pátek 14. října 2022

Na pětníku

 Potřebovala jsem cosi vyřešit v Čelákovicích a protože zdejší tvrz máme vícekrát prohlédnutou, říkala jsem si, že když už jedeme tímto směrem, že si uděláme kolečko okolo. Manžel netušil, co ho čeká a tak zprvu neprotestoval, to až doma měl námitky, neb jsme zase ztratili poklici z jednoho kola naší staré škodověnky. Není divu, na těch cestách, kam jsem ho navedla. 

Milé KOČKY,

v plánu byl celkem slušný výlet, ale protože trpělivost manželova byla omezená i výlet se zkrátil nakonec na sotva polovinu. ( i tak se to počítá do plusu v pocovidovém režimu ).

Tudíž vám ukáži alespoň něco: ( až bude manžel méně obezřetný, zkusím to dojet podle původního záměru ) - v této krajině toho je k vidění docela dost: poznáváme to tu několik let a stále to stojí za vidění.

před lety jsme tu už byli, takže jsem si jen osvěžila vzpomínky...

Tuchoraz:

píše se: 

Původní panské sídlo bylo v 70. letech 15. století Mikulášem Svitáčkem z Landštejna, nejvyšším písařem desek zemských, přestavěno na gotickou tvrz. V roce 1770 byl objekt zbořen a zdivo rozebráno a použito na zpevnění okolních jezů a hrází. Dochovala se pouze 20 metrů vysoká vstupní věž s mansardovou střechou, ve druhém patře se nachází obytná síň s hvězdicovou klenbou.Věž je přístupná po předchozí domluvě a při kulturních akcích.









Přistoupim:

píše se: 

Kostel v Přistoupimi je typickou ukázkou raně barokních chrámových staveb, které na konci 17. století vznikaly na území Českobrodska.Barokní kostel byl postaven ve středu obce v roce 1694 na místě původního gotického kostela. Pozoruhodný boční oltář z r. 1668 je jednou z nejstarších ukázek rámového oltářního rentáblu v Čechách. V blízkosti kostela stojí gotická zvonice s pamětními deskami z let 1590-91. Celý areál je ohraničen kamennou zdí.













Vitice: 

píše se:

Kostel Šimona a Judy pochází ze 13. stol., přestavěn r. 1380. V 17. stol. upraven v raně barokním stylu. Kostelní věž přistavěna kolem r. 1687. Jednolodní obdélná stavba s polygonálním presbytářem, se sakristií a předsíní na severní straně, se čtyřpatrovou hranolovou věží posunutou mimo osu lodi. Vybavení je převážně barokní. Hlavní oltář je raně barokní s plastikami sv. Václava, Ludmily, Štěpána a Vavřince. 
Zvonice má zvon z r.1560  nedávno měla Jitka na blogu )











14 komentářů:

  1. Jiřinko, takový krásný den. To chce alespoň malý výlet! Ráda jsem se podívala, kam ses vydala...
    Měj se moc hezky!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, škoda, že to nevyšlo celé, Ale není všem dnům konec. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Moc krásná místa jste navštívili, krásné jsi vše zdokumentovala. Nádherně nafoceno a moc pěkné popisky. Díky za tento výlet do míst, která neznám. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Járo, což o to, výletování mě baví, ale šofér stávkoval, tak to bylo kratší.A dnes: Jeho bolí záda a mě koleno, hihi. To máme za to, že jsme nešli pěšky nikam daleko.
      Za pochvalu děkuji moc, budu se snažit.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Už si připadám jako blbka. Co já všechno neznám, co jsem neviděla a to je ta naše zemička malá. Ráda jsem se zase poučila, podívala na moc pěkné fotečky.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak to neber, já mám alespoň radost, že ti to můžu ukázat, ne?A vzala jsme tě sebou moc ráda. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Lezarts

    Ták Jířo…, touláš se na dohled od mě a ani na kafe nezajdeš (chápu, krom mojí zříceniny, naše obec nemá kostel, ani zvoničku)…Zříceninu Tuchoraz jsem prošmejdila i uvnitř. Její majitel ( také majitel zdejších velkosadů), nás sám provedl. Dobře ji zakonzervoval a dokonce i vybavil nábytkem. Na zdech se podařila zrestaurovat dobová výzdoba. V Přistoupimi je také k dost velký židovský hřbitov.
    Ještě se dá zajet do Kostelce, univerzita se konečně rozhoupala a v létě začala s možností komentovaných prohlídek. Pravděpodobně pouze v době letních měsíců. Doporučuji, sama jsem ji absolvovala několikrát.
    Příště, až pojedete do našich končin, můžeme si společně dát kávu… kde to znáš Modré dveře😉
    Ted…., to jsem se nějak rozepsala🤓

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, tvá reakce na skromný článek je obdivuhodná. Takže - ano, židovský hřbitov v Přistoupimi znám, byli jsme tam při minulé návštěvě této obce, ale je to už delší dobu a fotky asi jsou na blogu smazány? Pokračovali jsme dál na Vitice kvůli zvonici a měli jsme dál cestovat do Lipan.V Tuchorazi jsem uvnitř věže nebyla a dost ti závidím tu prohlídku, snad se mi jednou také povede.Krásný kostel, který jsme teď minuli, je v Tismicích, ten se mi velice líbí. Bohužel stále je zavřený. Já tuhle oblast mám už dost ,,prošmějděnou,, ale pořád jsou tam obce amísta, která stojí za návštěvu. Tak mám na co myslet.
      Kavárnu Modré dveře jsme navštívili, když jsme byli v K.n Č.L. s mužem a kolegyňkou... a klidně si to zopakuji.Kafe a dort, nejlepší sport.Komentovaná prohlídka v Kostelci - silné lákadlo!
      Na podzim a v zimě jezdíváme jen nedaleko.Takže Mělnicko a Českobrodsko..
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Vija
    Koukám jaké mám za humny nedostatky a musím je napravit. Tvoje výletování mě nalákalo, Kostelec znám, ale Tuchoraz mě láká. Přeji hezký víkend. J

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Vijo, máme tu hezké památky a bohužel i poničené, z Kostelce ke Kutné Hoře a od Č.Brodu ke Kolínu toho je! U nás na Mělnicku mám taky hodně míst, které chci zase znova vidět, tak si budeme vzájemně držet palce, ať nám výletování jde a sluší.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Ahoj Jiřinko, nikdy jsem tam nebyla tak alespoň s tebou jsem se tam podívala.Moc zdravím Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, doufám, že i další vstupy na blog se ti budou líbit, jsi vítána.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, to musel být pěkný výlet ! Přeju hezký víkend, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, na to, že měl být 2,5 x delší, byl pěkný, musím být někdy i skromná, hihi. Přeji ti krásný a pohodový pobyt! - tam kde jsi.Jiřina z N.

      Vymazat