úterý 31. ledna 2023

Nenadálý dárek

 Milé KOČKY, ač budu mít svátek až v polovině února a narozeniny den poté, včera odpoledne mi volala jedna kamarádka, že má pro mne vstupenku na koncert na 19 hod. a zdali mohu jít. A tak jsem šla. Bylo to moc pěkné, naladilo mne to na příjemnou notu a asi jsem něco takového potřebovala.

Společenský dům N. uvádí koncert:

KRÁSA BAROKNÍHO CEMBALA             30.1.2023 v 19.00 hod.  ve Svatební síni MěÚ N.

herec Karel Vlček přednesl verše, cembalistky Monika Knoblochová a Edita Keglerová hrály:

program:

Jiří Orten ( 1919 - 1941 ) Ze čtvrté elegie  ( Karel Vlček )

Johann Sebastian Bach ( 1685 - 1750 ) Koncert c - moll pro dvě cembala BWD 1062                            Andante e piano, Allegro assai

František Halas ( 1901 - 1949 )  Hrajme dále ( Karel Vlček )

Johann Sebastian Bach  Air na struně G

František Halas Malé radosti ( Karel Vlček )

Francois Couperin ( 1668 - 1733 ) La Létiville, Muséte de Taverni

Jiří Orten Báseň nové slávy ( Karel Vlček ).................................přestávka

Johann Ludwig Krebs ( 1713 - 1780 ) Koncert a moll pro dvě cembala                                       Allegro, Andante, Allegro

František Halas Podzim ( Karel Vlček )

Georg Friedrich Handel ( 1685 - 1759 ) Lascia chio pianga

František Halas A co básník ( Karel Vlček )

Johann Sebastian Bach  Koncert c-moll pro dvě cembala BWV 1060                                              Allegro, Adagio, Allegro

Potud program, za mne: nepříjemné + nepohodlné byly tradičně židle, staré a i u popelnic by dělaly ostudu, na takovou kulturní akci by mělo být více sukní, méně pletených svetrů starších než jejich nositelky, čisté boty, ale i při svých téměř 75 letech jsem málem dělala nižší věkový průměr!                  ( přeháním ). Ač nejsem na vážnou hudbu fajnšmekr, bylo to pro mne povznášející a kamarádka mi připravila krásný večer.Kdybych to věděla, vzala bych sebou Janu, ale ta měla úřední den a asi byla v sedm večer na odpis.




24 komentářů:

  1. To je hezké od kamarádky,že tě vzala na koncert.Také mě udivuje,jak chodí někteří lidé ustrojení na koncerty a do divadla.My máme divadlo moc krásné a zaslouží i nějakou úctu.
    Jiřinko,měj hezký poslední lednový den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já mám nějak zakodované, že pokud jdu na kulturu, měla bych se i vhodně obléci, a sama si pak připadám slavnostně od začátku.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Pěkný program, takový překryje i sem tam nějaký ten organizační nedostatek :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, zvuk cembal byl opravdu něco mimořádného po těch vyhrocených dnech a vůbec nelituji. Byl to moc hezký večer. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Ach ten mobil...super krásný zážitek a moc pěkný dárek. Důležité je, že sis to užila podle svých představ. Koncert naživo, to je jiné než poslech z rádia. Přeji ti hezký den a na cestách ať dobře dopadneš. Držím palce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, děkuji ti, budeme si je držet navzájem.A po únoru snad už nás budou čekat jen samé hezké, jarní myšlenky. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Ahoj Jiřinko,to je hezký, že jsi vyrazila s kamarádkou a hlavně, že se koncert líbil.Preji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, povedlo se jim, těm cembalistkám, přivést mne na lepší a příjemnější myšlenky a to se hodnotí. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, co se obsahu týče, moc hezký večer. Nepohodlné židle to dovedou znepříjemnit a oblečení na kultuře - to je na dlouho... Naposledy jsem koukala na pána v protější lóži našeho divadla v moc hezkém pruhovaném svetru (asi přišel zrovna z lyží) a fakt nebyl sám... Ach jo!
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, neříkám, že by se na takovou akci muselo v dlouhých šatech a pánové v obleku, ale trochu úcty k těm umělcům by byla na místě. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Skvělý dárek jsi dostala. A kultura odívání je hrůza, ale já to přičítám tomu, že jsem asi už stará abych to pochopila. Vždycky se říkalo, že šaty dělají člověka. Měj se fajn.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti. Viděla jsem před časem v Praze v divadle slečnu s dírami na kolenou u džín! Ale co naděláš. Asi to vstupné potřebuje divadlo víc, než kdyby je tam nepustili.
      Nemusela jsem ty negativní věci k tomu psát, ale - takové to prostě včera bylo!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. To byl moc pěkný nenadálý dárek. A k tomu oblečení - o tom by se dalo povídat.
    Jiřinko, měj pěkný klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc mě ten dárek potěšil a super bylo, že jsem po skončení byla za 5 minut doma, tak to mám blízko.To když jedeme do Prahy do divadla, tak pak na Ládví s námi vítr cvičí. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, krásný dárek od kamarádky, teda až na ty židle 😀 Takové nečekané překvápko je skvělé a kultůůůry není nikdy dost. A k tomu oblečení snad ani není co dodat. Tak to teď, bohužel, chodí. Kdysi mě překvapil jeden návštěvník Vinohradského divadla (večerní představení) v tlustém, huňatém, červeném svetru a boty neměly daleko k těm lyžařským. Bylo to tenkrát v zimě, možná měl někde venku zapíchnuté lyže, nevím. Takže už překvapená nejsem, ale naštvaná jo. Měj se hezky, pá 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, lidé jsou různí, ani jsem původně nevěděla, zda to sem mám psát, nakonec jsem si řekla, že ano, že to sem patří. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, musel to být úžasný kulturní zážitek. Krásný dárek od kamarádky. 👍👍👍
    A k tomu oblečení? Můj tatínek říkával takovou větu: "Koně by z toho blili". Když v divadle vidím člověka ve svetru s norským vzorem, je mi líto, že ho vůbec vpustili do sálu. Nebylo to žádné malé divadlo, ani alternativní scéna, ale historická budova Národního divadla. A v Divadle ABC byl člověk v teplákách. Co na tom, že měly na stranách tři pruhy a na stehně nápis Adidas, prostě byly to tepláky. Vnímám to jako neúctu, či absenci slušného chování.
    To jsem se zase rozhorlila.
    Jiřinko, měj hezké dny a opatruj se💓🍀🌹

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, však možností, kdy se můžeme nastrojit a jít na několik hodin ,,na kulturu,, není zas až tolik a proč se ochuzovat i o to, být trošinku vyparáděná?
      Teď mě čekají jiné ,,úžasnosti,, - ale koncem února maturitní ples vnučky v Lucerně. Tak se těším na setkání s rodinou.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Lezarts

    Dobře naladěné Cembalo, Tě správně naladilo… to je dobře!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, potrava pro duši a zaměstnat hlavu, až bude hůř - už se mi to párkrát vyplatilo. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko,to musel být opravdu moc krásný zážitek.Kamarádka je šikovná,takový hezký dárek k narozeninám.Paráda.Měj se dobře.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, ona je moc hodná. A narozky mám až za dva týdny, jenže jdu 6.2. na operaci, tak kdo ví, jak to pak bude. Zatím hola a měj se hezky, opatruj se, KOČKO.
      Na další tři dny jsem na blog připravila chuťovky. Jiřina z N.

      Vymazat
  12. V našem kulturním zařízení se také sedávalo na obyčejných židlích, které bylo nutné při tanečních zábavách rozmístit ke stolům okolo sálu a pro divadla a koncerty zase vyrovnat do řad. Už dost let máme moderní výsuvné hlediště s polstrovanými sedačkami ve stoupajících řadách. Všichni tedy krásně vidí na pódium. Opravdu i ten zážitek je jiný. A to vše bylo zbudováno v letité budově a to v zámku Kulturní stánek máme pěkný i s kavárnou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, to je můj sen. Aby Kulturní dům byl kulturní.Po všech stránkách.
      Hezkou sobotu a neděli ti přeji, KOCKO!
      Jiřina z N.

      Vymazat