pátek 9. prosince 2022

Co jsem přečetla

 Co jsem četla a dočetla v poslední době, milé KOČKY?

Bylo toho docela hodně a na vině je špatné počasí, brzká tma a moje lenost, v naší knihovně doma jsem pokolikáté již sáhla po některých ověřených titulech a oblíbených autorech, kterých se ruka dlouho nedotkla a přiznám se,  hodně jsem taky už zapomněla.

Ale když došly i knížky zeťem ( Ježíškem!) darované, musela jsem do knihovny v KD. A začal pravidelmý zimní režim, co nejdříve pod deku do postele a ponořit se do děje.

( nebo si vzít časopis o bydlení a spřádat plány, jak si vytunit byt nebo alespoň vyzdobit! - já vím, marná snaha, manžel změny nerad ).

No, jako úvod toho bylo hodně, uznávám,  nicméně jen vyjmenovat ty knížky taky není ono. Tři vypůjčené už jsou vrácené a na nočním stolku trůní další, 4 knihy. Částečně vás s nimi seznámím...

Taky nutí k přemýšlení:



Tak si tady čtu, spřádám plány na výlety, užívám si, že máme teplo a klid ( ráda bych, aby to tak vydrželo )

a pomalu se chystám vybalit ozdoby - ty dny tak letí. Už za 14 dní možná bude pod stromečkem nějaká ta nová knížka!!!

1. první kniha se četla sama, je o chlapci, který zachránil židovského kamaráda před odsunem do koncentráku a tajně se o něho několik měsíců staral - v Itálii, až do příchodu Američanů

2.druhá kniha je o válečné Varšavě a ghettu - nic veselého, ale měli bychom o tom vědět

3.třetí kniha je o Norimberském procesu jen okrajově, pohledem mladého židovského chlapíka, pocházejícího z Německa

4.tato čtvrtá kniha je o čínských mladých ženách z venkova a jejich osudech ve velkých městech, zajímavé čtení, ale podruhé bych ji asi nečetla




13 komentářů:

  1. No, nečteš zrovna lehkou literaturu... Ale zapomenout se prostě nesmí!!!
    Jiřinko, přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já čtu kde co, jen se to teď takhle sešlo. Jen už nečtu detektivky a sci fi. Přednost dávám těm knížkám, kde se vzdělávám v dějepise, zeměpise a pak - v humoru! A pokud se mluví o těžké literatuře, tak bych vám, blogerkám, přála číst knížku, o které možná brzy napíšu ( ještě mi pár stránek chybí dočíst - od zeťe k jedněm Vánocům ) - ta kniha má asi 6 kg a nemusím do posilovny!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Napadlo mě to, co Helenku.Já zase čtu samé detektivky,mají hlavu a patu.
    Také se těším až večer zalezu do postele a otevřu knihu.Teď je na to ta pravá doba,večery jsou dlouhé a čtením se trochu unavím,abych vůbec usnula.
    Jiřinko,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já to mám ale opačně, pokud mě kniha baví, tak čtu a čtu a koukám třeba ve dvě ráno, že už je tolik! Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Čtu ráda, takže byť máme doma knížek dost, tak stejně chodím pravidelně do knihovny.
    Po těchto Tvých titulech bych zrovna teď, v tento čas, nesáhla, ale to neznamená, že bych je nemohla přečíst. Zapomínat by se nemělo.
    Klidný den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, za posledního půl roku jsem toho přečetla tolik, že se sama divím.Už skoro nepletu a neháčkuju, zatím i vidím a čtu bez brejlí.Včera jsem se vybičovala a opravila s jehlou v ruce několik dlouho odkládaných věcí, kde chyběl knoflíček nebo bylo potřeba něco ,,přiheftnout,, - jak říkávala babička.Tak si tady užívám ty šedivé dny a večery.
      Posílám pozdravy:
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Souhlasím, nemělo by se zapomenout, ale tohle téma je pro mě tabu. Vyhýbám se tomuto tématu kde můžu a přesto mám tak šíleně živé sny, jako bych něco z toho prožila na vlastní kůži. Proto většinou čtu romantické knihy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, každý to máme jinak, já mám v oblibě spoustu knížek a autorů a zrovna tohle vyhledávám dost často. V mládí nám spoustu věcí neřekli a tak si v dospělosti čtu, co se dá sehnat.
      Taky mě ale nikdo jen tak snadno neoblbne!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, já teď moc nečtu. Mám tu knížku Adventní pohádky od Rostislava Křivánka, jen mi nějak na čtení nezbývá čas. Nějak toho moc nestíhám a když se chci toulat přírodou, tak pak musím doma dohnat co je potřeba. Měj se pěkně .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, zas máš na rozdíl ode mne vše schystané a naleštěné, já to poslední asi 4 roky dělám, jen co stačím a co mi dovolí zdr. stav, každý den trochu a večer si čtu. Pěkné počasí a hezké focení přeji. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Všechny jsou dost náročné a neveselé. Po literatuře faktu také někdy sáhnu, nevýhodou ale je, že se podrobnosti z paměti stejně vytratí, v tom je beletrie vděčnější. Místo románů od určité doby dávám přednost povídkovým knihám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý má v životě období, kdy vyhledává určitá témata a tohle mě drží už delší dobu.Minuly mě slaďáky a červená knihovna, nečtu už sci-fi a detektivky a znova se vracím třeba k Sienkiewiczovi. Jednou třeba znova sáhnu po Jiráskovi, kdo ví, co mě popadne. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Marťo, cestopisy a knížky o historii to můžu! Zatím čtu bez brejlí a snad mi to nějaký rok ještě s knížkami vydrží.
    Po Vánocích třeba zvolníš a pak knížku dočteš. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat