pondělí 31. října 2022

Stručně z Broumova

 V pátek jsem, jak již bylo řečeno, byla na zájezdu také v Broumově, nebyla to ani moje, ani Jany první návštěva tohoto města, tohoto kláštera a přilehlého krásného kostela.

Nicméně to byla opětovná radost a potěšení, že se nám dostalo možnosti znovu obdivovat tento skvost a zčásti opravený klášter. Hlavně refektář a pak také věhlasná knihovna, v neposlední řadě kostel byly pro nás hlavními objekty zájmu.

Milé KOČKY:

zvu na prohlídku: náměstí v Broumově

















vstupní brána ke klášteru:






refektář:



knihovna:











kostel:
Kostel sv. Vojtěcha je součástí Benediktinského kláštera v Broumově. Kostel pochází z roku 1357. Od té doby byl několikrát stavebně upraven. Současná podoba kostela pochází z barokní přestvaby podle návrhu Martina Allia z Löwenhalu. Interiér kostela je bohatě zdobený. Nacházejí se zde fresky od Jana Jakuba Stevense ze Steinfelsu. Kromě fresek je zde bohatě zdobený oltář od sochařů Jana Brokoffa a Matěje Václava Jäckela.





tady byla ukrytá kopie Turínského plátna: 













kdo nevěří, ať tam běží:

a já dodám: Benediktinů je u nás v republice prý 16, žijí jen v klášterech na Břevnově a v Rajhradě, v Broumově nikoli.

30 komentářů:

  1. Jiřinko, moc děkuji za fotky (to zrcadlení se ti fakt povedlo!)! Ráda vzpomínám na naši zimní návštěvu kláštera, je to místo se silným geniem loci.
    Přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ráda jsem tam nahlédla asi potřetí! Jen by to chtělo peníze na další opravy. Na tvůj článek a fotky si vzpomínám!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. No a my byli v Náchodě, Polici nad Metují ba na Ostaši

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, zrovna jsem v busu o Ostaši kolegyni povídala, že jsme tam jednou s mužem šli ve velkém vedru a to bylo za trest. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, to jsou nádherné fotografie. Ten kostel je úžasný. Nádherná výzdoba a já obdivuji mistry, kteří toto dokázali vytvořit! 7vzdoba mě opravdu zaujala a fotky si procházím i několikrát, protože to vidět na vlastní oči musí být zážitek. Škoda, že už máme omezené možnosti cestování. Třeba nám to příští rok vyjde a podíváme se tam. Děkuji za úžasnou podívanou a přeji Ti krásný a klidný nový týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, tak krásně vyzdobených kostelů je u nás několik ( ale ne málo ) a všechny bych ti přála vidět.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Lezarts

    Krásný výlet, za krásného počasí a nejen baroko, pro oko😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, kdyby to bylo v mé režii, tak jsme přidali tu starou botanickou zahradu v Polsku a dřevěný kostel v Broumově, alespoň jak já říkám ,,na 2 fotky,,!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. V klášterní zahradě jsme asi dvakrát hráli loutkové. Konaly se tam jakési akce, takže jsme byli osloveni. Takže je jasné,že prohlídku kláštera jsme si nenechali ujít. Ale ráda jsem se podívala i na Tvoje fotky. Jo a Broumov býval u nás školním výletem :-).
    Klidný den,Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, celá ta oblast kolem Broumova má zvláštní energii a jeden čas jsme při dovolených u Adršpachu jezdili po památkách ( Hvězda, těch 12 kostelů a pod.) a jsem ráda, že jsem to tam dost poznala, nejen skály.
      Máte to tam moc hezké. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Vendy, líbily se mi i takové motivy, jako telátka na pastvině a pod., hned bych to šla fotit, ale autobus nezastavoval. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Škoda, že Broumov je od nás tak daleko a hlavně bokem výletnických tras, tam bych strávila hodně času. Ale i tak je to známé místo, ta kopie Turínského plátna byla i u nás. Líbí se mi fotka s odleskem domů na zadním skle auta.
    Ať se daří. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já mám takové ,,ujeté,, nápady často, manžel se mi směje.
      Broumovsko je pro dovolenou prima, ale nesmíš jít do skal s davy Poláků. Jinak pohoda.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Tak to byl výlet plný zážitků. Fotky jsou moc hezké, také obdivuji interiér kostela. Zdravím 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, proto to sem dávám, aby si užili i ti, co se tam honem nedostanou. Pac a husu. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Broumov miluji, užasné kramky na náměstí,bytový textil , domácí potřeby, keramika, galanterie . Užasný retro bufet a řeznictví zároveň v pravo dole na náměstí. Korunou je návšteva prodejny Veba, většinou kupujeme ve skladovém výprodeji.Nádherné osušky a povlečení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veba dělá super povlečení na postele, nemám k tomu co dodat.Já jsem tam kdysi objevila cestičku nad hradbami a městečko se mi líbí. Hodně se vylepšilo od mé první návštěvy.Pokaždé je o něco hezčí. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Ahoj Jiřinko, krásné fotky další inspirace na výlet.Moc zdravím Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, můj blog je o samých inspiracích na výlety. To jediné tu po mně zůstane, hihi.
      ( a dcera a vnučky).
      Těší mě, že to jiné lidi taky baví. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko, krásné fotografie krásného místa. Pobavila mě ta fotka s odrazem ve skle auta - když už tam musí parkovat :-) Nádherně zdobený kostel. Krásné dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nazdárek, vítám tě. Já sebe taky někdy fotím přes třeba zrcátko motorky na řídítkách.
      Líbí se mi zdeformované domy přes okno auta. Nebo, když se koupou v louži po dešti.
      Opatruj se. Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Díky za připomenutí mého krásného červnového několikadenního broumovského pobytu :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, mám tvůj článek o tom v živé paměti...představ si, že ty hodiny na stěně v broumovském kostele a hodiny na stropě v břevnovském kostele mají stejnou funkci, aby se včas modlilo a pracovalo... Není to obvyklý jev. Prostě benediktýni: Modli se a pracuj.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Jiřinko, další povedený výlet. Ty jsi prostě nezmar a cestování máš v duši i v těle. Máš můj stálý obdiv. Pa D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však já k tobě, Dáši, taky moc ráda chodím. Že by stejná krevní skupina? Jen ty máš na cestování ještě vyměřených víc roků. A já ti to moc přeju. Jiřina z N.

      Vymazat
  14. Jiřinko,krásné fotky.Broumov znám,ale nikdy jsem tam nebyla,je od nás trošku dál,ale to zase až tolik nevadí.Beru to jako tip,jako inspiraci.Já byla tentokrát sama o prodlouženém víkendu v Praze,musím říct,že jsem si to taky užila.Počasí bylo úžasné,lidí fakt moc,to mi ovšem taky nevadilo.Pochodila jsem si,pokochala se,bylo to fajn.Přeju moc pěkný den.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, a to mi píšeš jen tak?
      Hlavně, že sis to užila a máš hezké vzpomínky. My ženy si to musíme umět zpestřit, nikdo jiný to za nás neudělá! Jiřina z N.

      Vymazat
  15. Jiřinko, nádhera ! Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, zdravím tě a doufám, že jsi zdravá a že už zase pracuješ na nějakém zajímavém projektu pro vnučky na Vánoce. Pa Jiřina z N.,

      Vymazat