pátek 17. února 2023

Koráb

 Koráb, neboli kopec či hora v západních Čechách nad městečkem Kdyně u Domažlic se nám dvakrát stal útočištěm, jednou, když jsme sem dojeli vlakem z Hrádku u Sušice a dělali jsme pěškobusem okruh po zajímavých místech a podruhé jsme tu byli autem. Milé KOČKY, pochopitelně jsme cestou sem a také cestou zpátky navštívili mnohé - především můj velmi obdivovaný vodní hrad Švihov a pak také Mariánskou Týnici u Kralovic, oblíbené město Stříbro...a to nemluvím o Kdyni a Domažlicích, kde je toho k vidění spousta...ráda bych vám nyní ukázala, co i vy při výletu můžete vidět:

Mariánská Týnice ( tehdy ještě před dostavbou ): ten Santinii Aichl!




vodní hrad Švihov: filmovali tady pohádky a Šašek a královna s Bolkem a Chantalkou..., taky částečně Popelku











město Stříbro: (stavujeme se tam rádi, však už bylo na blogu vícekrát)




Toulání po západní části republiky mě baví moc, věříte, milé blogerky?

jo a ten Koráb ?: tak tohle z něj uvidíte:






bohužel, přes nepříliš čistá skla ty fotky vypadají takto...










22 komentářů:

  1. Krásné ráno vinšuju. Máš pravdu, Jiřinko, zemičku máme malou, ale krásnou jako zahrádku. Západní část sice vcelku známe, ale vždycky nás něco překvapí. Na Švihov letos určitě musíme znovu a také na Bečov a Loket a do Ostrova a Klášterce, do Manětína a hlavně na Horní Hrad (Hauenštejn)..........přála bych si vidět, co se kde změnilo. Snad to vyjde a zvládneme to. Uvidíme za rok :-) Měj se dobře. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tak z toho, cos vyjmenovala, jen Horní Hrad jsem ještě nenavštívila, ale ne, že bych o to nestála, doporučuji návštěvu Chlum sv.Maří - krása nesmírná! případně hrady okolo Frantovek. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Děkuju moc, Jiřinko - Chlum sv. Maří neznám ani z doslechu. Hrady kolem Frantovek a jejich okolí........no a Frantovky, moje srdcovka - nejen krásně tu je, ale mnohokrát mi tady hodně pomohli. Dobrou noc E.

      Vymazat
    3. Ve Frantovkách jsem byla na léčení 3x a pak, po čtvrté, mi dali Jeseník a to byla láska na první pohled. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, Švihov jsme prolezli důkladně, ale ta Týnice - tu jsme při naše putování po západu nestihli a taaak mě to mrzí - jsem stejnou milovnicí Santiniho, však víš. No, máme důvod se tam zase vypravit.
    Moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, možná je dobře, že tam teprve půjdete, bude víc času na prohlídku. My jsme tam byli už i po dostavbě a spokojenost.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, díky za další reportáž z míst, která neznám. A zajímalo mě, co je ten Koráb. Měj pohodový pátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, je tam dřevěná budova s takovým hodně obyčejným ubytováním a restaurace ( jestli ještě? ) a nad tím rozhledna a plno zařízení, asi telekomunikací?
      A pěkné výhledy. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Západní Čechy patří k místům, která jsem navštívila jen okrajově, takže každá fotečka pro mne dobrá.
    Pěkný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak to mě inspiruje, že se po dalších podívám. Hezké předjarní dny vinšuju. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, to je zase nádhera. Krásná místajsou v Západních Čechách. Je tam toho opravdu hodně a pro nás opět na ubytování. Uvidíme, jak se ten letošní rok bude dál vyvíjet. Po operaci a podle toho jak to dopadne, pak také začnu plánovat. Zatím musím čekat a doufat a využívat alespoň procházky tady po okolí. Přeji ti hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, já mít domek a zahradu, tak se rýpu v zemi a nikam nejezdím, ale manžel tvrdí, že je to jinak. Je to závislost, jak někam jedu a pak - chci vidět, co je vedle.
      Držím ti palce a sobě taky, abychom byly zdravé a aby se nám poštěstilo letos pořádně pocestovat. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Ahoj Jiřinko, je to u nás samé krásné místo... ☺ Na Švihově jsme se také byli podívat, ale Koráb jsem neznala... a ty výhledy! A ten západ slunce! ☺ Nádhera! Krásný víkend, Peťka ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peťo, a ve Kdyni je hrad a do Domažlic kousek. Já říkám s oblibou, že u nás je na každém kilometru něco. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Okolí Domažlic trochu znám díky manželově sestřenici,je to tam všude moc hezké.A znám i trochu Stříbro manžel tam byl dva roky na vojně.Ovšem moc vlídné nebylo,nedalo se tam sehnat ani ubytování,to bylo na román.Jezdila se mnou vždy jedna ze sester,cestování hrozný.Lákal by mě vodní hrad.
    Jiřinko,měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já jsem ve Stříbře byla několikrát, ale mě zajímají staré stavby a to hradby, brány a pod. a to jsem si tam užila, stejně, jako kostel a klášter v nedalekých Kladrubech - to když jsem objížděla delší čas po stavbách Santiniho Aichla.
      Chlapi mají na co vzpomínat, kde vojákovali.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Ten hrad mě láká docela dost, že by nějaký výlet? Uvidíme, co na to můj dopravce 😀😉

    OdpovědětVymazat
  9. Jiřinko, nádherné fotky z míst, která dobře znám kam se ráda vracím. 👍👍👍 Zejména Koráb, kam jsme vyrazili v mládí, ještě za svobodna.
    Na rozhlednu jsme s mužem vystoupali, není to až tak dávno a také mně mrzelo, že skrz sklo se bude fotit špatně.
    Ze Švihova jsem si dovezla semínka klokočí, průvodkyně dovolila, že si je můžu sebrat. A pak jsem je někam důkladně uložila. Myslela jsem si, že si vypěstuju doma klokoč zpeřený.
    Asi se budu muset na Švihov ještě někdy vypravit. 😀
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, mám moc ráda Švihov a když jsem viděla snímky, jaká tam byla potopa, bylo mi z toho nanic.
      Kolem Domažlic i kolem Klatov jsou pěkné dovolené. Klídek, čisto. Pěkné dny přeji. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Ahoj Jiřinko, krásné fotky.Do Mariánské Týnice jsme se chystali loni a nakonec jsme byli v Manětíně taky tam bylo krásně je tam i moc hezké muzeum tak letos to vyjde.Ve Švihově jsme byli několikrát máme to kousek.Preji krásný večer Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivet, tam tím směrem jezdíme moc rádi, ale naposledy se mi manžel zasekl, byla to samá objížďka a hodně jsem si toho vyslechla.
      Naštěstí to ráda zapomenu. Jiřina z N.

      Vymazat