středa 28. prosince 2022

Vydatné odpoledne

 Milé KOČKY, jistě máte již uklizeno po návštěvách, které snědly cukroví a nadrobily cukr na koberec, ale potěšily vás svojí přítomností, hlavně, pokud to byly osůbky malé, nikoli vzrůstem, nýbrž věkem. My s Janou, která měla volno i v úterý, jsme oželely jeden plánovaný výlet do vzdálené obce, ( důvody nezveřejním, nebudu žalovat na naše manžele, cíl si necháme na později ) a vydaly jsme se samy do Prahy. Bylo zima, ale slunečno a celkem jsme podnikly vydatný výlet! a to tak povedený, že mi vystačí na více příspěvků - tedy vás zde ráda přivítám po tři dny!

Pevně doufám, že vás to také bude bavit.

První zastavení bylo v klášteře, kde tradičně probíhala výstava betlémů ( už jsem tam byla jiné roky s Janou a jindy s vnučkami ) a později jsme si prohlédly a trochu v šeru nafotily kostel Panny Marie Sněžné - 

opsáno: Původně klášter při kostele Panny Marie Sněžné založil ve 14. století Karel IV. pro řád karmelitánů, který ale roku 1543 zanikl. Od roku 1603 zde sídlí františkáni. Tehdy zpustlý klášter s kostelem jim věnoval Rudolf II. V průběhu následujících let probíhala nepřetržitá přestavba a dostavba areálu. K výrazným změnám objektu před kostelem došlo na konci 18. století v klasicistním slohu.Ke klášteru přiléhá veřejně přístupná zahrada.

Prosím, projděte si výstavu se mnou:














Háčkované cukroví mě nadchlo. Z toho se netloustne!







Kdo čekal, že vše nafotím a sem připnu, toho zklamu, fotek mám hodně, nikoli však všechno a ani kvalita není kdo ví co...fotit přes lidi a v šeru???

Vstupné pro seniory 40 a pro pracující 60 Kč. Jděte se podívat!






A než jsme se posunuly dál ( o čemž bude zase zítra ), šly jsme si prohlédnout zas a znova pasáž paláce Adria.









18 komentářů:

  1. Hlásím se po svátcích,je pravda,že se u nás vystřídalo dost návštěv.já mám
    ještě do toho všeho narozeniny.Poslední návštěva včera večer.Uklízet budu dnes dopoledne.
    Jiřinko,měly jste s kamarádkou pěkný výlet.Betlémy jsou moc krásné.Také mám ještě jeden nafocený.V Praze je pořád na co koukat.
    Měj hezké poslední dny odcházejícího roku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, především k narozeninám dodatečně vše nej.
      Včera a dnes jsem pobíhala po Praze a nohy mě bolí, naordinuji si pauzu.Postupně dám na blog. Naštěstí se počasí umoudřilo a nepršelo. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, betlémy k Vánocům prostě patří.
    Ráda jsem se mrkla.
    Měj hezký den. Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, několik dní po sobě bude u mne na blogu jen Praha. Měj se fajn a těším se, až zase napadne sníh. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Ahoj Jiřinko, já budu uklízet zítra to budu bez vnuček než zas v pátek přijedou.Fotky jsou nádherný už se těším na pokračování.Preji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivet, uklízení není tak důležité jako setkání s vnoučátky. Užij si to! Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Lezarts

    Pěkná přehlídka Betlémů!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko a dnes jsme viděly s mojí sestrou další jinde. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Výstavy betlémů nikdy nezklamou. Díky za fotky!
    Klidný den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to by jeden neřekl, co těch betlémů najednou všude je. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Ten oltář u Panny Marie Sněžné je opravdu monumentální, když jsem ho viděla poprvé zůstala jsem stát jak přikovaná. Ona ostatně celá ta stavba s tou svou výškou, a to ještě vlastně není dostavěná, je úžasná.... Betlémky vždycky potěší. Já se kochala v Litomyšli. A kdysi v Bad Mittensdorfu v jedné útulné rakouské hospůdce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, už jsme během let s Janou i jinými kamarádkami navštívily kdejaký kostel v Praze a občas mě některý opravdu překvapí. A jsou i takové, kde se stavím častěji. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, také jsem o svátcích brouzdala Prahou a pár betlémů viděla. Na moji procházku můžeš juknout na mém blogu. Přeji pěkné dny, zdravím 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, dnes i včera byla Praha plná lidí, na Pražský hrad a katedrálu se stála dlouhá fronta.
      Ráda jsem k tobě nahlédla. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, to byl zase super výlet a ten kostel je tedy opravdu překrásný. Moc hezké jsou i ty betlémy. Krásné fotografie jsi pořídila. Děkuji za moc hezkou podívanou a přeji ti krásný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Járo, kostely v Praze i jinde jsou někdy otevřené, málokdy nasvícené a převážnou část roku zavřené, někdy jsem ráda, že tam je možnost nahlédnout alespoň přes sklo. Tentokrát díky svátkům je to lepší a tudíž se to ,,musí,, využít. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko,měly jste krásný výlet.Výstavy betlémů se mi moc líbí a když je příležitost,ráda se jdu podívat.To,že byla Praha plná lidí věřím,já myslím,že je vždycky plná lidí a kupodivu mi to nevadí.Je tam kam chodit a upřímně Ti závidím,že ji máš blízko.Děkuji,že jsem se mohla podívat,přeju krásný pohodový den! Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marťo, my jsme s Janou, mojí bývalou kolegyní, schopny hupsnout na bus a celé odpoledne ,,trajdat,, po Praze - takto už jsme časem navštívily kde co a především v době kolem Vánoc chodíme po kostelích, po výstavách betlémů a občas nějaká ta věž nebo Muzeum...baví mě to kupodivu víc, než doma mytí nádobí nebo vytírání podlahy. i když - pak to musím doma dohnat, hihi ). Na jaře a v létě si dáváme trasy spíše po okrajích Prahy - Šárecké a Prokopské údolí, nebo z Karlova dolů k Vltavě. Jiřina z N.

      Vymazat