úterý 1. listopadu 2022

Tři v jednom, aneb

 Tři v jednom - aneb chyť příležitost za pačesy, nebo také neplánované toulání ve spadaném listí, případně co bych pro blog a vás, milé KOČKY, neudělala...

to jsem si včera, v pondělí, posledního října, jela něco ráno vyřídit do Motolské nemocnice a u nás mlha jako mléko, kdežto v Praze slunečno a teplíčko. Já, chytrá horákyně, jsem měla sebou fotoaparát a tudíž jsem vyhodnotila situaci a jela po opuštění nemocnice nikoli domů, něco dělat! - ale - na Bílou Horu, kde jsem se prošla, něco nafotila, dokonce jsem uvažovala, že bych mohla tyto snímky zadat Jáře do výzvy, ale přeci tam nedám 4 články! V oboře bylo plno lidí s pejsky, maminky s kočárky, běžci, pomalí důchodci a zpěvné ptactvo. Jakmile jsem namířila na budku, sýkorky odlétly jinam, potvůrky!





















anakonda po obědě:





















Poté jsem se šla podívat na kostel a klášter benediktýnek na Bílé Hoře, když už tam jsem, že? - nějaký čas jsem tam nebyla, ale areál byl bohužel zavřený. stalo se mi to poprvé. Škoda.



















Už jsem tento poutní areál fotila i dávala na blog dříve a musím se přiznat, že je krásný, opravený.

Byla jsem tak nadšená počasím, že jsem si zašla ještě pro přídavek pozitivní energie do Břevnovského kláštera, cestou k němu jsem z tramvaje viděla dvě z mnoha kapliček Hájecké poutní cesty ( (Loreta v Hájku ), ale nestíhala jsem je fotit. Pár fotek jsem v Břevnovském areálu také udělala. Říkala jsem si, v pátek jsme mluvili v Broumově o kopii Turínského plátna, které je nyní v trezoru Břevnovského kláštera a já jsem najednou tady...bohužel kostel ( Santini ) byl zavřený a tak jen pár nepovedených fotek přes sklo.





























sedmiramenný svícen:



















opravená oranžerie:



takhle se šetří - sluníčko v lampě:



Poté jsem se odevzdala tramvaji č.25 a tím jsem se vyhnula nutkání vystoupit ještě na Strahově!!! a to nejzajímavější? Od Ďáblic až k nám zase mlha.



 

























































































26 komentářů:

  1. Jiřinko,co ty všechno nestihneš,obdivuji.Tady jsem nebyla už hodně dlouho a tak díky,že jsem se mohla podívat s tebou.Hrozně se mi líbí ty aleje.
    U nás se včera počasí pokazilo,od rána velká mlha.Ale taky jsme si hezkých dní užili.
    Měj hezký začátek nového měsíce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, odjížděla jsem do Prahy a netušila, že tam bude tak krásně, ale foťák jsem raději vzala a povedlo se.Další program po opuštění špitálu byl náhlý, ale uvážený - a nelituji. Možná nelitují ani návštěvnice mého blogu, hihi. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, udělala si pořádný výšlat! Břevnov i Hvězdu mám několikrát projitou, klášter benediktinek mám v plánu! Tak snad...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, byla jsem v kláštěře na Bílé Hoře asi třikrát, a pokaždé to bylo více opravené a stojí určitě za návštěvu, ale dej si pozor, aby nebyl zavřený, jako se to stalo mě včera.
      Ale i tak to stálo za pochůzku. Hezkou středu přeji. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Ahoj Jiřinko, krásná ranní procházka mistama,které neznám,jsem ráda, že jsem tvůj blog našla.U nás byl včera krásný slunečný den.Preji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, moje první návštěva v Oboře Hvězda byla kdysi v zimě s manželem a i tak se mi tam tehdy líbilo, pak jsem tam byla postupně vícekrát s kamarádkou a pod. Teď poprvé sama. Dnes bylo i v Praze mlhavo a mokro, listí ze stromů je převážně na zemi.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko to tedy byl výlet panečku!!!!!. Jsi úžasná. Je fakt, že ta energie ze sluníčka je důležitá a tak jsem se ráda s tebou prošla těmi krásnými místy aspoň díky fotografiím, protože já ji čerpala také, ale při práci kolem bytovek. Aleje jsou teď úžasné a tím listím jsme se brouzali v neděli u přehrady. Příspěvek do výzvy zařadím. Určitě se i další čtenáři rádi podívají na tu krásu. Může tam být článek z každého dne. Není to soutěž, je to zábava. Příjemný den Jiřinko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, díky. Potřebovala jsem přijít na jiné myšlenky, ty radovánky s doktory nemají takové kouzlo, jako barvy podzimu spolu se sluníčkem. Dnes se mi to hodilo, promítala jsem si včerejšek asi tři hodiny na Karláku jako film.
      Přeji nejen tobě krásný večer. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, moc hezká procházka s Tebou . Ty aleje !!! Přeju krásný den, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, už je zase docela dobře, jsem doma, v teple. Ráno cesta busem hotové utrpení, bus napěchovaný lidmi, jeli jsme asi 10-15km krokem, bylo ucpáno! A na Karláku jim to šlo jako psovi pastva. Opatruj se !
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Tty jsi prostě žena činu. Krásné fotky z krásných míst. U nás včera jasno, slunečno, teplo. Dnes mlhavo a chladnějí.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, zajímavé je, že mě nohy bolely až doma, večer, hihi. Nevíš, kde bych koupila nové, tedy tyhle by mohly zůstat, mám je docela dlouhé a štíhlé, ale ty žíly asi by to chtělo nové?
      Zdravím tě Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Vzhledem k tomu, že manžel je z Břevnova, bydleli kousek od kláštera a tchýně pracovala ve Hvězdě, tak jsme v těchto místech pobývali docela často. Letohrádek měli děti prolezlý od sklepa na půdu, v parku manžel jako kluk s kamarády přes léto stanovali ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak sis to, Vendy, ani nemusela číst a byla jsi ,,doma,,. Jednou jsem - jak si pár dní před Štědrým dnem půjčuji vnučky a chodím s nimi do Prahy na celodenní výlet, - je vzala na podobnou trasu a u Břevnovského kláštera se jim líbilo, stejně jako u Pražského Jezulátka. Jsem hrozná babka - tahám je po všech možných místech.
      Stejně jako kamarádky. Manžel už se nedá. Pac Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, tak to byl den jako korálek. Krásná místa a parádní fotky jsi pořídila. Ten podzim je fakt tak fotogenický. Ráda jsem se prošla místy, která neznám.
    Přeji hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášenko, tak zrovna tobě nemusím nic říkat a máš jasno. Zdravím tě, Včeličko.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko,moc pěkně jsi se procházela a hezky jsi všechno nafotila.U nás bylo včera sluníčkově,teplo.Dneska mlha,už je i chladněji,šedivo.Typický podzim,víc listí na zemi než na stromě.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, krásně jsi to popsala, u nás už několik dní mlha a chladno, mokro, přišlo mi to včera v Praze vhod., stejně jako v té Přední Kopanině.
      Přijď zas. Těším se. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Obora Hvězda 😁🖤 tam to miluji. 😍🖤 Nádherné fotografie. 🎃🍁🍂

    OdpovědětVymazat
  11. Jiřinko, moc krásné fotografie si pořídila děkuji za krásnou procházku.





    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martičko a ty se tudy nyní můžeš projít se mnou, až budeš mít čas. Pa, pa Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Jiřínko,byla jsem se podívat na blog Věříte na blog. Komentáře jsou vložit nyní bez problémů 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, dnes jsem ze spamu zatím zachraňovala asi tři komentáře a to jsou blogerky, které ke mně na blog chodí každičký den, tak nevím, proč se to děje.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Jiřinko, dobře jsi udělala, že jsi z nemocnice nejela domů něco dělat. Ale v tak krásný den se vydala nasávat energii do přírody.Kochám se tvými krásnými fotkami. Moc děkuji za krásný příspěvek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, nejprve se pokochám v přírodě a pak se koupu v chvále vás, návštěvnic blogu, když si ověřím, že i vám se to líbí.Baterky mi to dobíjí a Vetřelec má asi smůlu.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat