečova kolem tohoto hradu a léta jsem si říkala, že tam jednou vylezu a povedlo se, sice v jiném režimu, ale zas byl hrádek opravený.Manžel me za něj pochválil, nebylo to moc strmé stoupání a bylo poměrně hezky. A turistů minimum. Výhledy také pěkné, tam by se tobě líbilo.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Ahoj Jiřinko, dobrý tip Karlovy Vary jsou od nás 130km.Kazdou neděli sledujeme toulavou kameru a tam je taky hodně tipů na výlety.Moc zdravím Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivet, Toulavku a Objektiv sleduji ( snad od narození, hihi ) a manžel vždy má radost, když jdou oni v našich stopách, než obráceně.Mám to kolem K.V. a M.L. a Chebu ráda, i když jsem to poznávala docela pozdě, oproti jiným. A nemusíme přes Prahu, což kvituje můj manžel, který se Praze pokud možno už vyhýbá.Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Tak to je opravdu moc pěkný tip na výlet, pokud to není moc z ruky. Nápad s tím klíčem je fakt skvělý. Hezké fotky, díky za ně 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, nemohu rozdávat dárky, tak rozdávám info, hihi.
      Třeba to někoho potěší. Pac a husu Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Lezarts

    Tvoje cestopisy, jsou pro mě lepší než turistické kanceláře. Od tebe mám víc zajímavých informací a doporučení👍☀️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, tak taková pochvala mě nabudila, abych přidala! Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Ahoj Jiřinko, jsem ráda za všechny inspirace. Ráda toho využívám, vloni jsem byla na dovolené také na doporučení jedné blogerky a super ! Tak klidně přidávej, ráda si to prohlížím. Pá Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, není možné vše, co kde vidím, osobně poznat, ale není nemožné se o to snažit. Ve svém věku už taky cestuji víc po mapě než ve skutečnosti, ale i tak pořád ráda chodím ven.Některá města musím znova vidět, jsou hezčí a vyfešákovaná oproti minulosti.K tomu mi slouží i blogy, abych viděla,kdo co navštívil a jak to nafotil a porovnat některá místa s tím, jak jsem to viděla já, pokud jsem tam kdysi byla.
      Vítám každou dobrou duši, která se na blogu objeví.Není to tu přeci soutěž, ale přátelský spolek, není-liž pravda?
      Jiřina z N.

      Vymazat