sobota 19. listopadu 2022

Pouhá dvě

 Svěřím se vám, milé KOČKY, že při občasných potulkách Evropou ( bohužel, zatím nemohu říct, že po celé ) se nám pouze dvakrát stalo, že nás průvodce varoval, abychom se drželi pospolu co nejvíce a dávali si na věci obzvláště pozor, že je ve městě, do kterého míříme, nebezpečno a to hlavně v určitých čtvrtích. Mohu s klidným svědomím napsat, že se jednalo o města Marseille ve Francii a jindy Bari v Itálii. ( špatnou pověst má také, ale nemohu to posoudit - Neapol ) Možná, že podobná varování zaslouží i jiná města, ale asi jsem nebyla v tolika lokalitách, nebo průvodce neměl o nás až takový strach. Přiznám se, že jednou jsme s kamarádkou zažily horké chvíle za dne bílého v Paříži, kdy nás obklopila velká tlupa rumunských cikánů a dost jsme se bály, ačkoli jsme se snažily to nedat najevo.Naštěstí to nakonec dopadlo dobře a neokradli nás, ale bylo to jen tak tak. (že to byli právě oni? později je pochytali a zveřejnili jejich identitu)

V Marseille jsou místa, kam se nedoporučuje turistce ověšené foťákem, kamerou a batůžkem vůbec chodit a o Bari se vyprávějí detektivní příběhy hodné zfilmování. Já sama tyto zkušenosti nemám a jsem tomu moc ráda.Jediné, co mi kdo ukradl na zájezdu, byly nové bílé sluneční brýle za necelé tři tisíce korun a ty mi ukradla některá ze spolucestujících v autobuse na cestě zpátky do republiky.Takže mohu směle tvrdit, že se mi v cizině vpodstatě nic špatného nestalo. Zajímavé bylo, že pojišťovna se ke krádeži brýlí postavila čelem a nevyplatila mi po dlouhém, několikatýdenním vyjednávání ani korunu.

Francie/Marseille:















několik českých jmen:






Itálie/Bari:

















špatnou pověst mívala i Albánie, ale údajně už je vše v pořádku a ráda bych se tam podívala...

16 komentářů:

  1. Jiřinko dobré ráno, já jsem zažila jednou krušné chvíle v Egyptě, kdy mě v obchodě majitel zamknul a já tam zůstala sama s ním. Ale dopadlo to dobře a jezdím si tam prohřát kosti dál. Přeju hezký víkend, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, tak to bych taky koukala, co má za lubem! Jiřina z n.

      Vymazat
  2. Jiřinko,moc krásné fotky,procestovala jsi kus světa.Albánie je krásná,tam bych se bála hlavně do hor.My jsme byli varováni před Itálii,když byly děti velké,tak jsme cestovali se stanem po kempech,abychom toho co nejvíce projeli a viděli a byli velmi příjemně překvapeni.Kempy perfektní a nikdy se nám nic neztratilo.Nejvíce jsem se bála,když jsme jenom projížděli Rumunskem.To byl docela děs.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, ono asi záleží na tom, na jaké lidi natrefíš, obvykle jsou obyčejní lidé všude stejní, ale holt v chudých oblastech jeden nikdy neví.Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, o Marseille to vím, ale Bari mě překvapilo. Terka tam letěla s kamarádkama hned jako to bylo možné v první roce covidu a doteď vzpomíná, jak příjemné a přátelské město bylo a jak hezký výlet si užily.
    Děkuji za krásné fotky a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to máš jako s Kapverdami, jedna starší paní mě před nimi varovala, že tam letos byla 14 dní a hrůza a pak za týden mi jedna slečna líčila, že tam byly se sestrou a nadšení nebralo konce! Tak má každý jinou zkušenost. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, to jsou moc krásné fotografie z cest. Jsou místa ve všech zemích, kam se člověk musí bát vstoupit. I u nás je jich dost. Nás tehdy také varovali
    v Paříži,abychom se drželi pohromadě zvláště při noční prohlídce města.
    To byl pro mě jediný zahraniční vícedenní zájezd v roce 1993. Pak už jen tady párkrát v Sasku a jen na otočku jednodenní výlet. Nevadí. Ničeho nelituji, vždyť tady je taky krásně a mnoho míst tu neznám a už nepoznám. Měj se pěkně a těším se na další fotky z Tvých cest.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, dala jsem to sem, abych i tohle téma otevřela, o Neapoli mi taky lidi vyprávěly různé zážitky, a dokonce v jednom zájezdu do Anglie tam českou manželskou dvojici okradli nějací cizinci, v hotelu zaměstnaní o peníze i doklady a byl to docela oříšek i pro průvodce.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Lezarts

    Lapkové a jiní jsou všude, vždyť i Praha byla vhodným lovištěm pro kapsáře a taxikáře.
    Marseille měla vždy pověst města, kde si bandy mafií i jiných vyrovnávali účty kulomety. Dnes je Marseille vstupní bránou pro všechny etniky a všichni chtějí nějak přežít. Zdá se, že lepší to nebude🙁
    To však neměnil nic na kráse místa a historického centra!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Jsem ráda, že jsem měla možnost tam být. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Myslím, že nejen v Tebou uvedených městech, ale i jinde ,,ve světě" se taková místa najdou.
    Prima fotky, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, bylo by divné si to nepřiznat, že i taková místa jsou. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, krásné fotky z cest po evropských městech. Ty zážitky, včetně těch negativních, stojí za to. Když všechno nakonec dobře dopadne, jde jen o trochu adrenalinu. Ale asi bych zpanikařila, kdyby mne obklopila horda tmavých cizinců. O zachování klidu by asi nebyla řeč. S těmi brýlemi je to od spolucestující ohavné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, ty brýle jsem neobrečela, ale provztekala, koupila jsme si je za peníze, které mi zaměstnavatel dal na odchod do důchodu a od vedoucí zájezdu jsem se nakonec dověděla, že mi je asi ukradla jedna feťačka, prý se na ně a jejich hodnotu vyptávala??? ale, co s tím? nedokázala bych jí to. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, já mám taky jen dobré zkušenosti. Naštěstí.
    Dočítám zajímavé příspěvky, ale nestíhám komentáře. Máš to tu opravdu zajímavé, cestování je můj koníček.
    Měj pěknou neděli. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, to chápu. Já osobně jsem byla jeden čas schopna vše pro cestování v ČR i okolí podstoupit a dobře jsem udělala, jelikož jsme v mládí nikam nemohli, tak jsem se snažila si to vynahradit, jenže hodně destinací už nestihnu, neb roky přibývají...ale uvidíme!
      Tobě přeji splnění všech cestovatelských snů.
      ( kolikrát posezení vpodvečer na Milešovce nebo Lovoši zjara vydá za všechny krásy světa )
      Jiřina z N.

      Vymazat