čtvrtek 16. února 2023

Dárkové balení

 Občas udělám příspěvek na blog jako dáreček pro některou z vás, milé KOČKY a vždy z toho mám dobrý pocit, je pravda, že v tom hodlám i v budoucnu pokračovat, ale! - dnes si sem dám dáreček pro sebe.

Říkáte si, co a proč? mám narozeniny, nebudu to slavit a tak si dáreček v tomto tvaru zasloužím! ( říká se, ten by zasloužil pětadvacet, tak já mám třikrát pětadvacet, ale jak jsem si to zasloužila, nevím )

Byli jsme na dovolené v Kroměříži, mimochodem se mi tam velice líbilo, byla to moje druhá návštěva tohoto krásného města, a nejenom, že jsme si prohlédli v klidu pamětihodnosti města, zapsaného právem v UNESCO, ale vyjeli jsme i na obhlídku pěkných míst a měst v okolí. Tak se stalo, že jsem si dopřála město Lipník nad Bečvou a tam jsem se zasekla, nemohla jsem se toho nabažit. Začala jsem prohlídku u kostela, pokračovala návštěvou cukrárny na náměstí, procházka kolem hradeb, focení u synagogy, nakouknutí na dva židovské hřbitovy, pak jsem se vydala ke klášteru a vrcholem byla zahrada v patře u zámku. Obcházela jsem to sama, manžel zájem neměl a trpělivě na mne několik hodin čekal. Fotila jsem jako o život a ráda bych se tam jednou vrátila. Za mne: město na dovolenou za jedna. A to nemluvím o Holešově, kde se mi líbilo moc také! Jediným negativním jevem bylo tehdy to, že jsem musela mít neustále roušku na obličeji.

kostel sv.Jakuba:





zvonice:



náměstí - Městská památková rezervace:






Piaristický klášter a kostel sv.Františka Serafinského:






zahrada v patře:




Cestou na dovolenou jsme si užili Moravskou Třebovou, Koclířov, Konice, a během dovolené: především Kroměříž, ale též Holešov, Kelč, Hranice a Lipník n.B. 


Únor se přehoupnul do druhé poloviny a tak vám, milé blogerky, přeji hezké dny...i v těch zimních dnech příštích.



25 komentářů:

  1. Jiřinko, především Ti k životnímu jubileu přeji hodně zdraví a štěstí a ještě mnoho sil do příštích let a také mnoho krásných zážitků z výletů a zájezdů jako byl tento. Fotografie jsou nádherné. Je to další vzdálený kraj, kde to neznám a díky Tvým fotografiím by mě jeho návštěva opravdu moc lákala. Děkuji za krásnou podívanou a těším se na další Tvoje cestovatelské zážitky a krásné fotografie. Přeji ti moc hezký narozeninový den. Všechno nejlepší!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, opravdu moc si toho vážím a děkuji ti za vše. Oslavy se nekonají, snad později, až nám bude s dědoušem lépe. Co se týká návštěvy na severní Moravě, měli jsme tam nakročeno loni a nevyšlo to, tak je v pořadí.Potřebujeme si osvěžit paměť, nebyli jsme tam mnoho let. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko,ty máš dnes nášup.Tak ještě jednou všechno nejlepší,nejvíce zdraví a splnění dalších cestovatelských plánů.
    Navštívená místa jsou krásná,tím směrem se už nedostanem,je to na přespání a s tím je u nás problém.Kočička už seniorka je na mně závislá a mám obavy,jak to s ní bude až v květnu odjedeme na pár dnů.Tak se na vzdálenější místa podívám aspoň díky tobě.
    Měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, zrovna při tomto výletu jsem měla málo času na prohlídku města Hranice a tak bych to ráda někdy ještě napravila. A děkuji ti moc za přání. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, ze srdce ti přeji krásný narozeninový den!
    Užila jsem si i tvůj dárek, Lipník neznám, ale v Holešově jsem málem umrzla - ty zahrady jsem prostě vidět potřebovala, když už jsme tam byli, že :o)
    Děkuji za nesmírně milý mail, napíšu!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děkuji ti moc za krásné přání i za skvělý rukodělný dárek. Lipník byl pro mne zjevení, bylo tam ode všeho něco, na Moravě toho mám naplánovaného ještě hodně, ale to bych musela vydržet do nejméně 150 let, abych vše stíhala.( no, pokusit bych se o to mohla ), co se týká Holešova, také jsem to pořádně prochodila, pofotila a byla to naše druhá návštěva a nenudila jsem se tam. Hezký víkend! Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, krásné narozeniny a přeju Ti především pevné zdraví! ♥ Tentokrát jsi mi udělala velikou radost, protože všechna místa, o kterých dnes píšeš jsou mou domovinou. Pocházím ze Střední Moravy a všechna tato místa tak dokonale znám. Kroměříž a jeho "podzámku" (podzámeckou zahradu) miluju, Holešov, Bystřici pod Hostýnem a samotný Hostýn a Hostýnské vrchy jsou mou domovinou, stejně tak Přerov, Lipník, Hranice. Hostýn už na blogu přidaný mám, časem mám v plánu přidat také Helfštýn... ☺Užij si narozeninky a měj se moc krásně! ☺ Peťka ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peťulko, na Helfštýn a Hostýn jsem se navzdory několika pokusům ještě nevydrápala, protože pršelo. A to manžela odradilo.Ale jednou to vyjít musí. Na Moravu já ráda a je jedno kam.Tak malou zemičku máme a tolik krás!
      Děkuji moc za přání. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Lezarts

    Jířo, jak ty roky běží!!!
    Přeji Ti, ať jsi stále veselá cestovatelka a svěží!
    K tomu ještě přidám do tvé torny turistické, hodně zdraví, ať nám předkládáš ještě dlouho na tvém blogu zážitky z cest!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, tak to já ráda poslechnu a budu se snažit.Zatím dva týdny žiju především v posteli a louskám knížky z Mě knihovny, ovšem, co nevidět bych ráda vyrazila někam do terénu, na papírku mám asi 7 cílů na nejbližší, jarní měsíce.
      Začínám být neklidná! Za přáníčko děkuji srdečně. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. K Tvým dnešním narozeninám Ti přeji všechno nejlepší a i když nepořádáš huronskou oslavu , tak ať je ten dnešní narozeninový den pohodový.
    Dovolila jsem si prohlédnout Tvůj dárek,který jsi zvolila pro sebe a líbil se mi moc.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já jsem si zopákla tu atmosféru, která mě tam při objevování zajímavostí města obestřela a musela jsem to sem dát. Především ta visutá zahrada mě dostala, to jinde neznám. Pa a opatruj se, KOČKO. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Milá Jiřinko přeji Ti všechno nejlepší hlavně hodně zdraví a štěstí dala sis krásný dárek.Dnesni den si užij a už se moc těším kam nás vezmeš příště.Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, díky za přání a neboj, starších výletů mám spoustu a nové snad také budou, tak blog snad neosiří. Hezké dny. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko milá,
    k Tvým narozeninám Ti přeju jen vše dobré a nejlepší. Ať na svých cestách potkáváš zdraví (to ať u Tebe úspěchy slaví) a dobré lidi. A jak jsem psala k Tvému svátku - samé dobré zprávy! Ať se Ti splní přání (aspoň některá)............
    Děkuji za Tvůj blog i za Tebe a za nádhernou Kroměříž. Od nás je moc daleko a tak nevím, jestli se tam někdy projdu.
    Tak krásný narozeninový den a brzký odchod virozy, abys mohla slavit i cestovat.
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to je od tebe milé, za taková přání moc děkuji. To zdraví je nejvíc a lidi na to přijdou většinou, až když ho nemají v pořádku.Kolik lidí mělo velké peníze a stejně jim to bylo houby platné: já si říkám, že je fajn si udělat každý den radost - a to udělat nejméně jeden dobrý skutek a potěšit svou duši.
      Tak se tady můžeme i nadále vídat a těšit se. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, přeji ti ke tvému životnímu jubileu všecičko nej, hlavně hodně zdraví!
    Díky za další krásný virtuální výlet :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, děkuji ti moc a zase příště na shledanou. Přeji krásné dny. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, ještě jednou v ten správný den přeju vše nejlepší a hlavně ZDRAVÍ. 🌹🌹🌹
    Přeji také, ať překonáte s mužem virózu, abys mohla své životní jubileum oslavit se všemi svými blízkými.
    Chválím krásné fotky a děkuju za milou připomínku. Je to už včera, kdy jsem tam byla.... rok 1974.
    Měj hezké a pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, tak to se mi líbí, že ses tam mohla takhle vrátit. Já to říkám pořád, že až se opraví domy v těch našich historických městech, nebude to u nás mít chybu.
      A není těch měst zajímavých málo!
      Alenko, moc děkuji za tvé milé přání. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko, včera pokud se nepletu, byly jmeniny a dneska narozeniny? Tak se připojuji ke gratulantům a přeji hlavně zdraví, spokojenost a radost ze života ☺.
    Fotografie jsou krásné, jak by ne, když jsou z Moravy. Víš, jak se zpívá: Morava - krásná zem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, však právě, Morava je super! - a je jedno, zda na jihu nabo na severu.
      Za tvé přání moc děkuji, naši se mi malinko pomstili, s tím, jak to mám den po sobě. Ale už jsem si za těch pětasedmdesát let zvykla, nejhorší to bylo prvních šedesát let, hihi. Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Jiřinko, dodatečně vše nejlepší k narozeninám !!! Hodně zdraví a štěstí ! Moje kamarádka se narodila na Štědrý den a dali jí jméno Eva. Říká, že jí to mrzelo celé dětství. Pá Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Babuško Leničko, děkuji ti za přání a za ta léta už jsem se s tím srovnala, ale že mi to trvalo.
      Přeji ti krásné dny. Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Jiřinko, nestíhám se s tebou toulat po vlastech českých, po krásných koutech naší vlasti, ale ráda se dívám zpětně.
    K tvému krásnému jubileu ti přeji v prvé řadě ZDRAVÍ, to nejcennější co člověk má, ať máš každý den radost, byť i z maličkostí, ať se tě stále drží nadšení z cestování, ať žádný smutek a starosti nekazí ty hezké dny, co máš před sebou.
    Autobus, vlak, letadlo či lodě houpavé opět na tebe čekají :-).
    Užívej si každý den.
    Ála

    OdpovědětVymazat